Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Salariul managerului „Cupru Min”, subiect de discuții aprinse. Suma vehiculată de Guvern ar fi de 10 ori mai mare decât cea reală


Publicat

Salariul managerului „Cupru Min” Abrud a reușit să devină în aceste zile motiv de discuții aprinse atât la nivel local cât și central. După ce Guvernul României a făcut publică miercuri lista pe care se regăsea indemnizația în cuantum lunar de 45.000 de lei ( 10.000 de euro) a directorului „Cuprumin” reacțiile nu au întârziat să apară. Cel care a deținut până acum o lună această funcție, Lucian Vasilache, asigură că salariul încasat de el nu a depășit niciodată 1000 de euro pe lună iar afirmațiile acestuia sunt întărite de cele ale ministrului Economiei Varujan Vosganian: „Salariul directorului „Cupru Min” este aproape de 10 ori mai mic față de suma vehiculată”.

Directorul general al „Cupru Min”  a câştigat, în medie, în perioada ianuarie – aprilie, 4.700 de lei brut, de zece ori mai puţin decât suma vehiculată, iar membrii Consiliului de Administraţie sunt plătiţi cu 10 euro pe şedinţă şi nu cu 1.000 de euro, a declarat, joi, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, într-o conferinţă de presă. Acesta a subliniat că a existat o solicitare de a include o sumă maximală în ultima perioadă a anului pentru a asigura costurile eventualelor negocieri, dar, pentru a ajunge la stabilirea salariului pentru un eventual manager privat trebuie negocieri, înseamnă mandat pentru AGA şi Consiliul de Administraţie, apoi aprobare.

Afirmațiile ministrului sunt confirmate și de fostul director al „Cupru Min” Abrud, Lucian Vasilache care a transmis presei, prin vocea vicepreședintelui CJ Alba, că suma vehiclată de Guvern este total greșită: „Dânsul apărea pe listă cu un salariu de 10.000 de euro dar ne-a pus la dispoziție fluturașul de salariu și este vorba despre o leafă de 1000 de euro. Renumenația membrului în Consiliul de Administrație este de 47 de lei și un profit de 2,2 milioane de euro pe primele 4 luni ale acestui an la Cupru Min Abrud. Din punctul domnului Vasilache de vedere este incorect să i se atribuie niște venituri pe care nu le are așa că a dorit să facă aceste precizări” a declarat Florin Roman.

Tot pe acest subiect, Ministrul Economiei, Varujan Vosganian a mai declarat:

„Salariile de la Cuprumin. Am în faţa mea situaţia pe perioada de la 1 ianuarie până în luna aprilie şi câştigul prognozat pe luna mai. Directorul general are un câştig mediu brut pe întreaga perioadă de 4.700 de lei. Este de aproape zece ori mai mic decât suma vehiculată, iar Consiliul de Administraţie, despre care se spune că obţine 1.000 de euro pe fiecare şedinţă, are un câştig de 10 euro pe şedinţă. Adică, pentru a obţine 1.000 de euro pe lună, Consiliul de Administraţie ar trebui să se întâlnească de trei opri pe zi, dimineaţă, la prânz şi seara, inclusiv în zilele nelucrătoare. Nu vreau să continui această discuţie. Atât vreau să spun: rog ca Ministerul Economiei să fie scos din această discuţie”.

Victor Ponta: Varujan Vosganian, nu e la curent cu situaţia salariilor managerilor din companiile de stat dacă lipseşte de la şedinţe

„Varujan, dacă nu e la şedinţe, nu ştie lucrurile astea, este lista făcută de Ministerul de Finanţe. Alea erau propuneri. Dacă sunt salarii mai mici e foarte bine, ideea este să avem o regulă valabilă pentru toţi”, a spus Ponta.

Potrivit datelor furnizate miercuri de Guvern, managerii companiilor CFR Infrastructură, Poşta Română, Electrica, Nuclearelectrica, Cuprumin şi Tarom au cele mai mari indemnizaţii lunare.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

VIDEO: Emisiune a Televiziunii Române, dedicată micii Mănăstiri de la Măgina. Colțul de rai de lângă Aiud

Publicat

Televiziunea Română a prezentat în cadrul emisiunii ”Lumea credinței”, un reportaj dedicat micii Mănăstiri de la Măgina, de lângă Aiud. 

Este un loc mai puțin cunoscut, dar extrem de interesant, prin istoria lui. Reporterii au discutat cu starețul Serafim Cruceanu, dar și cu istoricul Gheorghe Petrov, care a prezentat pe larg istoria lăcașului.

Mănăstirea Măgina este un complex monahal situat la marginea localității cu același nume, din județul Alba. Ansamblul bisericii „Sfânta Treime” a mănăstirii Măgina este inclus în Lista monumentelor istorice din județul Alba.

Biserica mănăstirii a fost construită înainte de anul 1570, conform istoricului Gheorghe Petrov, specialist în arheologia bisericilor și cimitirelor medievale din Transilvania. Informații documentare avem atât din Șematismul de la Blaj, unde este consemnată existența mănăstirii la anul 1611, cât și din însemnarea făcută la data de 15 iunie 1713 pe Cazania lui Varlaam.

La Mănăstirea Măgina a funcționat o școală renumită încă din 1611 (conform istoricului Nicolae Albu, în revista Apulum XIV, 1976, pag.469-470), și este consemnată în decretele imperiale din 24 august 1784 și aprilie 1785, date de împăratul Iosif al II-lea, înscriindu-se între cele 11 școli românești importante din Transilvania, pentru grija sufletelor și învățătura pruncilor.

Este cunoscută și pentru luptele purtate în acest loc în anii revoluției de la 1848-1849 (deoarece mănăstirea era o mică fortăreață apărată de un zid de piatră cu înălțimea de 4 m), între oastea condusă de tribunul Simion Prodan Probul și nobilimea maghiară din Aiud.

În anul 1848, Avram Iancu îl trimite pe tribunul Simion Prodan Probul pentru a organiza o tabără militară la Mănăstirea Măgina, în vederea apărării republicii țărănești din munți.

La 22 octombrie 1849, tabăra de la Mănăstirea Măgina a fost atacată de oastea nobiliară din Aiud condusă de comiții Bánffy și Kemény, care au ars mănăstirea, dar monahii au reușit, în 1855, să repună în funcțiune atât biserica, cât și binecunoscuta școală.

În urma cercetărilor arheologice, în curtea interioară a mănăstirii s-au descoperit 23 de morminte. Inventarul recuperat din morminte se compune din monede medievale de argint din sec. al XVI-lea și al XVII-lea, emise în vremea lui Ferdinand I de Habsburg (1526-1564), Maximilian II, Matias II, Gabriel Báthory și Leopold I, două cruci pectorale și alte obiecte de cult.

Sursă: Scurt istoric al mănăstirii Măgina – Stareț ieromonah Serafim Cruceanu

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Virgil Musta: Sărbătorile de iarnă nu vor mai fi posibile în acest context epidemic. Dacă nu scade rata infectărilor, va fi grav

Publicat

Virgil Musta, șeful Secției de Boli Infecțioase 2 de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, a declarat că îi îndeamnă pe oameni să nu își facă planuri pentru sărbătorile de iarnă, pentru că acestea nu vor fi posibile, în contextul pandemiei.

„Situația de acum va avea efecte și de Crăciun. Vă spun sincer, dacă vom mai avea Crăciun depinde doar de noi. Pentru că, dacă nu scade simțitor rata de îmbolnăvire va fi foarte grav.

Adică, sincer, Sărbătorile de Iarnă, sărbătorile în care teoretic trebuie ca familia să se strângă în jurul pomului de Crăciun, nu vor mai fi posibile în acest context epidemic.

Nu de altceva, dar trebuie să ne protejăm pe noi și pe cei dragi nouă. Iar categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire nu pot fi expuse”, a spus medicul timișorean, la B1TV.

Virgil Musta a mai spus că personalul medical trece printr-o situație extrem de dificilă.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Lotul 1 al Autostrăzii Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. Ministrul Bode: Progresul fizic este de 95%

Publicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat duminică seară că Lotul 1 din Autostrada Sebeș-Turda va fi ”dat în trafic” până la sfârșitul anului. 

Acesta a fost invitat la Digi24, unde a vorbit despre investițiile în curs de finalizare la infrastructura mare.

”Cei 17 kilometri ai lotului 1 de pe Autostrada Sebeș-Turda, trebuiau să fie finalizați în 2018. În acest moment, progresul fizic este de peste 95%. ab24

În condițiile în care vom avea cel puțin 25 de zile fără intemperii, în condiții meteo favorabile, cei 17 kilometri de autostradă din Sebeș-Turda, Lotul 1, vor fi dați în trafic” a spus ministrul Bode, întrebat ce porțiuni de autostradă vor fi inaugurate în acest an.

”De asemenea, Râșnov-Cristian, 10 kilometri din Comarnic – Brașov, are termen de finalizare în acest an și se va finaliza în acest an” a adăugat acesta.

Citește și: VIDEO REPORTAJ: Stadiul lucrărilor pe Lotul 1 al A10, între Sebeș și Alba Iulia. Care sunt șansele să fie deschis în acest an

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Stadiu fizic / stadiu financiar (octombrie 2020): 95% / 82,37%

Deschiere (în folosință): (estimat) 31 decembrie 2020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Europarlamentar austriac: Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, pe când cele românești sunt ”fantastice”

Publicat

Europarlamentarul austriac Thomas Waitz a făcut o comparație între roșiile românești și cele olandeze. Roșiile olandeze pot fi luate oricând drept mere, a spus acesta, pe când cele românești sunt ”fantastice”.

„Nu știu dacă ați văzut cum cultivă roșii acolo (în Olanda – n.red.). Le cultivă în sere, deci ai zone întregi acoperite de sere, cu lumină artificială, pentru că nu au destulă lumină solară pentru a produce roșii bune, roșiile au lăstari de opt metri, deci produc, produc, produc…, producția pe metru pătrat este uriașă, dar poți atinge astfel de perfomanță doar cu fertilizatori artificiali, cu multe pesticide, deci obțin produse complet golite de calitățile naturale.

Și de aceea sunt fără gust, arată fantastic, dar ar putea fi la fel de bine să fie mere”, a declarat europarlamentarul într-un interviu pentru Digi24.

Întrebat dacă a gustat o roșie românească, Thomas Waitz a spus că a avut ocazia să cumpere dintr-o piață locală din România și „au fost fantastice”.

„Ceea ce am observat în mai multe țări, și în Olanda, Belgia, Germania, țările scandinave, este că oamenii au început să înțeleagă că roșiile pot avea un gust diferit. De aceea vezi, chiar și în marile lanțuri de magazine, multe soiuri diferite de roșii, cum nu am mai văzut în ultimii 50 de ani.

Roșii, portocalii, cu dungi, verzi, deci aceste tendințe evoluează și asta le oferă șanse noi producătorilor de talie medie, pentru că nu ai cum să produci aceste tipuri de roșii în vechea manieră de tip industrial, cum e cazul roșiilor olandeze de care vorbeam. Deci, sunt noi oportunități comerciale, inclusiv pentru țări ca România”, a spus Thomas Waitz.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate