Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SÂMBĂTĂ: Noaptea Muzeelor la Alba Iulia: Revin dacii, romanii și gladiatorii. Acces gratuit în muzeu, Sala Unirii și Museikon


Publicat

Sâmbătă 12 iunie 2021, începând cu ora 19.00, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia organizează cea de a XI-a ediție a Nopții Muzeelor.

 Anul acesta Noaptea Muzeelor revine după o pauză de un an, cauzată de pandemia declanșată de COVID – 19.

Pentru ediția din acest an, între orele 19.00 – 24.00, vizitatorii se vor bucura de accesul gratuit în expoziția de bază a muzeului (Clădirea Babilon), Sala Unirii și Museikon. De asemenea, după o pauză de peste un an, publicul larg se poate reîntâlni cu romanii, dacii și gladiatorii din Garda Apulum.

Alcătuită din trei trupe, Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului și Ludus Apulensis, Garda Apulum reprezintă unul dintre cele mai de succes proiecte de reconstituire istorică antică din România. Proiectul a debutat în Alba Iulia la 26 octombrie 2012, când, sub coordonarea Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Legiunea XIII Gemina s-a întors ”acasă”, în vechiul castru Apulum. Alături de ea și-a făcut apariția și trupa de gladiatori, Ludus Apulensis. Un an mai târziu, războinicii daci din Apoulon, grupați sub denumirea de Lupii Apoulonului, s-au alăturat și ei soldaților romani și gladiatorilor.

Astăzi, Garda Apulum, care numără peste 80 de voluntari, majoritatea albaiulieni, a devenit un cunoscut brand al orașului Alba Iulia și al județului Alba. Dezvoltarea și succesul proiectului s-a datorat în primul rând modului inedit în care fabuloasa istorie antică locală a fost prezentată publicului larg.

Evenimentul, care este organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, se va desfășura cu respectarea legislației în vigoare privind prevenirea COVID-19.

Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului un concept special Noaptea în care istoria prinde viaţă, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a judeţului Alba şi a oraşului Alba Iulia.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Flagrant pentru halucinogene cu ciuperci Champignon. Cum au prins poliţiştii de la BCCO Alba Iulia trei consumatori de droguri

Publicat

Pentru a putea prinde în flagrant trei tineri consumatori de droguri poliţiştii de la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia au realizat un flagrant cu ciuperci Champignon, achiziţionate din supermarket. Astfel aceștia au înlocuit au înlocuit o comandă de ciuperci halucinogene cu ciupercile Champignon cumpărate dintr-un magazin.

S-a întâmplat la Deva în iunie 2020, când ciupercile comestibile au fost puse în locul unora halucinogene care urmau să ajungă la un tânăr ce le-a comandat pe „dark web”. Dosarul penal rezultat este, în prezent, pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia.

Potrivit adevărul.ro trei prieteni, mari amatori de cannabis şi LSD, sunt acuzaţi de introducere în ţară de droguri de mare risc şi deţinere de droguri de mare risc pentru consum propriu.

Cei trei au văzut un documentar difuzat de Netflix despre experienţele psihice încercate de consumatorii de substanţe halucinogene şi au hotărât să experimenteze şi ei. 

Ciuperci halucinogene comandate pe internet

Unul dintre ei a comandat ciuperci halucinogene pe net, dar pachetul a fost interceptat de poliţtiştii BCCO, substanţele din colet fiind înlocuite cu ciuperci Champignon comestibile, peste care s-a presărat pământ de culoare neagră, fiind păstrat ambalajul original.

Potrivit rechizitoriului, S. Ruben, S. Dan Mihai şi J. Alin Arthur erau vechi prieteni şi consumatori de cannabis, până în iunie 2020. Erau, cu toţii, preocupaţi şi de efectele psihice ale consumului de LSD, căutând informaţii în mediul online despre acestea.

În luna mai 2020, Ruben şi Arthur au urmărit un documentar difuzat de Netflix, despre experienţele psihice încercate de consumatorii de substanţe halucinogene, după care Ruben le-a spus celorlalţi doi că va cumpără astfel de substanţe. 

În 28 mai 2020, a comandat on-line, din străînătate, de pe un site de specialitate o cantitate de ”magic truffles”, reprezentând trei doze de ciuperci halucinogene în schimbul a 46 de euro.

Coletul a ajuns la destinaţie în 22 iunie 2020, dar anchetatorii intraseră deja pe pe fir. Primiseră informaţia, cel mai probabil de la furnizorul de internet, că o persoană a comandat o substanţă halucinogenă din categoria drogurilor interzise în România.

Drogurile, înlocuite de poliţişti cu ciuperci din comerț

Astfel, în baza ordonanţei provizorii emisă de către procurorul de caz, organele de poliţie judiciară s-au deplasat la sediul oficiului poştal şi au procedat la deschiderea/desigilarea şi percheziţionarea coletului pe care apărea adresa şi numele lui S. Ruben.

În interiorul coletului au fost găsite trei plicuri transparente, sigilate la cald, în interiorul cărora se află câte o cantitate de substanţă vegetală solidă de culoare maro, pe fiecare plic fiind ataşat câte un autocolant cu inscripţia ”Atlantis Strenght” şi pliante cu reclame la droguri. 

În ziua următoare, a fost pusă în executare ordonanţa de efectuare a livrării supravegheate către destinatarul coletului, substanţele din colet fiind înlocuite cu ciuperci Champignon comestibile, peste care s-a presărat pământ de culoare neagră, fiind păstrat ambalajul original.

În aceeaşi zi, Ruben s-a prezentat la oficiul poştal pentru preluarea coletului. Cei trei erau supravegheaţi de poliţişti, care au inetrceptat şi convorbirile telefonice dintre aceştia.

La puţin timp după ce acesta a ajuns acasă, poliţiştii de la BCCO au descins în locuinţa, unde, în timpul percheziţiei, a fost descoperit coletul şi obiectele din interior.

Au fost prezenţi şi ceilalţi doi consumatori de droguri, unul dintre aceştia sosind înaintea poliţiştilor, iar al doilea în timpul percheziţiei.

Ce pedepse au primit cei trei

”Probatoriul atestă, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că, la momentul cumpărării din străînătate, de către inculpatul S. R., a drogurilor de mare risc, două din cele trei doze de substanţe halucinogene erau cumpărate pentru ceilalţi doi inculpaţi, conform înţelegerii.

Inculpaţii S. D. şi J. A. au fost de acord cu preţul de 75 lei – ce trebuia plătit pentru câte o doză, preţ comunicat de inculpatul S. B. imediat ce el însuşi a fost înştiinţat despre livrarea comenzii şi despre preţul total al acesteia, apoi au verificat, prin căutări în mediul online, dacă preţul unei porţii de ciuperci halucinogene este cel pretins”, se precizează în cuprinsul hotărârii de la Tribunal.

Chiar dacă a recunoscut faptele, S. Ruben (27 ani) a fost condamant la 3 ani, 1 luna şi 10 zile de închisoare în regim de detenţie. S. Dan Mihai (26 ani) şi J. Alin Arthur (27 ani) au negat infracţiunile şi au primit respectiv 6 luni şi 7 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 2 ani.

Cei doi vor trebui să presteze activităţi neremunerate în folosul comunităţii pe o perioada de 90 de zile lucrătoare. Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel Alba Iulia. 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtună pentru mai multe localități din Alba. Grindină, descărcări electrice, vânt puternic

Publicat

ANM a emis o alertă meteo COD GALBEN pentru mai multe localități din județul Alba și Sibiu, marți, 15 iunie 2021, de la ora 18:15.

Sunt semnalate descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici și medii.

Județul Alba: Blaj, Jidvei, Șona, Valea Lungă, Cetatea de Baltă, Sâncel, Fărău, Cergău, Roșia de Secaș, Cenade;

Județul Sibiu: Mediaș, Copșa Mică, Axente Sever, Bazna, Dârlos, Târnava, Micăsasa, Blăjel, Alma, Valea Viilor, Șeica Mică; ,

Sunt semnalate averse care vor acumula peste 20-25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici și medii.

Avertizarea este valabilă în intervalul:  15-06-2021 ora 18:15 până la 15-06-2021 ora 19:15

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Recrutare MApN 2021: Selecția pentru soldați gradați profesioniști. Calendar, locuri, probe și repartizare

Publicat

Ministerul Apărării Naționale organizează și în acest an selecție pentru cei care doresc să urmeze o carieră militară ca soldat gradat profesionist.

Termenul limită pentru susținerea probelor de selecție este 25 iunie. Înscrierile s-au făcut până în 28 mai.

Candidații care au ales profesia de soldat/gradat profesionist (SGP) nu susțin concurs de admitere, însă vor fi repartizați pe posturi în regim computerizat, în ordinea descrescătoare a punctajului calculat după anumite criterii profesionale și administrative, pe baza opțiunilor exprimate la recrutare. Candidații care au fost repartizați trebuie să parcurgă programul de instruire specific, cu durata de cel mult cinci luni.

Anul acesta sunt disponibile 1.516 locuri, dintre care 32 pentru FOS (forțe pentru operațiuni speciale).

Distribuția locurilor pe județe:

Alba – 15

Argeș – 11

Arad – 20

București – 370

Bacău – 45

Bihor – 4

Bistrița – 82

Brăila – 35

Brașov – 27

Botoșani 1

Buzău – 57

Călărași – 18

Cluj 75

Constanța – 223

Dâmbovița – 8

Dolj – 39

Galați – 43

Giurgiu – 31

Hunedoara – 35

Ilfov – 111

Mureș – 6

Neamț – 3

Prahova – 13

Satu-Mare – 10

Sibiu – 89

Tulcea – 22

Timiș – 41

Vâlcea – 6

Vrancea – 76

CALENDAR recrutare MApN SGP 2021:

25 iunie 2021 – termenul limită pentru susținerea probelor de selecție

30 iunie 2021 – termenul limită pentru efectuarea examinării medicale – participă doar candidații declarați „Admis” la probele de selecție

5 – 16 iulie 2021 – examinarea medicală specifică la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor Anastasiu” din București și Centrul de Medicină Navală din Constanța – numai candidații care optează pentru arme sau servicii și specialități militare care necesită o astfel de evaluare

23 iulie 2021 – termenul final de întocmire a dosarelor de candidat

9 – 10 august 2021 – repartizarea pe unități, arme/servicii/specialități militare a candidaților – sesiunea I

18 august 2021 – repartizarea pe unități, arme/servicii/specialități militare a candidaților – sesiunea a II-a

23 august 2021 (ora 10:00) – termenul de prezentare a candidaților declarați „REPARTIZAT” la instituțiile de formare profesională inițială specifice armelor, serviciilor și specialităților militare sau la centrele de instruire/unitățile de instrucție – candidații care NU au stagiul militar satisfăcut – modulul I

27 septembrie 2021 (ora 10:00) – termenul de prezentare a candidaților declarați „REPARTIZAT” la instituțiile de formare profesională inițială specifice armelor, serviciilor și specialităților militare sau la centrele de instruire/unitățile de instrucție, candidații care au stagiul militar satisfăcut – modulul II.

Pentru informații suplimentare contactați biroul informare-recrutare din cadrul centrului militar zonal/județean/de sector de care aparțineți cu domiciliul.

 

Condiții pentru cariera militară

Cetățenii români pot urma cariera militară în calitate de ofițer, maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist în activitate, în urma absolvirii unei instituții de învățământ superior sau postliceal militar, a unui curs de formare profesională ori program de instruire a soldaților/gradaților profesioniști.

Absolvenții de gimnaziu pot opta pentru a deveni elevi la colegiile naționale militare. După finalizarea studiilor, datorită cunoștințelor și deprinderilor dobândite, absolvenții colegiilor naționale militare vor fi admiși în instituțiile de învățământ superior militar (academii militare) sau vor continua pregătirea în învățământul postliceal militar de formare a maiștrilor militari.

Pentru a urma cariera militară este necesară parcurgerea succesivă a trei etape: recrutarea, selecția aptitudinală și concursul de admitere sau de repartizare pe post (în cazul candidaților pentru funcțiile de soldat/gradat profesionist).

Următoarea etapă pe este selecția la unul dintre cele patru centre zonale de selecție și orientare: Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Constanța.

Selecția sau evaluarea aptitudinală se concretizează în examinări specifice și probe care pot indica dacă și în ce măsură un candidat poate face față cerințelor profesiei militare și mediului militar.

Selecția constă în parcurgerea următoarelor probe:

Probe psihologice:

  • test de aptitudini care evaluează randamentul intelectual;
  • chestionar de personalitate pentru evaluarea posibilităților tale de adaptare la condițiile specifice mediului militar;
  • test situațional (pentru ofițeri, maiștri militari și subofițeri), care evaluează aptitudinile de lider și capacitatea de a lucra în echipă.

Probe fizice:

  • parcurgerea într-un timp determinat a unui traseu utilitar-aplicativ, care conține 10 elemente pe un circuit de 90 m lungime și care evaluează nivelul de dezvoltare a deprinderilor tale motrice de bază (viteza, îndemânarea, rezistența, forța);
  • probă de rezistență pe distanța de 1000 sau 2000 m, în funcție de categoria de personal pentru care ai optat.
  • interviu de evaluare finală

Fiecare probă în parte are caracter eliminatoriu, candidatul fiind declarat „Admis” sau „Respins”.

Candidații pentru anumite arme/servicii și specialități militare, vor efectua, în plus, o examinare medicală specifică și/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, dar numai după ce au fost declarați „Admis” – la toate cele trei probe enumerate mai sus.

Dacă dorești să te alături Forțelor Aeriene și să faci parte din rândul personalului aeronautic, evaluarea aptitudinală specială are loc la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor Anastasiu”, din București. Examinările durează câteva zile și includ mai multe probe și specialități medicale.

În cazul în care optezi pentru Forțele Navale, indiferent de arma și specialitatea militară, evaluarea aptitudinală specială are loc la Centrul de Medicină Navală din Constanța.

Dacă ai ales să devii maistru militar, subofițer sau soldat/gradat profesionist și alegi armele tehnice – auto, tancuri, geniu, pentru care este necesară deținerea sau obținerea permisului de conducere auto, vei efectua examinările psihotehnice specifice, chiar în cadrul centrelor zonale de selecție și orientare, prin grija laboratoarelor psihotehnice ale Ministerului Apărării Naționale.

Dacă ești declarat „Inapt” la examinarea medicală specifică și/sau evaluarea psihologică a aptitudinilor speciale, poți opta pentru o altă categorie de personal, instituție de învățământ militar sau post de soldat/gradat profesionist, pentru care nu este necesar acest tip de evaluare, în condițiile în care metodologia probelor și rezultatele obținute la selecție permit acest lucru.

Urmează etapa susținerii concursului de admitere într-o instituție de învățământ militar sau la un curs de formare profesională, care constă într-un test de cunoștințe precedat de o probă eliminatorie la limba engleză. Probele de concurs sunt stabilite pentru fiecare categorie de personal și unitate sau instituție de învățământ militar.

Candidații care au ales profesia de soldat/gradat profesionist nu susțin concurs de admitere, însă vor fi repartizați pe posturi în regim computerizat, în ordinea descrescătoare a punctajului calculat după anumite criterii profesionale și administrative, pe baza opțiunilor exprimate la recrutare. Candidații care au fost repartizați trebuie să parcurgă programul de instruire specific, cu durata de cel mult cinci luni.

surse: mapn.ro, Recrutare MApN (Facebook)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Veteranul de război din Alba Iulia, Laurean Deac a decedat la 99 de ani. Povestea eroului care a stat 4 ani prizonier la ruși

Publicat

Veteranul Laurean Deac din Alba Iulia a decedat în cursul zilei de marți, 15 iunie 2021. Anunțul a fost făcut pe Facebook, de Petruța Pop, coordonatoarea Cercului Militar din Alba Iulia. 

Laurean Deac a decedat la vârsta de 99 de ani.

În urmă cu aproape o lună, Laurean Deac s-a externat din spital după ce a avut COVID.

CITEȘTE ȘI: FOTO: Veteranul de război, Laurean Deac, a învins coronavirusul la 99 de ani. Aprecieri și mulțumiri pentru personalul medical

”Ultima poză pe care i-am făcut-o chiar de Ziua Veteranilor de Război, lângă mormântul soției sale, neștiind…

De aproximativ o oră, veteranul de război, LAUREAN DEAC, a plecat dintre noi, spre Veșnicie, la întâlnirea cu Tatăl Ceresc și cu cei dragi ai săi.
Aseară am fost la el pentru a-l vedea pentru ultima dată și pentru a-mi lua rămas bun.

Mulțumesc din inimă pentru nenumăratele momente sincere petrecute împreună, moș Deac! Mi-ai fost drag ca și cum ai fi fost moșu’ meu!

Drum lin spre Cer, drag veteran!

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!”, a scris Petruța Pop pe Facebook.

Povestea de viață a veteranului de război

A fost încorporat în 1 aprilie 1943, la 22 de ani. După un an de instrucţie, la 1 aprilie 1944 a plecat pe front în Rusia.

”După armistiţiu, ne-au înconjurat rușii. Eram în Moldova când s-a întâmplat. La Erevan ne-au dus. Eram 600 de oameni acolo, n-au deparazitat și ne-au băgat în fabrică, la topit aluminiu”, a povestit joi.

CITEȘTE ȘI: VIDEO: Mesajul pentru români al veteranului de război din Alba Iulia, Laurean Deac. Portretul unui erou de pe frontul rusesc

A fost eliberat în 1948, după patru ani. „În 20 mai 1948 am ajuns acasă. Țin bine minte ziua aceea. Am făcut nouă zile întregi încoace. Am iubit și m-am căsătorit după scurt timp. Soția a murit acum vreo șase ani”, a spus veteranul de război.

După venirea la putere a comuniștilor, veteranul şi familia sa s-au mutat din satul natal, Ohaba, la Alba Iulia. A avut opt copii, din care unii sunt stabiliţi acum în străinătate – Austria, Spania și Statele Unite ale Americii.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate