Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Salariul mediu net, mai mare cu un leu în luna februarie. În ce domenii au fost cele mai mari câştiguri şi evoluţia veniturilor

Publicat

Salariul mediu nominal net a fost de 1.626 de lei, cu un leu mai mult în februarie faţă de ianuarie, iar cel brut a fost de 2.247 lei, în scădere cu 0,1%. Cele mai mari câştiguri au fost înregistrate în fabricarea produselor din tutun, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, potrivit INS.

În industria fabricării produselor din tutun, salariul net a fost de 4.648 lei, iar la polul opus, în hoteluri şi restaurante, de 957 lei.

În judeţul Alba, în ianuarie, salariul mediu net era de 1.363 lei, iar cel brut de 1.880 lei. Câştigul salarial mediu net înregistrat pe ţară în luna ianuarie 2014 a fost de 1.625 lei, cel realizat în judeţ fiind cu 262 lei mai mic, respectiv cu 19,1%.

„Indicele câştigului salarial real pentru luna februarie 2014 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 99,8%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 121%, cu 0,4 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna ianuarie 2014”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Avansul salariului mediu net faţă de ianuarie s-a datorat acordării de prime ocazionale, inclusiv pentru performanţe, sume din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari, în funcţie de contracte.

În fabricarea produselor din tutun, câştigurile au crescut cu 32,7%, în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, transporturi pe apă cu 10,5%-12,5%. Creşteri mai reduse, între 5%-10%, au fost înregistrate în în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei; fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

Totodată, în activităţile de editare, de spectacole, culturale şi recreative, cele profesionale, ştiinţifice şi tehnice, de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), activităţile de poştă şi de curier şi în fabricarea produselor textile salariile, salariile s-au apreciat în februarie cu 2%-3,5%.
Scăderi ale câştigurilor medii nete au fost raportate în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (cu 10,6%), în activităţile de servicii anexe extracţiei, depozitare şi auxiliare pentru transport (cu 4,5%-7%), iar în fabricarea altor mijloace de transport, telecomunicaţii, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii) reducerile au fost cuprinse între 2,5% şi 4%.

Salariile nete din fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, captarea, tratarea şi distribuţia apei, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extracţia minereurilor metalifere s-au diminuat cu 2-2,5%.

„În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă astfel: învăţământ (-1,2%) şi sănătate şi asistenţă socială (-0,5%). În administraţia publică câştigului salarial mediu net a fost cu un leu mai mic decât în luna ianuarie 2014”, se mai spune în comunicat.

Faţă de februarie 2013, câştigul net s-a apreciat cu 4,7%, iar indicele câştigului salarial real a fost de 103,6%.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax