Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTĂ: Femei din Alba cu poveşti de succes, premiate pentru activitatea în sprijinul comunităţii


Publicat

Un grup de 7 „doamne de excelenţă” din Alba vor fi în centrul atenţiei, în cadrul unui eveniment organizat sâmbătă, la Sebeş, de Asociaţia Femeilor din judeţ. Acesta promovează modelele de feminitate şi dăruire, activitatea unor femei care au poveşti de succes. “Bucuriile primăverii” este un spectacol de muzică, poezie, teatru, ce va avea loc Centrul Cultural “Lucian Blaga” din Sebeş, în data de 9  martie, de la ora 17.30.

Organizatorii doresc să promoveze modele de personalităţi pentru tânăra generaţie, exemple de femei puternice care au reuşit să îmbine armonios profesia, familia şi pasiunile în viaţa lor. “Indiferent cât le-a fost de greu, au găsit puterea de a merge mai departe”, au transmis reprezentantele Asociaţiei.

Criteriile de selecţie ale participantelor sunt activităţi în folosul comunităţii legate de  evenimente culturale pentru promovarea culturii şi tradiţiei în judetul Alba, organizarea sau participarea la festivaluri locale, judeţene sau internaţionale, promovarea judeţului în ţară şi peste hotare.

În aceste categorii s-au încadrat “doamnele de excelenţă”:

*Elena Anghel – pentru munca susţinută timp de 10 ani pentru organizarea si promovarea “Casei Memoriale Lucian Blaga” din Lancrăm. În vârstă de 58 de ani, este absolventă de master în Management Educaţional, la Universitatea „1 Decembrie 1918“ Alba Iulia, şi consilier în compartimentul Instituţii publice de cultură şi patrimoniu cultural din Consiliul Judeţean Alba. A fost bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga“ timp de aproape 17 ani, director la Şcoala populară de arte și meserii din Alba Iulia.

*Adriana Comșa – Haber (Corul “Armonia” – pentru peste 30 de ani de participări şi câştigări de premii la festivaluri interne şi internaţionale (Spania şi Italia). În vârstă de 74 de ani, a desfăşurat o activitate de peste 45 de ani în învăţământ, fiind profesoară de muzică, dirijoare a corului Şcolii cu cu clasele I-VIII nr. 2 Sebeş şi a obţinut peste 20 de premii la evenimente naţionale, recunoscute şi internaţional. Corul pe care l-a condus în perioada anilor 1978-1986, la invitaţia Radioteleviziunii Române, a înregistrat peste 60 de piese corale la radio şi trei filmări. Corul a fost înscris în Asociaţia Naţională Corală din România, începând cu anul 2002.

*Tereza Cândea (Teatrul “Colb Art”)  – a obţinut premiul de excelenţă la Festivalul Naţional de Artă Dramatică pentru Liceeni “Radu Stanca” ediţia III – Sebeş 2012; este profesor de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş.

*Rodica Părău (preşedinta Asociaţiei “Alba-Afroda”) – pentru organizarea Festivalelor „Alba – Afroda” (opt ediţii) şi Ziua Rozelor (11 ediţii)

*Ioana Silvia Bogățan – pentru managementul Festivalului Internaţional de Teatru “Poveşti “ din Alba Iulia la ediţia a VII-a, director al Teatrului de Păpuşi “Prichindel” din 1999 până în prezent. Absolventă a Facultăţii de Actorie, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj Napoca. A studiat sub îndrumarea actorului Marius Bodochi şi jucat în mai multe spectacole de teatru, atât în timpul studenţiei, cât şi la Satu Mare. A fost reporter şi prezentator de ştiri.

 

 

*Maria Cornelia Postescu (scritoare)  – a publicat şapte volume de poezii, un volum de proză şi un roman. Are 63 de ani şi este absolventă a facutăţii de zootehnie, însă, în urma unui eveniment din viaţa sa, s-a hotărât să aştearnă pe hârtie experienţa prin care a trecut. A lansat astfel mai multe volume, printre care: „Prin anatomia tăcerii“ (2007), „Chimia cenuşii“ şi „Al treilea ochi“ (2008), „Vecernii oncologice“ (2009), „Zăpada inorogului“ (2010). Este implicată în activitatea Cenaclului „Lucian Blaga” şi este membru al Ligii Scriitorilor din România.

 

*Liliana Pagu – președinte fondator al Asociației Femeilor din România (1990) şi iniţiatoarea Mișcării Democratice a Femeilor din România. S-a născut la Sibiu, în 8 ianuarie 1945, este absolventă a Facultăţii de limbi străine (slavistică) şi a Conservatorului de muzică (Iaşi, Bucureşti), cu specializare la Academia de Muzică din Viena. Are diplomă de manager în afaceri la Camera de Comerţ şi Afaceri din Viena. A fost prim solistă a teatrelor de operă, operetă şi balet din Braşov, Bucureşti şi Viena. După 1989, a pus bazele primului teatru muzical de turneu „Alhambra”, ca replică modernă de music-hall şi a înfiinţat o agenţie de impresariat artistic. Are diplomă de luptător cu merite deosebite la Revoluţia din 1989. A fost consilier în Comitetul Naţional pentru UNICEF, preşedinta Clubului Femeilor de Afaceri, consilier în Centrul naţional pentru Protecţia Consumatorului, vicepreşedinte Alianţa pentru Pace din România, coordonator naţional al Reţelei Est-Central Europene: „KARAT Coalition for Regional Action”, membru ăn board-ul Institutului Biografic American (sursa: afr.ro).

Mai multe detalii despre activitatea celor şapte doamne de excelenţă puteţi afla în cadrul evenimentului, ce se desfăşoară în 9 martie, de la ora 17.30, la Centrul Cultural “Lucian Blaga” din Sebeş.

Liliana Pagu va fi numită preşedintă onorifică a A.F. Alba şi „doamnele de onoare” vor primi premii. În continuare, vor urma momentele artistice de poezie, muzică şi teatru. În holul Casei de cultură din Sebeş va fi deschisă şi o expoziţie a Asociaţiei „Arttrad” Valea Frumoasei.

Organizatorii evenimentului sunt Consiliul Judeţean Alba, Consiliul Local şi Primăria Sebeş, Asociaţia Femeilor din Alba, în parteneriat cu Asociaţia „Arttrad” Valea Frumoasei, Cenaclul Literar „Lucian Blaga” şi Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş.

Citește și MESAJE de 8 MARTIE: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Ce să îi transmiți mamei, iubitei, colegelor sau profesoarelorȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

Un tânăr deținut în Penitenciarul Aiud susține că medicul stomatolog i-a stricat dantura când i-a scos 2 dinți. Ce s-a întâmplat

Publicat

aiud penitenciar

Un tânăr deținut în Penitenciarul de Maximă Siguranță Aiud susține că medicul stomatolog al închisorii i-a distrus dantura, în timpul unei proceduri, și din acest motiv a cerut daune morale. 

Mai exact, în plângerea forumată, deținutul a declarat în data de 31 august 2020 a fost scos la cabinetul stomatologic pentru extracția unui dinte.

Acolo doctorul i-a spus că trebuie să-i scoată și un alt dinte. După ce a fost anesteziat, la nici 2 minute medicul s-a apucat să-i scoată dintele.

”După ce i-a scos un dinte, l-a durut foarte tare, iar din această cauză tânărul a început să plângă  și susține că a fost obligat de către doctor să înghită toată saliva cu sânge. Mai mult, tânărul a declarat că doctorul striga foarte tare la el.

De asemenea, tânărul a mai spus că la extracția celui de a doilea dinte, nu a mai suportat durerea și a sărit de pe scaun, se arată în motivarea Judecătoriei Aiud.

Câteva ore mai târziu, tânărul a fost dus la cabinetul medical din cauza faptului că i s-a umflat toată fața și i s-a administrat o fiolă de algocalmin.

Câteva zile mai tarziu i s-a dat un tratament cu antibiotic, iar timp de 9 zile nu ar fi putut să mănânce nici un fel de hrană a mai susținut acesta.

Acesta a mai spus în timpul procesului că i-a rămas un rest din dinte, șidoctorul refuză să îl mai primească la cabinetul stomatologic pentru investigații”, se arată în plangerea forumată de deținut.

Mai mult de atât, în timpul intervenției, tânărul susține că ”medicul i-a vorbit pe un ton ridicat spunându-i să înghită și a înghițit cu tot cu dinți, nu i s-a asigurat un vas în care să poată scuipa ce avea în gură”, se arată în motivarea instanței.

Poziția Penitenciarului Aiud

Reprezentații Penitenciarului au specificat că deținutul ”a fost pregătit pentru efectuarea extracției, respectiv anesteziat. În timpul efectuării manoperei, brusc, s-a ridicat de pe scaun și a spus că nu mai dorește să i se facă nimic, deoarece îl doare. I s-a propus suplimentarea anesteziei, deoarece unul dintre resturi era aproape extras. Nu a mai dorit să i se facă nimic și a părăsit încăperea.

Referitor la afirmația că a fost nevoit să înghită saliva cu sânge, nu este adevărată deoarece o manoperă sângerândă în cazul de față, extracția, se realizează prin tamponare cu comprese sterile, astfel încât sângele nu avea cum să fie înghițit. Mai mult decât atât nu avea cum să înghită un dinte, deoarece extracția nu a fost finalizată.

Referitor la afirmația deținutului că medicul ar fi strigat la el, medicul precizează că atitudinea sa față de deținuți a fost întotdeauna una corespunzătoare, atât din punct de vedere moral cât și deontologic, fapt care poate fi confirmat și de către asistentul medical de stomatologie prezent la incidentul menționat.

Următoarea prezentare la cabinetul stomatologic a fost în data de 07.09.2020, când i s-au administrat 4 tablete Larofen și 4 tablete Piafen, de către asistentul medical de stomatologie. Deoarece medicul se afla în concediu de odihnă, în perioada 02.09.-30.09.2020.

Medicul stomatolog consideră că dacă ar mai fi solicitat și în alte rânduri să fie prezentat la cabinetul stomatologic, cu siguranță ar fi fost prezentat, nicidecum nu se susține afirmația lui, că a fost refuzat de către medic, în perioada respectivă medicul fiind în concediu.

Referitor la acuzația că i-a fost refuzată cererea pentru a i se face un film dentar, medicul menționează că deținutul nu a solicitat acest lucru, fapt ce reiese și din studierea dosarului de cereri”, se mai arată în documentul citat.

În data de 18 decembrie, magistrații Judecătoriei Aiud au respins cererea tânărului deținut și l-au obligat pe acesta la plata a 200 de lei cu titlul cheltuieli de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcare supraetajată lângă Spitalul Județean Alba, proiect comun al Primăriei Alba Iulia și Consiliului Județean Alba

Publicat

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, a anunțat pe contul său de Facebook două proiecte importante ale administrației locale.

Este vorba în primul rând despre o parcare supraetajată care va fi construită lângă Spitalul Județean de Urgențe Alba Iulia. Parcarea, spune Filimon, va fi funcțională anul viitor.

Potrivit unor surse Alba24, o parte din viitoarea parcare va fi rezervată pentru personalul medical, iar cealaltă va fi disponibilă ca parcare cu plată și abonament.

De asemenea, viceprimarul Filimon mai anunță stadiul proiectului centurii de nord a orașului.

Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74.

Va avea 4,6 kilometri pe teritoriul municipiului Alba Iulia și 1,4 pe cel al comunei Ighiu.

Postarea viceprimarului Marius Filimon:

”Ieri am avut o întâlnire cu președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, cu administratorul public la județului, Dan Popescu și cu primarul municipiului, Gabriel Pleșa, întâlnire la care am discutat pașii concreți pe care trebuie să-i urmăm pentru realizarea a doua investiții importante care vor fi făcute în parteneriat de Primăria Alba Iulia și Consiliul Județean Alba.

Prima se referă la centura de nord a municipiului, investiție care în acest moment urmează pașii legali. În câteva zile ne așteptăm să primim PUZ-ul împreună cu avizele aferente.

Din păcate, birocrația românească a făcut să existe niște întârzieri în obținerea acestor avize. Primăria Ighiu, al treilea partener, a început realizarea PUZ-ului pentru porțiunea de pe teritoriul ei. Lucrurile se mișcă.

Poate prea încet, dar se mișcă și ne luptăm cu legile, regulile și regulamentele care de multe ori îngreunează totul.

Celălalt subiect discutat a fost legat de parcarea etajată care se va realiza pe bd-ul. Transilvaniei, lângă Spitalul Județean de Urgență.

S-au stabilit etapele care trebuie parcurse și contribuția fiecărui partener în această primă fază a dezvoltării investiției respective.

Pe lângă documentele necesare, Primăria Alba Iulia va realiza un studiu de trafic pentru acea zonă, studiu necesar pentru a vedea modul de acces și de ieșire din parcare precum și modul în care va fi influențată circulația.

Dacă lucrurile merg așa cum ne-am propus, anul viitor ar trebui să fie funcțională această parcare” a scris pe contul său, viceprimarul Marius Filimon.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Meteș: Opt copii buni la învățătură din cinci familii modeste au nevoie de rechizite pentru școală

Publicat

Opt copii ai unor familii din Meteș (județul Alba) au nevoie de rechizite pentru a merge la școală, potrivit voluntarilor de la Fapte bune din Alba. 

Copiii, cu rezultate foarte bune la școală, provin din 5 familii modeste, fără posibilități materiale. 4 dintre familii sunt monoparentale. 

Aceștia au nevoie de 23 caiete de matematică, 19 caiete tip dictando, 5 caiete de tip 1, 8 cutii creioane colorate, 8 penare, 8 stilouri, 8 blocuri de desen, 8 cutii acuarele, 5 truse geometrice, 5 dicționare ale limbii române pentru elevi.

În limita posibilităților, copiii au nevoie și de 8 ghiozdane și eventual niște haine.

Detalii despre cum pot ajunge rechizitele la copii se pot obține pe grupul de Facebook Fapte Bune din Alba.

Toți cei 8 copii au rezultate foarte bune la școală, fiind recomandați de educatoare și învățătoare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat poluarea aerului în Sebeș după recordul negativ înregistrat în weekend. Analiza ultimelor patru zile

Publicat

Calitatea aerului din Sebeș s-a îmbunătățit ușor în ultimele două zile, după valorile îngrijorătoare înregistrate în weekend de stația de monitorizare și de laboratorul Primăriei.

Timp de două zile, municipiul a fost „centrul” poluării din România, un punct „roșu” pe harta cu indicii de calitate a aerului măsurați în cele peste 100 de stații din țară. 

Reamintim faptul că în perioada 23 – 24 ianuarie, aerul din municipiul Sebeș a fost cel mai poluat din țară, potrivit datelor înregistrate de stația de monitorizare AB-2 Sebeș, parte a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA).

Vezi și HARTĂ: SEBEȘ, în topul poluării pe țară, duminică. Valorile corespunzătoare particulelor în suspensie PM10, depășite

Atât stația de monitorizare cât și laboratorul Primăriei Sebeș au indicat depășirea de peste patru ori a valorii limită zilnice recomandate pentru protecția sănătății umane în cazul particulelor în suspensie PM 10.

De asemenea, și valorile particulelor în suspensie PM 2,5 au fost cu mult mai mari decât limitele prevăzute de lege, fapt ce a creat îngrijorare atât în rândul cetățenilor cât și al autorităților.

Primarul Dorin Nistor a anuțat duminică seara că va convoca o întâlnire instituțională pentru a discuta despre problema calității aerului din oraș.

Citește și Autoritățile din Sebeș au intrat în ALERTĂ după ce duminică aerul din municipiu a fost CEL MAI POLUAT din România

Situația valorilor înregistrate în ultimele patru zile, măsurate de laboratorul Primăriei Sebeș

Sâmbătă, 23 ianuarie

Sâmbătă, nivelul maxim al particulelor în suspensie PM 10 a fost înregistat în Sebeș la ora 24:00 – 283.01 µg/m3. La aceeași oră a fost înregistrată și valoarea maximă a particulelor în suspensie PM 2,5 – 273.79 µg/m3. În 23 ianuarie, cea mai mică valoare a PM 10 a fost înregistrată la ora 15:00 – 79.05 µg/m3. În cazul PM 2,5, cea mai mică valoare a fost înregistrată la ora 16:00 – 71.33 µg/m3.

Media particulelor în suspensie a fost de 149.74 µg/m3 pentru PM 10, de aproape trei ori mai mare decât valoarea limită zilnică recomandată pentru protecția sănătății umane (50 µg/m3). În cazul particulelor în suspensie PM 2,5, media zilnică a fost de 143.07 µg/m3, în condițiile în care potrivit Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea limită anuală este de 20 µg/m3.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost 6 -„Extrem de rău”. 

Duminică, 24 ianuarie

Valorile particulelor în suspensie (PM 10 și PM 2,5) s-au menținut ridicate și duminică. La ora 01:00 acestea indicau 228.88 µg/m3 pentru PM 10 și 220.16 µg/m3 pentru PM 2,5.

Față de ziua anterioară minimele PM 10 și PM 2,5 au scăzut de aproape 15 ori. Astfel, la ora 13:00 au fost înregistrate valori de 5.37 µg/m3 pentru PM 10 și 4.50 µg/m3 pentru PM 2,5.

Media zilnică a fost de 92.25 µg/m3 pentru PM 10 și 87.13 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș s-a menținut la 6 – „Extrem de rău”.

Luni, 25 ianuarie

După două zile în care Sebeșul a fost „centrul poluării” din România, valorile particulelor în suspensie s-au redus luni de circa trei ori.

Valorile maxime înregistrate la ora 01:00 erau de 72.17 µg/m3 pentru PM 10 și 67.20 µg/m3 pentru PM 2,5. Minimele înregistrate au fost de 1,90 µg/m3 pentru PM 10 (la ora 12:00) și 0,90 µg/m3 pentru PM 2,5 (la ora 11:00).

Media zilnică a fost de 20.09 µg/m3 pentru PM 10 și 17.73 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost 2 – „Acceptabil”. 

Marți, 26 ianuarie

Nivelul maxim al particulelor în suspensie a fost înregistrat marți la ora 22:00. Valoarea PM 10 a fost de 92.23 µg/m3 iar pentru PM 2,5 a fost de 90.73 µg/m3.

Valorile minime au fost înregistrate la ora 07:00, și au fost de 16.68 µg/m3 pentru PM 10 și 15.78 µg/m3 pentru PM 2,5.

Media zilnică a fost de 42.51 µg/m3 pentru PM 10 și 40.39 µg/m3 pentru PM 2,5.

Indicele zilnic general al calității aerului în Sebeș a fost – 4 – „Rău”. 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate