Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Salariu la stat vs salariu la privat: ce diferențe sunt între cele două sectoare. Discrepanțe și în privința avantajelor

Publicat

Salariu la stat vs salariu la privat: Salariul mediu net pentru administrația publică din România a depășit în luna iunie suma de 7.000 lei/lună. 

În mediul privat, salariul mediu net este de 5.176 lei/lună.

Datele au fost publicate de Institutul Național de Statistică.

Salariu la stat vs salariu la privat: Chiar dacă valoarea salariului mediu net pe economie se menține la peste 1.000 de euro/lună, trebuie remarcat și faptul că în sectorul bugetar se câștigă cu aproape 50% mai mult decât în restul economiei.

Din punct de vedere statistic, salariile din sectorul bugetar au avut o evoluție ciclică începând din 2017, când s-a înregistrat o creștere puternică.

Citește și TOP salarii pe județe. Cele mai mari și cele mai mici salarii medii din România. Pe ce loc se află Alba. HARTĂ

Ulterior, discrepanțele s-au atenuat dar au rămas semnificative.

Pe lângă mai mulți bani, bugetarii beneficiază și de stabilitate, program fix, zile libere, vouchere de vacanță și cursuri de formare la mare.

Locurile de muncă la stat sunt de obicei mai stabile, cu mai puține riscuri de concediere, deoarece bugetele sunt mai previzibile și există mai multe reglementări care protejează angajații.

Locurile de muncă în sectorul privat pot fi mai riscante, deoarece companiile private sunt mai expuse la fluctuațiile economice și pot reduce personalul mai ușor în funcție de performanța financiară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate