Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Salariile românilor, verificate la sânge de Inspecția Muncii, după 31 martie. Ce trebuie să știe angajații

Publicat

bani lei monede

Inspecția Muncii avertizează angajatorii că, după 31 martie, va iniția acțiuni de control menite să sancționeze abaterile de la legislația în vigoare privind transferul contribuțiilor.

Angajatorii mai pot transmite în registrul general de evidenţă a salariaţilor (REVISAL), până la sfârşitul lunii martie, orice modificare a salariului de bază brut, a indemnizaţiilor şi sporurilor, iar după 31 martie autorităţile anunţă controale pentru sancţionarea abaterilor, a anunţat, marţi, Inspecţia Muncii.

„Inspecţia Muncii atenţionează angajatorii asupra apropierii datei de 31 martie 2018, care reprezintă termenul până la care aceştia trebuie să transmită în registrul general de evidenţă a salariaţilor (REVISAL), orice modificare a salariului de bază brut, a indemnizaţiilor, sporurilor, precum şi ale altor adaosuri, în contextul mutării CAS şi CASS la angajat”, se arată în comunicatul instituţiei.

Potrivit sursei citate, transferul contribuţiilor de la angajator la angajat s-a făcut începând cu data de 1 ianuarie 2018, în conformitate cu noul Cod Fiscal, termenul fiind prelungit doar în ceea ce priveşte obligaţia de transmitere a datelor către REVISAL.

În acest context, instituţia precizează că nu s-a amânat întoarcerea sarcinii fiscale, ci doar obligaţia comunicării efectuării acesteia către Inspecţia Muncii.

Până la această dată, cea mai mare parte a contractelor individuale de muncă active au fost modificate prin majorarea salariilor, în contextul mutării CAS şi CASS la angajat.

„Începând cu luna decembrie a anului trecut şi în primele 3 luni din acest an, Inspecţia Muncii a desfăşurat o campanie naţională de conştientizare care a urmărit informarea, prevenirea şi nu sancţionarea angajatorilor. Acţiunile inspectorilor de muncă au fost legate de completarea şi transmiterea în registrul general de evidenţă a salariaţilor a elementelor raportului de muncă ca urmare a transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat. Am considerat că este necesară clarificarea unor aspecte privind modul de interpretare şi de aplicare a prevederilor legale şi, în acest scop, s-au organizat întâlniri cu toţi actorii implicaţi în piaţa muncii: patronate, sindicate, reprezentanţi ai angajatorilor şi angajaţi”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Acesta a precizat că, la data de 31 martie, se încheie oficial campania de conştientizare, iar ulterior acestei date, vor fi demarate acţiuni de control menite să sancţioneze abaterile de la legislaţia în vigoare.

Contribuţiile sociale au trecut de la angajatori la angajaţi începând cu 1 ianuarie 2018, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, adoptată în noiembrie 2017 iar nivelul contribuţiilor a scăzut cu două puncte procentuale, astfel că, din totalul de 39,25% contribuţii plătite la un salariu brut, se vor plăti 37,25%.

Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de către angajator, 20 de puncte se transferă către salariat.

Calculele de la Finanţe arată că, în total, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax