Connect with us
Publicitate

BLAJ

Sâmbătă: Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, ediția a XII-a, Blaj-Alba Iulia. Traseul și programul cursei

Publicat

În cadrul evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Naționale, sâmbătă, 19 noiembrie, se desfășoară Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc, ajuns la ediția a XII-a.

Evenimentul marchează 104 ani de la Marea Unire a românilor, proclamată pe 1 decembrie 1918, și la 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, la Alba Iulia.

Potrivit organizatorilor, maratonul are drept scop promovarea alergării pentru sănătate în rândul tinerilor și educarea acestora pentru cunoașterea istoriei României.

Traseu de 52 de kilometri

Maratonul Reîntregirii Neamului Românesc se desfășoară pe un traseu de 52 de km. Alergătorii vor pleca, în coloană, de pe Câmpia Libertatii din Blaj, locul din care, în anul 1848, la Marea Adunare de la Blaj, 40.000 de români transilvăneni au strigat pentru prima oară: “Noi vrem să ne unim cu țara”.

Vezi PROGRAM 1 Decembrie 2022, de Ziua Națională, la Alba Iulia. Paradă militară, masă populară, concerte și focuri de artificii

Concurenții vor reface simbolic o parte din traseul parcurs de românii transilvăneni, în drumul lor către Alba Iulia, pentru a participa la Marea Adunare din 1 decembrie 1918. Maratoniștii vor trece prin satele Veza, Izvoarele, Roșia de Secaș, Tău, Ohaba, Berghin, Straja, Hăpria, Teleac, Drâmbar.

Participanții vor purta cu ei drapelul României, drapelul României din timpul Regelui Ferdinand, un steag al lui Mihai Viteazul si un steag al dacilor. Vor ajunge în Cetatea Alba Carolina în jurul orei 16.00.

Participanți

La eveniment au fost invitați 10 maratoniști, potrivit organizatorilor. Au confirmat participarea Ilie Roșu din Adjud, Constantin Donos din Codlea, Stan Turcu din București, Hiroko Ogawa din Japonia, Victor Ilie din Brăila, Cătalin-Doru Brăila din Galați, Adrian Tiba și George Cojocaru, ambii din Brașov.

La start se va alinia o ștafetă a municipiului Blaj, formată din 5 sportivi, condusă de maratonistul Dan Aldea, care vor alerga fiecare câte 10,5 km.

Finalul maratonului va fi în fața Catedralei Reîntregirii, iar festivitatea de premiere se va desfășura imediat după cursă, în fața Sălii Unirii. Fiecare dintre participanți vor primi medalii, tricouri, cupe și diplome.

Cursa populară

În cursa populară au fost invitați să participe copii de la Școala Gimnazială ”Ion Bianu” din comuna Valea Lungă, coordonați de profesoara Călina Comșa, și iubitori ai alergării din municipiul Blaj.

Înainte de start, se va intona imnul României. Apoi maratoniștii și participanții în cursa populară vor porni într-o alergare simbolică pe aleile de pe Câmpia Libertății, în semn de respect față de românii care au participat la evenimentele din anii 1848 și 1918. După cursă, participanții vor primi diplome si medalii.

Program și organizare

Startul în cursa de maraton va fi dat la ora 8.00, din fața Monumentului de pe Câmpia Libertății. Maratoniștii vor ajunge apoi la Crucea lui Iancu și la Monumentul lui Mihai Eminescu din Blaj, unde, împreună cu participanții din cursa populară, vor aduce un omagiu poetului Mihai Eminescu și revoluționarului Avram Iancu. Apoi vor continua alergarea către Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.

La trecerea prin Blaj și Alba Iulia se va alerga grupat, pe trotuare, iar traversarea se va efectua pe la trecerile de pietoni semnalizate, iar, acolo unde acestea nu exista, se va alerga pe partea dreaptă a drumului si se va traversa pe la colțul intersecțiilor.

Maratonul este organizat de Asociația Club Sportiv Eco Alpin, fiind sprijintă de Primăria Municipiului Alba Iulia, Primăria Municipiului Blaj, Primăria Comunei Valea Lungă, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Județul Alba și cu colaborarea asociațiilor: Mircea&Asociații, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA – Filiala Alba și Filiala “Laurențiu Mărginean” Blaj), Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR)

Maratonul Reîntregirii Neamului Romanesc face parte din seria de maratoane istorice „Din dragoste pentru România și istoria ei”.

sursă: comunicat Club Sportiv Eco Alpin

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax