Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sâmbătă, 26 septembrie: Program special la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba

Publicat

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba are program special pentru donare sânge și donare plasmă (de la persoanele vindecate de Covid-19) sâmbătă, 26 septembrie. Astfel, centrul va fi deschis între orele 08:00 – 11:30. 

„Persoanele sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care doresc să întindă o mână de ajutor bolnavilor aflați în suferință sunt așteptate la Centru de Transfuzie Sanguină din Alba Iulia. Datorită donatorilor de sânge, astăzi mulți oameni sunt în viață”, a transmis directorul CTS Alba, Dr. Savu Ana.

Sângele este cel mai prețios dar pe care cineva poate să-l ofere altei persoane. Este darul vieții. Donarea voluntară reprezintă un gest umanitar ce nu poate fi evaluat în bani, valoarea vieții oricăruia dintre noi fiind incomensurabilă. La ora actuală, sângele nu poate fi înlocuit cu altceva din cauza structurii sale complexe și a numeroaselor funcții îndeplinite în organism. Iată de ce e bine, e necesar sa donăm sânge! Acesta nu poate fi cumpărat de la farmacie, trebuie să fie oferit de cineva.

Dintr-o pungă de sânge se pot obține trei produse sanguine, astfel că o persoana care donează poate ajuta trei bolnavi. Două din aceste produse sanguine si cele mai solicitate au perioada de valabilitate de 42 zile (globulele roșii) și de 5 zile (trombocitele). Astfel, Centrul de Transfuzie Sanguină nu poate stoca sânge pe o perioadă lungă de timp. De aici rezultă nevoia constantă de donatori de sânge.

Cu ocazia prezentării la donare se pot depista anumite boli, în urma consultației medicale și în urma testelor de sânge care se efectuează în predonare și în postdonare. Se fac următoarele analize: test pentru anemie (hemoglobina), glicemie, teste pentru: hepatita B, hepatita C, HIV/SIDA, sifilis, HTLV, ALT(pentru ficat), grupa de sânge, Rh.

Mai multe informații pot fi obținute la telefon 0258.834050.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate