Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Festivalul Luminii” sau „Seara Viselor Împlinite”, la Alba Iulia. Sute de lumânări aprinse au luminat zona din fața Obeliscului


Publicat

Sute de lumânări aprinse au luminat și în acest an zona din fața Obeliscului din Alba Iulia pentru a aminti oamenilor de frumusețea lucrurilor mărunte. Inițiativa devenită deja tradiție aparține cercetașilor din Centrul Local „Axente Sever”, iar evenimentul a avut loc sâmbătă seara.

Ca de fiecare dată, în zona dintre Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan şi Poarta a III-a a Cetăţii, au strălucit mii de candele în cutiuțe de hârtie (gulguțe) confecționate manual. Un element nou, propus la această ediţie, este schimbul de cărți. Doritorii au fost îndemnaţi să doneze o carte alături de un mesaj către viitorul posesor al cărții și să ia în schimb orice altă carte. Scopul proiectului este de a aduce un strop de bucurie cititorilor de beletristică, de a găsi cărți noi, prin care să redescopere frumusețea lucrurilor mărunte.

Uneori uităm să ne bucurăm de primăvară, zâmbete și flori, fiind mereu ocupați cu munca sau școala, captivi în monotonie. Sâmbătă, 25 mai, ora 21.00, cercetașii albaiulieni au propus momente de relaxare, evadare și redescoperire a lucrurilor mărunte care ne fac să zâmbim.

„Festivalul Luminii”, așa cum a fost denumită această manifestare, antrenează an de ani sute de cercetași din întreaga țară, iar în diferite orașe, simultan, lumânările aprinse vestesc „Seara Viselor Împlinite”.

Ideea acestui festival a apărut în 2004 când câțiva cercetași din Cluj-Napoca au încercat să amintească oamenilor de frumusețea lucrurilor mărunte din viața lor. Unindu-și forțele, au realizat prima ediție a evenimentului, intitulat atunci „Seara Viselor Împlinite”, când clujenii prezenți au așezat pe lacul din Parcul Central aproximativ 200 de cutiuțe confecționate din hârtie, cu lumânări aprinse înăuntru, trimițând odată cu ele și visele lor și dorința de a deveni realitate. Festivalul a continuat, în 2005, 2006, 2007, fiind foarte bine primit și crescând în timp exponențial, din toate punctele de vedere, de la 200 de lumânări, la mii.

În 2008, apare pentru prima dată ideea, extinderii lui, de la Cluj, la nivel național, fiind preluat de cercetașii din 9 orașe.

„Viața de zi cu zi a devenit o adevărată cursă contra-cronometru pentru cei mai mulți dintre noi. Mereu în lipsă de timp, împărțiţi între multe responsabilități, slujbă și familie, uităm cu desăvârșire de sufletul nostru, uităm să ne bucurăm de lucrurile mărunte.

Lumea în care trăim ne obligă să ne planificăm cu atenție fiecare clipă pentru a reuși în ceea ce ne propunem și de multe ori uităm să ne oprim din când în când pentru a-i privi pe cei din jur, pentru a simți vântul, pentru a asculta oamenii, pentru a zâmbi la zâmbetul copiilor, pentru a redescoperi frumusețea lucrurilor mărunte”, transmit cercetașii.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Pingback: ZILELE ORAŞULUI ALBA IULIA: Vezi care sunt evenimentele de sâmbătă seară | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Cum va arăta Târgul de Crăciun la Alba Iulia în plină pandemie de COVID: Brad în Cetate, patinoar, dar fără căsuțe cu mâncare

Publicat

drona

Pandemia de coronavirus și numărul mare de cazuri înregistrate la nivelul județului, dar și al municipiului Alba Iulia vor afecta modul în care autoritățile locale vor amenaja orașul pentru sărbătorile de iarnă. 

Pentru siguranța cetățenilor dar și pentru limitarea răspândirii virusului, clasicul târg de Craciun, amenajat an de an în Cetatea Alba Carolina, va avea suferi câteva modificări  și restricții anul asta. 

Mai exact, în Piața Cetății va fi împodobit bradul de Crăciun și vor vor fi instalate urmatoarele: pavilionul de lumini, sania lui Moș Craciun, figurinele de iarnă și cel mai probabil va fi amenajat patinoarul în aer liber.

Însă, anul acesta nu vor exista căsuțele de alimentație publică, unde cetățenii intrau să își cumpere turtă dulce sau să stea la o masă, la pahar de vin fiert sau un ceai.

Totuși, pentru cei care vor să își cumpere o băutură caldă o vor putea procura de la trăsurile din Cetatea Alba Carolina, a specificat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa pentru alba24.ro.

De asemenea porțile Cetății și podurile vor fi iluminate festiv. În culori de sărbătoare va fi iluminat și bulevardul pietonal din Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: 1 Decembrie 2020 la Alba Iulia, în pandemie: Fără paradă militară, concerte și masă populară. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

1 Decembrie 2020 la Alba Iulia, în pandemie: Fără paradă militară, concerte și masă populară. Ce spune primarul Gabriel Pleșa

Publicat

1 decembrie

Ziua de 1 Decembrie la Alba Iulia nu va semăna în acest an cu cele din anii trecuți, din cauza riscurilor pe care le presupune epidemia de coronavirus.

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a declarat penru Alba24 că anul acesta, Ziua Națională va fi sărbătorită în oraș în condiții de pandemie. Principala preocupare a autorităților, spne acesta, este evitarea aglomerațiilor.

Gabriel Pleșa a spus că 1 Decembrie se va desfășura fără paradă militară, fără scenă de concerte și fără masă populară. Toate acestea ar însemnat adunări mari de oameni.

Autoritățile vor puncta în mod simbolic câteva evenimente tradiționale: depuneri de coroane și o slujbă de Te Deum.

Citește și: DOCUMENTAR: Cum s-a desfășurat Adunarea Națională de la 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia, în plină epidemie de gripă spaniolă

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia vor avea loc o întâlnire cu prefectul județeului, Nicolae Albu și cu președinele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, pentru a discuta detaliile sărbătorii.

Problema pe care o au autoritățile ține de posibilitatea ca mulți oameni din țară să vină la Alba Iulia în ciuda epidemiei de Covid – 19. Măsuri pentru această eventualitate urmează să fie anunțate ulterior.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Ministerul Educației cere școlilor actualizarea situației elevilor fără tablete sau telefon pentru cursuri online

Publicat

La o lună și jumătate de la începutul școlii, Ministerul Educației face reactualizarea situației elevilor și profesorilor care nu au dispozitive sau acces la internet pentru școala online.

Este vorba despre o adresă privind reactualizarea datelor în Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), trimisă pe 28 octombrie la inspectorate, iar școlile l-au primit pe 29. Termenul limită pentru demers este luni, 2 noiembrie, potrivit edupedu.ro.

Școlile trebuie să actualizeze și starea conexiunii la internet pentru corpurile de clădire pe care le au.

Reamintim că la situația cerută în aprilie, erau 235.259 de elevi fără niciun dispozitiv sau/și fără acces la internet și “undeva la 1.900” de cadre didactice în aceeași situație. În Alba, erau 20.408 elevi doar cu telefon. Înainte de începutul școlii, erau 2.712 elevi (5,67%), dintre cei 47.825 incluși în sistemul de învățământ preuniversitar din județ, fără acces la dispozitive sau internet pentru a urma școala online.

În total 1.256.155 de elevi au fost raportați de către școli în cadrul recensământului organizat de Ministerul Educației în luna aprilie că nu au alt mijloc de acces pentru școala online în afară de smartphone.

Deocamdată, ministerul a cumpărat aproape 190.000 de tablete din cele 250.000 cuprinse în licitația plasată Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vineri: Ultima zi în care persoanele juridice se mai pot înscrie în programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus”

Publicat

Vineri este ultima zi în care persoanele juridice se pot înscrie în programele ”Rabla Clasic” şi ”Rabla Plus”, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Programul “Rabla” – ediţia 2020 a demarat pe data de 17 martie, cu un buget de 405 milioane de lei, cel mai mare de la implementarea programului. Autorităţile estimează că vor exista 60.000 de beneficiari, cel mai ridicat număr din ultimii 15 ani.

Totodată, Programul “Rabla Plus” a început pe 25 martie 2020, iar doritorii au posibilitatea să-şi cumpere o maşină 100% electrică sau electrică hibrid plug-in. Pentru prima dată în istoria sa, programul eco permite populaţiei inclusiv achiziţia de motociclete full electric.

De la înfiinţarea Programului “Rabla”, cel puţin 600.000 de autovehicule au fost scoase din uz şi circa 550.000 de autovehicule noi au fost achiziţionate, arată statistica Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate