Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Salariul minim pe economie va crește din iulie la 900 de lei. Rămâne al doilea cel mai mic din UE, după Bulgaria

Publicat

Salariul minim pe economie va creşte de la 1 iunie cu 50 de lei și va ajunge la 900 de lei după ce la începutul anului a crescut de la 800 la 850 de lei. Cu toate acesta salariul minim în România va rămâne scăzut în comparaţie cu nivelul  din alte ţări din regiune, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional.

O creştere a salariului minim de la 800 de lei, cât a fost în 2013, la 900 de lei, este planificată să aibă loc în două trepte, respectiv până la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014, proces care a avut deja loc, şi până la 900 de lei, de la 1 iulie 2014.

Salariul minim din România este al doilea cel mai scăzut din regiune, după cel din Bulgaria (158 de euro), cu aproximativ 50% mai mic decât în alte state ale Uniunii Europene, cum ar fi Croaţia, Polonia şi Slovacia. Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în România este cu aproximativ 40% mai mic decât în cele trei ţări amintite. Până în prezent, majorările salariului minim au avut un impact limitat asupra competitivităţii şi a salariilor acordate la nivel naţional. În pofida unei majorări cu 10% a salariului minim în 2013, salariile medii din mediul privat au crescut cu numai 3,3%. O creştere abruptă a salariului minim ar putea pune în pericol opţiunile de angajare pentru cei slab pregătiţi, pentru cei care au un contract de muncă pe termen scurt, dar şi pentru lucrătorii tineri. Având în vedere faptul că România se confruntă cu o rată crescută a şomajului în rândul tinerilor (în medie de 23,2% în primele nouă luni ale lui 2013) şi în condiţiile creşterii numărului de contracte de muncă pe termen nelimitat, ca urmare a modificărilor aduse Codului Muncii (de la 8,2% din totalul contractelor de muncă încheiate în 2012, la 8,4% în 2013), un nivel mai ridicat al salariului minim ar putea să aibă consecinţe negative pentru rata angajărilor. Rata şomajului a crescut până la o medie de 7,3% în 2013, faţă de 7% în 2012. Potrivit documentului citat, se estimează că impactul creşterii salariului minim asupra fiscalităţii va fi mixt. Pe de o parte, un salariu minim mai mare ar putea duce la o pondere mai mare a contribuţiilor la asigurările sociale, în timp ce fondul de salarii din sectorul public este preconizat să crească cu 100 de milioane de lei, iar profitabilitatea firmelor din sectorul privat ar putea fi afectată în mod negativ, cu implicaţii în ceea ce priveşte colectarea impozitului pe profit.

Sursa: Ampress.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. El Barto

    joi, 03.04.2014 at 20:48

    900 de lei…spune-i asta unui strain, ca nu te crede…Ce sa faci cu banii astia? Iti ajung doar cat sa nu mori de foame…Ooooo…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax