Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Salarizarea bugetarilor din 2020. Măsurile pentru care Guvernul își asumă răspunderea în fața Parlamentului

Publicat

parlament

Plafonări de indemnizații, acordarea în mod diferit a sporurilor pentru condiții grele, încetarea cumulului salariului cu pensia de la stat sunt propuneri de modificări legislative privind salarizarea bugetară din 2020. Guvernul își angajează astăzi răspunderea pe acest proiect, în fața Parlamentului.

Proiectul prevede plafonarea indemnizațiilor pentru demnitarii publici la nivelul din decembrie 2019 pentru tot anul viitor. Acestea se stabilesc pe baza coeficienților din lege și a salariului de bază minim brut. În condițiile în care, de la 1 ianuarie, salariul minim se va majora de la 2.080 la 2.230 de lei, ar fi trebuit ca și indemnizațiile demnitarilor să se majoreze de anul viitor, dar Executivul propune înghețarea lor, scrie avocatnet.ro.

Este prevăzută menținerea indemnizației de hrană la același nivel din 2019 și în 2020: 346 de lei, sumă ce reprezintă valoarea brută a indemnizației lunare.

Indemnizația de merit se va menține și în 2020 la nivelul de 6.240 de lei.

De asemenea, se propune încetarea cumulului salariului de la stat cu pensia, inclusiv cea de serviciu sau cu indemnizația pentru limită de vârstă. Cei care sunt angajați în continuare la stat vor trebui să aleagă între cele două tipuri de venituri, de la anul.

De asemenea, Guvernul propune modificarea definiției sporului, astfel încât să existe două alternative de calcul: sporul să fie acordat ca procent din salariu sau ca procent la salariul de bază minim brut.

Majoritatea sporurilor stabilite ca procent de până la 15% sunt transformate în sporuri fixe, de 25% din salariul de bază minim brut. Vorbim de sporuri pentru condiții grele de muncă, pentru condiții deosebite și periculoase.

Instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională nu vor mai avea obligația transparentizării veniturilor salariale. Adică nu vor mai trebui să publice, de două ori pe an (martie și septembrie) liste cu salariile și primele bugetare acordate în respectivele entități.

Nu vor mai fi premise detașări de funcții din privat la stat. Vor fi posibile doar pentru a muta angajați ai statului dintr-o parte în alta.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax