Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Salvamont Alba: Intervenție la baza Vârfului Șureanu, într-o zonă cu risc de avalanșă, pentru salvarea unui schior

Publicat

O persoană care schia în afara pistelor de la Domeniul Schiabil Șureanu s-a accidentat sâmbătă, existând suspiciunea unei fracturi de tibie, potrivit reprezentanților Salvamont Alba.

”Locul accidentului este în afara pârtiilor, undeva sub vârful Sureanu. Salvatorii montani cooperează la aceasta acțiune de extracție din teren accidentat, cu un coleg de la Salvamont Baia Mare, aflat în timpul liber, personal de la Domeniul Schiabil Șureanu și cu jandarmii montani care sunt de serviciu” au transmis aceștia.

Acțiunea este dificilă deoarece zona este cu risc de avalanșă.

”Extractul se efectuează astfel pentru a evita întâi pericolul,apoi se va trece la transportul persoanei accidentate până sus la pârtie. Un echipaj SMURD, de la Sebeș este deja pe drum spre punctul de prim ajutor al Salvamont Alba, de la baza pârtiilor”.

UPDATE ora 13.10: 

Pentru a scoate victima din zona cu risc de avalanșă, salvamontistii au făcut puncte de amaraj în zăpadă, de unde efectuează lansări succesive ale tărgii cu accidentatul învelit în folie Sirius, pentru a-l feri de hipotermie, până în pădurea de sub locul periculos.

De acolo, au posibilitatea de a trece la transportul cu snowmobilul pe o potecă, până la pârtiile de schi si apoi la punctul de prim ajutor Salvamont, unde va aștepta sosirea echipajului ambulanței SMURD.

Salvamontistii avertizează că în zona vârfului Sureanu este risc însemnat de avalanșă. În această perioadă, pantele sunt acoperite cu un strat de zăpadă ninsă recent, sub care se află o crustă de zăpadă mai dură, pe care în urma încălzirii cauzate de expunerea la soare (orientare sudică), coeziunea între straturi se reduce și se poate declanșa cu ușurință o avalanșă.

Deja, în partea stângă faţă de vârf, o porțiune din cornișă este dizlocată. Acesta este un semn că poate antrena învelișul de zăpada de sub ea si declanșa o avalanșă.

   Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax