Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Salariații care aduc dovezi că angajatorii lor încalcă Legea Concurenței ar putea primi ca recompensă o parte din valoarea amenzii

Publicat

Angajații care aduc dovezi că firmele la care lucrează încalcă legislația din domeniul concurenței ar putea primi drept recompensă o parte din amenzile pe care le plătește compania, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

‘O modificare pe care vrem să o aducem Legii Concurenței este această practică ce am văzut că funcționează foarte bine în Ungaria. Salariații care vin și arată cum angajatorul lor încalcă legea primesc o parte din sancțiuni’, a precizat Chirițoiu.

 

Potrivit acestuia, în România, până acum, nu a existat vreo investigație care să se finalizeze cu ajutorul angajaților, însă există o investigație în curs de derulare unde angajații companiei au adus dovezi de încălcare a legii.

 

‘Cam asta mi-aș dori să fac, dar vom merge încet cu această procedură, întrucât, pentru o țară cu trecutul României, o astfel de practică poate părea ciudată’, a mai spus Chirițoiu.

 

El a arătat că modificările la Legea Concurenței ar putea fi posibile de la începutul anului viitor.

 

Chirițoiu a mai declarat că firmele care recunosc că au încălcat legislația din domeniu concurenței ar putea fi scutite de o parte din amendă, dacă va fi modificată Legea Concurenței.

 

‘Vrem să modificăm Legea Concurenței, astfel încât firmele care recunosc că au încălcat legea să beneficieze de o reducere de până la 30% din amendă. Vrem să facem în așa fel încât acest lucru să fie posibil înainte de finalizarea investigației, când de regulă firmele află ce amendă primesc’, a spus Chirițoiu.

 

El a explicat că această metodă va fi folosită de firmele care știu sigur că există dovezi care le incriminează.O investigație a Consiliului Concurenței durează, în medie, doi ani.

 

‘Trebuie să găsim o procedură ca firmele să recunoască rapid încălcarea legii și să poată beneficia de reducerea amenzilor, să nu mai muncim doi ani la etapa de investigație’, a adăugat președintele Consiliului.

 

Consiliul Concurenței a aplicat, anul trecut, amenzi în valoare totală de 86,778 milioane de lei, respectiv 19,637 milioane de euro, cu 187% mai mult decât în 2012, potrivit raportului pentru 2013 al instituției.

 

„Valoarea amenzilor aplicate de Consiliul Concurenței în 2013 a fost de 86.778.562 lei (19.637.602 euro). Au fost sancționate 35 de întreprinderi pentru practici anticoncurențiale, o companie pentru nefurnizarea de informații și o persoană fizică pentru punerea în aplicare a unei concentrări înainte de notificare și autorizarea sa de Consiliul Concurenței’, se arată în raport.

 

Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar față de anul 2011 se situează la un nivel de 15 ori mai redus.

 

„Nivelul deosebit de ridicat înregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizării cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifră de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piața carburanților și abuzurile de poziție dominantă ale Orange și Vodafone’, explică oficialii Concurenței.

Sursa: AGERPRES

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax