Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024. Eliminarea unei facilități fiscale va afecta peste 1,5 milioane de români

Publicat

Salariul minim ar putea să scadă de la 1 ianuarie 2024, iar peste 1,5 milioane de angajați români vor fi afectaţi. Salariul minim are o valoare brută de 3.300 lei, însă în mână angajații primesc aproximativ 2.080 lei, bani pe care statul a decis să-i majoreze la 1 octombrie.

Salariul minim ar putea să scadă cu 83 de lei de la 1 ianuarie, dacă Guvernul nu prelungește facilitarea scutirii de taxe pentru 200 de lei din salariu.

Paradoxul fiscal al salariului minim” este generat de eliminarea unei facilități, introduse în 2022 și care se va aplica până în luna decembrie 2023 inclusiv.

Motivul pentru care salariul minim ar putea scădea de la 1 ianuarie a fost explicat AICI pentru Alba24.ro de Prof. univ. dr. Adela Socol de la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia.

Cele două variante prin care poate fi evitată scăderea salariului minim

Sunt două variante care pot fi luate în calcul de Guvern pentru perioada următoare:

Una din ele ar fi să rămână păstrată această facilitate, lucru puțin probabil, pentru că Executivul trebuie să elimine treptat facilitățile fiscale, potrivit angajamentelor din PNRR (planul național de redresare și reziliență).

O a doua variantă este aceea să demareze o nouă rundă de negocieri cu sindicatele, cu patronatele, astfel încât să fie majorat din nou salariul minim, pentru ca angajații să nu piardă 83 de lei din majorarea pe care au primit-o la 1 octombrie.

Schimbare de la 1 ianuarie: angajații plătiți cu salariul minim timp de doi ani beneficiază de majorare

De asemenea, apare o altă schimbare de la 1 ianuarie 2024: angajații care timp de doi ani au fost plătiți cu salariul minim pe economie trebuie să beneficieze de o majorare.

Se întâmplă acest lucru pentru că legea care este în vigoare spune că un angajator poate să ofere salariul minim pe economia aceluiași angajat doar pe durata a doi ani.

În România sunt aproximativ 1,5 milioane de angajați care sunt plătiți cu salariul minim pe economie.

Acest salariu are o valoare brută de 3.300 lei, însă în mână angajații primesc aproximativ 2.080 lei.

Variante de calcul pentru salariul minim

Salariul minim brut: 3.300 lei brut

  • 200 de lei scutiți de taxe
  • Salariul minim net: 2.079 lei, în prezent

Salariul minim posibil, din 1 ianuarie 2024

Salariul minim brut: 3.300 lei brut

Salariul minim net: 1.996 lei (pentru că este eliminată facilitatea scutirii de taxe)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Badea Mariana Mirela

    luni, 04.12.2023 at 14:01

    De ce tot noi amărâții care avem salar minim trebuie să suportăm reduceri salariale și nu desființați voi pensiile nesimțite pe care le au guvernanții și salariile lor nesimțite pt că și acei bani au fost luați tot de la noi cei cu salariul minim. Suntem țara cu cel mai mic salar din Europa. Hoție pe față asta este ce fac guvernanții. După mintea lor bolnavă dacă s-ar putea muncii gratis ca toți banii oamenilor de rând să îi încaseze numai ei cei de la guvernare și acoliții lor din instituțiile statului. Rușine să le fie că își bat joc de noi care îi ținem în spate. Ar trebui să nu mai plătim nici un leu la stat să vedem de unde își mai iau ei salariile și pensiile alea nesimțite. Dumnezeu vă vă judeca pe toți într-o zi și veți plăti cu vârf și îndesat fără îndoială.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax