Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Salariaţii care nu-şi iau concediu întreg de îngrijire a copilului pot primi tichete de creşă de 400 lei pe lună

Publicat

Angajaţii care au copii mici şi nu aleg varianta concediului de îngrijire pe doi ani a acestora pot beneficia de tichete de creşă în valoare totală de până la 400 de lei pe lună. Condiţia este ca salariatul să depună o cerere însoţită de documente la firma la care lucrează, din care să reiasă că are copil la creşă şi nu beneficiază de sprijin financiar de la stat pentru întreţinerea acestuia.

Beneficiari pot fi şi cei care au copii adoptaţi, încredinţaţi în vederea adopţiei sau în plasament ori pentru cei cărora li s-a instituit tutela. Excepţie sunt cazurile de plasament la asistentul maternal profesionist şi cele de plasamentul de urgenţă.

Angajatorii sunt cei care pot alege sau nu să suporte cheltuielile cu achiziţionarea tichetelor şi acordarea sumei pentru salariat destinată creşterii copilului până la 3 ani sub forma tichetelor de creşă, care sunt exceptate de la plata contribuţiilor sociale.

Pe lângă cererea scrisă pentru tichetele de creşă, salariatul trebuie să prezinte angajatorului adverinţă de la unitatea unde este înscris copilul, declaraţie pe propria răspundere că nici celălalt părinte nu primeşte deja aceste tichete ori nu beneficiază de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, livretul de familie ori alte acte cerute de angajator.

În prezent, pentru îngrijirea copilului până la 1 an, părintele poate primi o indemnizaţie de 75% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, în sumă de 600 de lei până la 3.400 lei. Până la vârsta de doi ani a copilului, părintele poate opta pentru concediu fără plată ori poate reveni la serviciu şi în acest caz primeşte un stimulent de 500 de lei.

Dacă optează pentru concediu de îngrijire timp de doi ani, primeşte 75% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, însă nu mai mult de 1.200 de lei şi nu mai are posibilitatea să se întoarcă la muncă mai repede.


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax