Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Șahiștii albaiulieni au făcut o figură frumoasă la Campionatul Mondial de juniori sub 16 ani pe echipe din Slovacia. România a terminat pe locul 12

Publicat

Sah CM Slovacia - imagini din sala de joc 3 Aflată pe locul 5 înaintea ultimei runde la Campionatul Mondial de juniori sub 16 ani pe echipe din Slovacia la șah, echipa României avea de înfruntat în ultima rundă cea mai puternică echipa din concurs, naționala Iranului, principala favorita a turneului și care în rundele precedente își surclasase rând pe rând toți contracandidații la pozițiile fruntașe.

Deși erau creditați cu șanse aproape nule de a face față echipei adverse, juniorii români au jucat cu o ambiție extraordinara și au fost la un pas să furnizeze o mare surpriza. Albaiulianul George Ileană, aflat în forma excelentă la acest turneu, deși venea după o pauza competițională de trei luni datorata pregătirii examenului de capacitate, a reușit o victorie frumoasa cu Anahita Zahedifar la masa 4, după o partida care a durat 68 de mutări.

Din păcate la masa 2 mezinul echipei, David Gavrilescu (13 ani), a ratat o ocazie imensă de a îl invinge pe Alireza Firouzja, care la 13 ani este campionul național de seniori al Iranului. Ezitarea de a lansa atacul decisiv în momentul în care își domina clar adversarul l-a costat scump pe David, care a pierdut inițiativa, a trecut în aparăre și a trebuit sa se recunoască învins la mutarea 49.

Sah CM Slovacia - imagini din sala de joc 2 La masa 1 Mihnea Costachi a făcut o partida foarte bună împotriva celui mai bine cotat jucător din turneu Parham Maghsoodloo (rating 2501), un jucător împotriva căruia pierduse doua partide în anii trecuți. Deși jucătorul iranian venea după un turneu fabulos în Iran, în care a realizat 7,5 puncte din 9 partide jucate împotriva unor mari maeștri internaționali cu o medie rating de peste 2600, iar în Slovacia acumulase 7 puncte in primele 8 runde, Mihnea a reușit să mențină permanent echilibrul cu piesele negre, iar partida s-a terminat remiza la mutarea 69 când pe tabla au mai rămas doar regii celor doi jucători.

Meciul s-a decis la masa 3, acolo unde Alexandru Banzea a avut o poziție clar superioară, apoi a greșit și a trecut în defensiva. Când partida părea se îndreptă în mod clar spre remiza, pe fondul oboselii acumulate după 5 ore de joc, juniorul român a comis o gafa incredibila la mutarea 104  și a fost făcut sah-mat la mutarea următoare de adversarul sau!

O înfrângere nemeritată, care a înclinat balanța înspre juniorii iranieni care s-au impus cu scorul de 2,5-1,5 și au terminat pe locul 1 cu 17 puncte, urmați de Rusia 15 puncte, Armenia 14 puncte, India, Ungaria, Belarus, China și Armenia 12 puncte.

Înfrangerea din ultima rundă și rezultatele total defavorabile din alte meciuri i-au aruncat pe juniorii romani de pe locul 5 pe locul 12 din cele 54 de echipe prezente la competiție cu un total de 11 puncte (4 meciuri castigate, 3 meciuri egale si 2 meciuri pierdute), o clasare meritorie, dar care nu reflecta evoluția tinerilor șahiști români, care meritau cu prisosință o poziție mai buna în clasamentul final.

Cu un meci egal în ultima runda, Romania s-ar fi clasat pe locul 6, iar o victorie, care putea fi obținuta după cum s-a desfașurat meciul, i-ar fi urcat pe juniorii noștri pe poziția a 4-a a clasamentului.

Componentii echipei României au obținut următoarele rezultate individuale: Mihnea Costachi 5,5 puncte din 9 partide la masa 1, David Gavrilescu 5 puncte din 9 partide la masa 2, Alexandru Banzea 5,5 puncte din 9 partide la masa 3, George Ileană 4,5 puncte din 6 partide si Jakab Kincsö 0,5 puncte din 3 partide la masa 4.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax