Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Salarii directori de școli și licee, în 2024. Noile grile cu salariile de bază majorate, puse în dezbatere de Ministerul Educației

Publicat

Salarii directori de școli și licee, în 2024: Ministerul Educaţiei a publicat joi în consultare publică un proiect ce vizează stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere din învăţământul preuniversitar de stat.

Grilele, cu salariile crescute propuse din ianuarie 2024 pentru directori, directori adjuncți și personal didactic auxiliar de conducere, sunt în funcție de gradul funcţiei, adică gradul II sau gradul I, tipul unităţii, numărul de elevi/preşcolari înscrişi în unitate, respectiv numărul de clase/grupe.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, prin proiectul de hotărâre de Guvern se repară inechităţile salariale în ceea ce priveşte funcţiile didactice de conducere din sistemul de învăţământ preuniversitar (director, director adjunct, contabil-şef, secretar-şef).

„Ministerul Educaţiei supune consultării publice proiectul Hotărârii de Guvern pentru modificarea HG nr. 598/ 2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru stabilirea categoriilor de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se normează funcţiile de conducere didactice auxiliare de contabil-şef şi secretar-şef, cu nivel de studii S/M şi nivelul salariilor de bază aferente acestora”, au transmis joi reprezentanţii ministerului.

Proiectul de hotărâre vizează aprobarea normelor metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru stabilirea categoriilor de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se normează funcţiile de conducere didactice auxiliare de contabil-şef şi secretar-şef, cu nivel de studii S/M şi nivelul salariilor de bază aferente acestora, ca urmare a aplicării OUG nr. 128/2023.

Documentul stabileşte salariile de bază pentru fiecare funcţie de conducere pe fiecare grad şi fiecare categorie de unitate de învăţământ.

Pentru salariile funcţiilor didactice de conducere s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcţii să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuţie cu dirigenţie, în vederea eliminării inechităţilor existente în decembrie 2023, arată Ministerul Educaţiei.

„Prin actualul proiect de act normativ, pentru funcţiile de conducere de director în luna ianuarie 2024 este un salariu de bază minim de 10.590 lei şi un salariu de bază maxim de 11.242 lei, diferenţa între acestea fiind de 652 lei, iar în luna iunie 2024 este un salariu de bază minim de 11.260 lei şi un salariu de bază maxim de 11.812 lei, diferenţa între acestea fiind de 552 lei”, precizează sursa citată.

Creşterile se pot observa din noile salarii de bază pentru funcţiile de conducere de director. Creşterile salariale se înregistrează pentru toate funcţiile de conducere regăsite în proiect, transmite Ministerul Educaţiei.

„Menţionăm faptul că salariile de bază pentru funcţiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 la normele metodologice nu depăşesc salariul de bază maxim prevăzut în OUG nr. 128 /2023. Nivelul salariilor de bază pentru funcţiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 şi 2 la normele metodologice s-a stabilit prin modificarea salariilor în funcţie de categoriile de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se normează funcţiile de conducere didactice auxiliare de contabil-şef şi secretar-şef, cu nivel de studii S, avându-se în vedere complexitatea şi diversitatea activităţilor personalului care ocupă aceste funcţii”, mai arată reprezentanții ministerului Educației.

Salarii directori de școli și licee, în 2024: creșterile salariale în învățământ

Salariul brut al unui director unitate de învățământ (tip unitate: grad I)

 • decembrie 2023: 8.300 lei
 • ianuarie 2024: 10.895 lei
 • iunie 2024: 11.484 lei

Creșterea salarială este de 38,36%. La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică (10%). După caz, se poate acorda și gradația de merit (25%).

Salariul brut al unui director adjunct unitate de învățământ (tip unitate: grad I)

 • decembrie 2023: 8.275 lei
 • ianuarie 2024: 10.856 lei
 • iunie 2024: 11.437 lei

Creșterea salarială este de 38,21 %. La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică (10%). După caz, se poate acorda și gradația de merit (25%).

Salarii directori de școli și licee, în 2024

Salariul brut al unui director unitate de învățământ (tip unitate: grad II)

 • decembrie 2023: 8.682 lei
 • ianuarie 2024: 11.242 lei
 • iunie 2024: 11.812 lei

Creșterea salarială este de 36,05%. La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică (10%). După caz, se poate acorda și gradația de merit (25%).

Salariul brut al unui director adjunct unitate de învățământ (tip unitate: grad II)

 • decembrie 2023: 8.400 lei
 • ianuarie 2024: 10.930 lei
 • iunie 2024: 11.484 lei

Creșterea salarială este de 36,71 %. La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică (10%). După caz, se poate acorda și gradația de merit (25%).

„Astfel, în acest an, pentru directori şi directori adjuncţi, faţă de salariul brut din decembrie 2023, creşterea brută medie totală va fi de peste 36%, din care creşterea brută medie în luna ianuarie va fi de 30%.

Pentru eliminarea inechităţilor existente în decembrie 2023 referitoare la salariile funcţiilor didactice de conducere s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcţii să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuţie cu dirigenţie” au mai explicat reprezentanții ministerului Educației.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax