Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Salariații Electrica pot cumpăra acțiuni la filialele privatizate. Valoarea estimată a acestora depășește 190 milioane euro


Publicat

Salariaţii Electrica vor putea cumpăra acţiuni la filialele privatizate la un preţ cuprins între 3,17 euro şi 45,26 euro pe acţiune, în funcţie de filială, mai mare decât preţul cu care statul şi-a cedat acţiunile în 2005 către E.ON, Enel şi CEZ, iar încasările totale estimate depăşesc 190 milioane euro.

Estimarea de încasări este calculată pe scenariul în care Guvernul va decide să vândă un număr de acţiuni reprezentând exact 10% din capitalul social al fiecărei filiale.

În 2005, Electrica SA a privatizat patru filiale către grupurile energetice E.ON (Germania), Enel (Italia) şi CEZ (Cehia), iar în contractele de privatizare a fiecărei filiale, unele reorganizate ulterior în diferite entităţi, a fost asumată vânzarea către salariaţii Electrica a unui pachet de „până la 10% din acţiuni”, fără să fie menţionat dacă titlurile vor fi cedate de către cumpărător sau stat.

Până în prezent, însă, niciun salariat nu a putut cumpăra acţiuni, întrucât termenele până la care puteau realiza acest lucru au fost prelungite de la un an la altul, prin hotărâri de guvern.

În cazul fostei Electrica Oltenia, preluată de CEZ, termenul prevăzut de lege privind achiziţia titlurilor a expirat în 2008 şi nu a mai fost prelungit.

Un document obţinut de Mediafax relevă însă că statul a decis să pregătească vânzarea acţiunilor către salariaţi şi a calculat deja preţul pe acţiune, ceea ce presupune că operaţiunea de vânzare va începe chiar în acest an.

În document se arată că statul poate vinde acţiuni reprezentând maximum 10% din capitalul social al fiecărei filiale privatizate, iar numărul minim de acţiuni care vor face obiectul vânzării pentru fiecare entitate va fi aprobat de Guvern.

Titlurile vor fi vândute din pachetele încă deţinute de Electrica la aceste filiale, astfel că titlurile vor fi cedate de către stat, nu de cumpărător.

Preţul de vânzare stabilit de Guvern pentru angajaţi este mai mare raportat la cel cu care statul şi-a cedat acţiunile în 2005 către companiile străine, dar în condiţiile în care contractele de privatizare au inclus şi angajamente de investiţii.

La Enel Distribuţie Muntenia vor fi vândute până la 2.713.653 acţiuni ordinare nominative (reprezentând 10% din capital) deţinute de Electrica SA, preţul stabilit pentru aceste titluri fiind de 45,26 euro/acţiune (în condiţiile în care, în 2005, statul şi-a vândut din participaţie la un preţ de 41,28 euro/acţiune).

Acelaşi preţ, de 45,26 euro/acţiune, va fi propus angajaţilor Electrica SA şi pentru acţiuni la Enel Energie Muntenia, unde pot fi vândute maximum 370.044 acţiuni, respectiv 10% din capitalul social.

Pentru E.ON Energie România, unde pot fi vândute până la 1.033.962 acţiuni, Guvernul a stabilit un preţ de 4,25 euro/acţiune (3,43 euro la privatizare), iar pentru Enel Distribuţie Banat, cu până la 3.821.586 acţiuni, a fost fixat un preţ de 3,57 euro/acţiune (2,92 euro în 2005).

Vor mai fi vândute până la 2.802.856 acţiuni deţinute de Electrica la Enel Distribuţie Dobrogea cu 4,50 euro/acţiune (2,50 euro în urmă cu opt ani) şi până la 1.400.000 acţiuni la Enel Energie cu 3,96 euro/acţiune.

Cel mai mic preţ pe acţiune, de 3,17 euro (faţă de 3,08 euro în 2005), a fost stabilit pentru titlurile deţinute de Electrica SA la E.ON Moldova Distribuţie, unde pot fi vândute cel mult 4.997.361 acţiuni.

„Preţul pe acţiune va fi cel menţionat atât la vânzarea acţiunilor de vânzare de la Electrica SA către asociaţiile salariaţilor, pe de o parte, cât şi la transmiterea acţiunilor de vânzare de la asociaţiile salariaţilor către persoanele îndreptăţite, pe de altă parte”, se arată în document.

În condiţiile în care Guvernul va decide să vândă numărul maxim de acţiuni posibil, reprezentând câte 10% din capitalul social al fiecărei filiale privatizate, încasările totale s-ar ridica la 191,6 milioane euro.

Toate cheltuielile aferente pregătirii, realizării şi finalizării procesului de vânzare de acţiuni către persoanele îndreptăţite, prin intermediul asociaţiilor salariaţilor, inclusiv achiziţia serviciilor de consultanţă, vor fi suportate de Electrica.

Sursa: gândul.infoDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

O comună din județul Alba ar putea intra în carantină. A fost primit aviz INSP

Publicat

Comuna Șona din județul Alba ar putea intra în carantină, din cauza incidenței mari, dar și a condițiilor de transmitere comunitară COVID.

DSP a transmis și primit avizul INSP pentru această măsură, iar decizia va fi luată în ședința Comitetului pentru Situații de Urgență.

”DSP Alba a întocmit analiza de risc, conform punctajului și metodologiei, a fost propusă carantinarea, a fost obținut avizul INSP favorabil”, a precizat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Incidența în comuna Șona este în creștere în ultimele trei zile.

Potrivit unor surse, recent, într-un sat din comună, mai multe persoane ar fi participat la o înmormântare, iar ulterior ar fi fost înregistrate mai multe cazuri confirmate COVID.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Ocna Mureș, amendat pentru că nu a respectat carantina la întoarcerea din Germania. Alte sancțiuni în județ

Publicat

Un bărbat din Ocna Mureș s-a ales cu amendă după ce nu a respectat măsura carantinării la întoarcerea din Germania. În ultimele 24 de ore, 127 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală au fost sancționate în județ.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au continuat, în sistem integrat, acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid 19.

Potrivit IPJ Alba, în ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat peste 212 polițiști și polițiști locali, alături de jandarmi, lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Au fost controlate 44 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate și 139 de  mijloace de transport, din care 31 de mijloace de transport în comun.

Au fost legitimate 1.961 de persoane și au fost făcute verificări la 85 de  obiective de interes precum restaurante, fast food-uri,  hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 127 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și două care nu au respectat măsurile privind carantinarea.

De exemplu, polițiștii din Ocna Mureș l-au depistat pe un bărbat, de 39 de ani, din oraș, care nu au respectat măsura carantinării și a părăsit locația unde ar fi trebuit să se afle pentru următoarele două săptămâni, ca urmare a faptului că s-a întors din Germania.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 4.000 de lei, conform prevederilor art. 65 din Legea 55/2020.

”Obiectivul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19. Recomandăm tuturor cetățenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască și să nu se expună la riscuri”, transmite IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Secțiile de neurologie și ORL ale SJU Alba Iulia, mutate la mansarda policlinicii vechi. În ce stadiu sunt lucrările

Publicat

Lucrările de mansardare a corpurilor de clădire C și D ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, unde se vor muta secțiile de neurologie, cu 68 de paturi și de ORL (OtoRinoLaringologie), cu 25 de paturi, vor fi finalizate în circa o lună, au transmis reprezentanții instituției medicale.

După terminarea lucrărilor propriu-zise, va începe dotarea și amenajarea spațiilor, cu echipamente medicale și pentru îndeplinirea condițiilor de tratare, consultație, internare etc, care va dura încă 3 luni.

Astfel, după această perioadă (de circa 4 luni), secțiile de neurologie și ORL, care în prezent funcționează la parter, vor fi mutate la mansardă.

Finanțare de peste 10 milioane de lei

Lucrarea a fost finanțată integral de către Consiliul Județean, în subordinea căruia se află spitalul, valoarea proiectului fiind de 10.664.056 lei (cu TVA).

Pe lângă necesitatea de crearea a unor spații adecvate secțiilor de neurologie și ORL (aflate la parter, unde funcționase policlinica), proiectul de mansardare se află în strânsă legătură cu un alt proiect, de modernizare, extindere și dotare a spațiului în care va fi relocată policlinica.

Practic, mansardarea este un prim pas pentru relocarea policlinicii de pe strada Mușețelului, nr. 2, pe Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23, în imobilul SJU Alba Iulia, unde funcționase în urmă cu circa 15 ani.

 

Lucrările pentru readucerea cabinetelor policlinicii la parterul spitalului, în vechea lor locație, vor începe imediat după mutarea celor două secții, la mansardă, (respectiv în vara anului 2021) și vor dura circa 1 an și jumătate (respectiv până în 2023).

Datele privind finalizarea lucrărilor sunt estimative și variază în funcție de mai mulți factori.

Funcționarea Policlinicii în imobilul spitalului este necesară atât pentru pacienți, cât și pentru personalul care contribuie la efectuarea actului medical, în primul rând pentru ca aceștia să nu mai fie nevoiți să parcurgă drumul dintre cele locații.

Condițiile de confort și dotarea cu aparatură medicală performantă vor duce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale furnizate de spital, respectiv la creșterea gradului de satisfacție a pacienților și totodată a adresabilității.

Se va asigura un spațiu optim din punct de vedere al circuitelor funcționale pentru desfășurarea activității de ambulatoriu, prin consolidarea planșeului construcției existente cu deschidere către Bulevardul Transilvaniei, realizarea a două extinderi pentru această clădire și lucrări de compartimentări și finisaje interioare.

Echipamente medicale și aparatură, prin fonduri REGIO

De asemenea, se va realiza achiziția a peste 590 de echipamente și aparatură medicală. Acest proiect este finanțat cu fonduri europene REGIO, gestionate de ADR Centru, fiind câștigat de Consiliul Județean Alba.

Valoarea totală a cererii de finanțare cu titlul ”Extindere, modernizare și dotare în vederea relocării Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” este de 10.700.749,99 lei, dintre care 98% reprezintă finanțare europeană și 2% finanțare proprie, a Consiliului Județean Alba (lider de proiect). SJU Alba Iulia este partener și beneficiar al acestui proiect.

În cadrul Policlinicii, medicii SJU Alba Iulia efectuează consultații de specialitate și tratamente de ambulatoriu în următoarele specialități: alergologie și imunologie clinică, cardiologie, chirurgie, dermatovenerologie, diabet zaharat, nutriție si boli metabolice, endocrinologie, gastroenterologie, geriatrie și gerontologie, obstetrica-ginecologie, interne, laborator analize medicale, laborator explorări funcționale, medicina muncii, medicină sportivă, nefrologie, neurologie, O.R.L., oftalmologie, ortopedie-traumatologie, planificare familială, psihiatrie, psihologie, reumatologie și urologie.

Sursă: Biroul de presă al SJU Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Horea și-a bătut mama de două ori într-o singură zi. Polițiștii l-au reținut după trei zile

Publicat

Un bărbat din Horea și-a bătut mama de două ori într-o singură zi. După trei zile, polițiștii l-au reținut și l-au trimis în fața magistraților pentru a se lua o măsură legală față de bărbat.

Potrivit IPJ Alba, la data de 08 martie 2021, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 33 de ani, din comuna Horea, care este cercetat pentru violență în familie și încălcarea de către o persoană, împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție provizoriu, a oricăreia dintre măsurile prevăzute și dispuse prin acesta.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în ciuda interdicțiilor de a nu se apropia de mama sa, prevăzute în ordinul de protecție provizoriu emis de către polițiștii din Horea, la data de 05 martie 2021, urmare a faptului că ar fi agresat-o, în noaptea de 05/06 martie acesta s-ar fi deplasat la locuința femeii și ar fi agresat-o din nou.

În cursul zilei de azi, 09 martie, bărbatul va fi prezentat în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate