Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Salariații de la APIA anunță proteste: Peste 1000 de sindicaliști din țară merg joi la Guvern să ceară uniformizarea salariilor

Publicat

Aproximativ 1.000 de funcționari ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vor protesta joi, 4 mai, la Palatul Victoria, în București.

Membrii Sindicatului Naţional APIA reclamă blocarea proiectului de lege 10/2023, constând în uniformizarea salarizării personalului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, şi transmit că vor demara proteste pe perioadă nedeterminată, dacă documentul va fi respins.

„Personalul din teritoriu al agenţiei beneficiază în acest moment de drepturi salariale mai mici comparativ cu personalul din aparatul central APIA, iar cerinţa salariaţilor APIA din teritoriu a fost să beneficieze de salarii similare cu cele ale personalului din aparatul central APIA, astfel îndreptându-se eroarea făcută odată cu aplicarea Legii salarizării 153/ 2017.

Salariaţii APIA insistă să se înţeleagă că nu este vorba de majorare salarială ci de uniformizarea salariilor la nivel de agenţie”, se menţionează într-un comunicat al sindicatului APIA.

Proiectul initiat de un grup de deputati PSD si PNL a trecut de Senat, dar asteaptă de luni de zile sa intre la votul Camerei Deputaților. S-au pus numeroase piedici în comisii. După comisii a urmat tergiversarea votului în plenul Camerei.

Potrivit agrointel.ro cu mai puțin de două săptămâni rămase până la termenul de 15 mai pentru depunerea cererii unice, și în timp ce la APIA se depun până pe 11 mai și cererile pentru ajutorului la stocurile de cereale, activitatea centrelor agenției este în pericol să fie grav perturbată.

Ce spun liderii sindicatului APIA

”Motivul este unul singur: oamenii s-au săturat de minciunile și vrăjeala ieftină a unor politicieni pentru care primează doar interesul personal. Toți ceilalți pot să aștepte. Cer egalizare a salariilor la APIA? Adică, vorba premierului Nicolae Ciucă, vă dăm, dar nu acum. Bineînțeles, la anul, căci la anul va fi altcineva premier.

Dar, de ce nu… la anul și la mulți ani, domnule prim-ministru, căci tot este atât de des uzitată această expresie tipic românească? Iar nouă ne place să fim români”, a declarat liderul Sindicatului APIA Cluj, Ion Preda, citat de cluj24.ro.

Liderul sindicalist spune că cei aproape 4.500 de salariați ai APIA așteaptă adoptarea proiectului menit să aducă salariile celor din țară la nivelul celor care lucrează la București. Proiectul inițiat a fost pe poziția 34 în dată de 5 aprilie și am ajuns pe locul 71 la Ședința de Plen din 2 mai.

Încă o amânare a discutării proiectului nostru și se va intră în vacant parlamentară. Cu toate că, mai sigur se așteaptă intrarea în viguare a teribilei Ordonanțe pregătită de Guvern cu reducerea cheltuielilor, inclusive cele salariale.

Ce salarii sunt la APIA

Grila de salarizare la APIA, conform site-ului oficial, arată că, în prezent, un director executiv de la APIA din țară are un salariu brut de aproximativ 11.700 de lei. Pe lângă aceste salarii, există și sporuri, dar și indemnizație de hrană. Indemnizația de hrană este aproximativ 4.000 lei pe an, iar sporurile variază în funcție de încadrarea și experiența pe care o au aceștia în muncă.

De asemenea, angajații mai primesc vouchere de vacanță și sporuri privind condițiile vătămătoare de muncă.

Salariu de bază la APIA, la 31 martie 2023:

  • – Director executiv: 13.017
  • – Director executiv adjunct: 12.563 lei
  • – Şef serviciu (cu doctorat): 11.807
  • – Şef de birou: 11.352
  • – Consilier juridic: 8.940 lei
  • – Consilier superior: 9.164 lei.

Angajații APIA mai primesc sporuri și indemnizație de hrană în cuantum de 4.164 de lei pe an, respectiv 347 de lei pe lună.

Proiectul de lege aflat pe ordinea de zi din Camera Deputaților, for decizional, ar urma să aducă funcționarilor APIA o majorare de 10-15%.

Cum arată o grilă de salarizare la APIA, în țară (situația este similară în fiecare județ, lista completă – aici) sursa APIA BIHOR/ agrointel.ro:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. gelu stoian

    duminică, 30.04.2023 at 12:10

    Functionar ( Nu SEF ) la APIA – in orice judet = ” La dolce vita ” = stat la birou , la caldurica, verificat actele aduse !!!!! Salariile sunt deja ” Babane „= MARI , NESIMTITI astia le vor si mai MARI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. pilu

    duminică, 30.04.2023 at 12:55

    Măi ce oameni neînţelegători. Păi proştii partidului au funcţii de conducere cu salarii babane, că de, trebuie să dea şi ceva la partid, restul care trag, să nu moară de foame. Echitate socialistă, c-aşa-i la noi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax