Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Salariile bugetarilor înghețate, cu excepția celor din Sănătate și Educație. Ministrul Finanțelor a anunțat măsurile pentru 2022

Publicat

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a anunțat vineri după ședința de Guvern  principalele măsuri fiscal-bugetare adoptate. Legea salarizării va fi prorogată, cu excepția salariilor din sănătate și educație, care vor continua să crească conform legislației. De la 1 ianuarie 2022 scade la 5% TVA la energie termică, pe perioada iernii, dar și TVA la locuințe.

Guvernul a adoptat în ședința de vineri  două acte normative importante pentru legea bugetului de stat și legea bugetului asigurărilor de stat, respectiv Legea plafoanelor pentru anul 2022 și ordonanța privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru prorogarea unor termene.

Salariile bugetarilor, înghețate. Vor creștete numai la Educație și Sănătate

Legea salarizării va fi prorogată, cu excepția salariilor din sănătate și educație, care vor continua să crească conform legislației. De la 1 ianuarie 2022 scade la 5% TVA la energie termică pe perioada iernii, dar și TVA la locuințe.

”Din perspectiva legii salarizării, avem o prorogare aplicării legii 153, cu excepția a două sectoare: sănătate și educație.

Am stabilit că, de la 1 ianuarie 2022, pe perioada iernii, TVA la energia termică va fi de 5%.

O altă măsură a fost tva redus la 5% pentru locuințele care ajung la 140.000 euro, pentru o locuință.

Am luat și alte măsuri care vor duce la transparentizare și la creșterea colectării veniturilor”, a declarat Adrian Câciu, vineri.

„S-au introdus o serie de măsuri care vor conduce nu numai la transparentizarea veniturilor publice, dar mai ales la creșterea colectării.

Introducem sistemul „Radarul mărfurilor”: orice marfă care intră în România sau e transportată în România va fi monitorizată și intenția e de fiscalizare a transportului de mărfuri.

Tichete cadou interzise pentru terți

Avem o clarificare cu privire la legislației pentru tichetele cadou. Începând de la 1 ianuarie, tichetele cadou se pot acorda doar propriilor angajați. Acordarea către terți se interzice.

Introducerea contribuției de sănătate pe pensiile care depășesc 4.000 de lei, doar pentru diferența care depășește acest nivel: este vorba și despre pensii speciale și de serviciu.

Despre coborârea plafonului la microîntreprinderi: această măsură a fost retrasă din ordonanța de urgență. Vreau să mulțumesc mediului economic și presei, pentru că acesta este scopul unei dezbateri publice, a punerii unui act normativ în transparență decizională”, a mai spus ministrul de Finanțe.

Neplata stopajului la sursă reincriminată

A fost adoptată reincriminarea ca infracțiune a faptei de neplată a stopajului la sursă. Mediul economic a ajutat ca formularea să nu fie ambiguă.

Articolul din proiectul de ordonanță a fost modificat, astfel: „Reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la lege”. S-a mai introdus un termen de conformare: această prevedere va intra în vigoare de la 1 martie 2022.

O altă măsură este prelungirea termenului de depunere a cererilor de eșalonare și pentru anularea accesoriilor, care expira la 31 ianuarie 2022. A fost prelungit până la 30 iunie 2022.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Gelu Stoian

    vineri, 17.12.2021 at 19:56

    nea cat cat Adrian Caciu,ca si Buda-i, ambii miau miau PSD, se Joaca-n Guvernul Gral Ciuca= USL DOI, de-a maus- Soarecele Si miorlau mata ori motanul !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Gelu Stoian

    vineri, 17.12.2021 at 20:04

    continuare : Cu Radarul= Mustatile pisoiului- marfurilor- in vami, dand ” tichete cadou ” doar „popriilor angajati ” ( de la Birourile LOR de deputati/senatori ), ” interzise pentru terti ” ( Lui Dacian Ciolos si Parlamentarilor USR PLUS ) , s.a.m.d !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Gelu Stoian

    vineri, 17.12.2021 at 20:05

    P.s. ” Plafonul la microintreprinderi ” va fi coborat la … subsol, in …. pivnita !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax