Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Salariile polițiștilor și ale angajaților din Sănătate se decid azi la Camera Deputaților. Precizările Europol și Sanitas

Publicat

Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, are marți pe ordinea de zi Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative prin care trebuie să se aplice legea salarizării nr. 153/2017 și în cazul polițiștilor.

Împreună cu Comisia pentru muncă și protecție socială au rol raportor, acestea două fiind comisiile de care depinde aplicarea corectă a legii.

Deși termenul de depunere a raportului a fost 15.03.2022, la mai bine de o lună proiectul de lege este pus pe ordinea de zi, urmând apoi ca și  Comisia pentru muncă și protecție socială să delibereze.

”Forma actuală a proiectului de lege este un fel de praf în ochi și nu reflectă cu nimic faptul că polițiștii au fost constant în linia întâi în timpul pandemiei și nici faptul că odată cu conflictul din Ucraina, aceștia au fost prezenți în tot ceea ce însemnă gestionarea crizei refugiaților.

Mai exact, textul actului se referă la acordarea începând cu 1 februarie 2022 a 1/4 din cele 2 tranșe restante.

Adică jumătate dintr-o tranșă, aproximativ 300 lei brut și  „dezghețarea” salariului/soldei de grad care să fie plătit în raport cu salariul de funcție în plată, aproximativ 30-50 lei brut” declară reprezentanții Sindicatului Europol pe site. 

La întâlnirea cu ministrul muncii, Marius Budai, de la protestul din 6 aprilie din Piața Victoriei și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, acesta precizat că știe că are o datorie pentru cei din sistemul de apărare care au fost în prima linie în timpul pandemiei, datorie de care se va achita, în opinia reprezentanților polițiștilor.

Orizontul temporar cel mai probabil pentru modificările necesare, este de o lună de zile, ceea ce ar însemnă că marți ar trebui să primească aviz pozitiv de la comisie, urmând să meargă la comisia de muncă și apoi votul din plenul Parlamentului la începutul lunii mai.

”Reiterăm faptul că punerea în plată a acestor drepturi nu reprezintă măriri salariale, majorări, bonusuri, prime sau orice altă formă de recompensare, ci reprezintă un drept al polițiștilor care trebuia pus în plată încă de acum doi ani similar celorlalte categorii de angajați.

Mai mult de atât, plata acestor restanțe nu va acoperi nici pe departe scumpirile care au avut loc la combustibil, electricitate, alimente și servicii, amortizând într-o mică măsură acest haos economic creat.

În continuare solicităm aplicarea în integralitate și nu pe tranșe a legii salarizării pe măsura riscurilor și a privațiunilor pe care le au polițiștii” completează reprezentanții Europol.

Și Federația Sanitas susține avizul pozitiv al Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.130/2021

Federația SANITAS din România a transmis încă din data de 25 februarie 2022 propuneri de modificare a acestui proiect de lege tuturor parlamentarilor, membri ai Comisiilor raportoare (Comisia pentru buget, finanțe și bănci, respectiv Comisia pentru muncă și protecție socială).

Propunerile au vizat acordarea tranșei de creștere salarială prevăzută de Legea 153/2017, aferentă anului 2021 (1/2 din diferență), tuturor categoriilor de salariați din sănătate (infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, registratori medicali, personal TESA, muncitori etc.) precum și raportarea sporului de condiții la salariul aflat în plată.

”Considerăm că astăzi, parlamentarii României au șansa și obligația morală de a corecta inechitățile pe care guvernele care s-au succedat în ultimii ani le-au proliferat fără a ține cont în primul rând de efortul uriaș pe care salariații din sănătate l-au depus pentru a limita efectele pandemiei, timp de mai bine de doi ani, fără a lua în considerare creșterea considerabilă a prețurilor la utilități și alimente, precum și creșterea inflației!

Menționăm că membrii noștri de sindicat nu solicită prin aceste corecții ale OUG 130/2021 nici creșterea nejustificată a veniturilor, nici favoruri nemeritate, își cer doar drepturile ce le-au fost acordate prin Legea 153/2017, acum mai bine de 5 ani, dar care le-au fost periodic știrbite, amânate sau anulate fără niciun drept de apel sau fără un orizont de revenire la normalitate!” susțin reprezentanții Sanitas, într-o postare pe siteul federației Sanitas.

sursa foto: site Europol, site Sanitas

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Albaiulian

    marți, 19.04.2022 at 14:59

    Platiti ma salariile oamenilor,nu va mai satura Dumnezeu!
    Va dati numai voua,600 de spartani!
    Cum spunea unul, „ghinion”, nu ?

  2. Un român...

    miercuri, 20.04.2022 at 20:56

    Pensionarii nespeciali au primit 100 de lei și mor in continuare de foame.Oamenii ăștia cât să mai aștepte să primească și ei ceva? Nu este drept! Propun dublarea salariului, ce zic eu triplarea….! Și să fie scoși la pensie la maxim 35 de ani. Plicul sa mai fie considerat infracțiune! Și săracii sa fie eutanasiati că să nu se mai chinuie din cauza foametei și bolilor! Sunt niste putori! Cunoaștem! Acum este încă o dată momentul să vă umpleți buzunarele… și nu vă opriți, țineți-o tot așa. Guvernanții împrumutați și mai mulți bani și faceți-va salarii și pensii speciale și mai mari! Cum v- o mai rabdă Dumnezeu!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax