Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Sâmbătă: „O discuţie la Masa Tăcerii…”, după patruzeci de zile, despre scriitorul albaiulian Romulus Rusan


Publicat

romulus rusanLa Alba Iulia va avea loc sâmbătă, 21 ianuarie, comemorarea religioasă a scriitorului Romulus Rusan, membru fondator al Mișcării Alianța Civică. 

„Scriitorul Romulus Rusan s-a născut la Alba Iulia, la 13 martie 1935 şi a decedat la Bucureşti, la 8 decembrie 2016.

A trăit toată viaţa prin şi pentru scris şi cercetare, astfel încât, la plecare, ne-a lăsat 16 cărţi în proză, articole şi studii precum şi numeroase înregistrări pe care urma să le prelucreze. A debutat ca şi critic literar, a continuat cu proză scurtă, reportaj, cărţi de călătorie, pentru a cita doar aceste genuri literare. A fost redactor al unor prestigioase reviste, a realizat interviuri cu mari personalităţi literare şi politice, contribuind astfel la dezvoltarea istoriografiei româneşti.

Membru fondator al Mişcării Alianţa Civică, i-a susţinut şi aplicat principiile, implicându-se efectiv şi afectiv, ca şef al Biroului de Presă, apoi ca vicepreşedinte.

Împreună cu Ana Blandiana, a pus bazele fundaţiei Academia Civică, a cărui principal obiectiv a fost Memorialul de la Sighet. Din acest moment şi-a intensificat şi structurat activitatea de cercetare, coordonând în calitate de director ştiinţific, Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei. A scris mai multe cărţi, care stau deja la baza unor cercetări aprofundate şi lucrări de doctorat despre comunism. Ultima lucrare, intitulată chiar „Cartea morţilor” rămâne un impresionant dictionar de nume proprii al celor peste 20.000 de victime ale sistemului comunist, decedaţi pentru nobila cauză a libertăţii.

Pe lângă scris a susţinut şi numeroase conferinţe despre Memorialul de la Sighet, opera vieţii sale, în cadrul unor turnee literare efectuate în mari centre universitare din Europa, ultimul, în primăvara anului 1916, la Berlin, Heidelberg, Bonn şi Frankfurt pe Main.

Toată viaţa a fost ataşat sufleteşte de oraşul natal păstrându-şi intacte amintirile despre profesorii Liceului Mihai Viteazul, absolvit în 1952. Totuşi, nu doar nostalgia copilăriei ci şi căsătoria cu Otilia Coman, legată pe linie maternă de satul Blandiana, i-au oferit ocazia opririlor temporare prin aceste locuri.

I-am simţit bucuria întoarcerii acasă, din anii ’90, pentru evenimente organizate la Alba Iulia de Alianţa Civică, un congres, o importantă conferinţă naţională, un simpozion. Puţină lume ştie sau îşi aminteşte simpozionul din 17 noiembrie 1991, început în Sala Unirii cu primul Te Deum oficiat aici după revoluţie, de P.S. Andrei, pe atunci episcop, în prezenţa unor mari personalităţi. După douăzeci de ani, în 2011, s-a întors cu aceeaşi determinare, pentru vernisarea expoziţiilor „Ţăranii şi comunismul” şi „Cronologia Războiului Rece”, predând veritabile lecţii de istorie contemporană, atât celor prezenţi, cât şi tinerilor liceului său, vizitat cu aceeaşi ocazie…

Fiind în faţa unui scriitor putem aplica spusele Latinilor: „Vivunt in libris homines superstites sibi impresserunt se operibus suis. Loquuntur et tacent audiuntur et silent loquuntur dum leguntur et muti respondent”. Care, aproximativ, s-ar traduce aşa: Oamenii rămân în viaţă prin cărţile lor; supraveţuiesc lor însile, prin amprentele lăsate pe lucrările scrise. Chiar daca tac, se fac auziţi prin cărţile care vorbesc. Comunicarea continuă atâta timp cât sunt cititi, şi chiar muţi, mai răspund încă şi dupa moarte.

Deşi a plecat dintre cei vii, şi-a lăsat pro memoria cărţile, atât oraşului şi ţării, cât şi umanităţii. Astfel, Romulus Rusan rămâne un demn cetăţen al Terrei cu care mai putem dialoga şi de aici înainte”, a transmis Doina Hendre Biro.

Comemorarea religioasă va avea loc sâmbătă, 21 ianuarie, la ora 9.00, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cea mai familiară voce de televiziune nu se va mai auzi la ProTV. Bebe Cotimanis a plecat la Prima, după 25 de ani

Publicat

Cea mai familiară voce de televiziune din România a părăsit Pro TV.

După 25 de ani în care a fost vocea Pro TV, Bebe Cotimanis se desparte de televiziunea care l-a consacrat, iar din 5 octombrie se va auzi la Prima TV.

Actorul Bebe Cotimanis va fi voice-over și la celelalte televiziuni sportive ale grupului Clever Media – Look Plus, Look Sport, Look Sport 2, Look Sport 3 și Look 4K, toate deținute de omul de afaceri Adrian Tomșa.

Pe lângă voice-over de televiziune, Constantin (Bebe) Cotimanis este un actor foarte prolific și a jucat în filme, seriale și spectacole de teatru.

Foto: Facebook Bebe Cotimanis

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un alegător VA PUTEA VOTA la alegerile locale, chiar dacă sistemul informatic semnalează că a mai votat o dată. Decizie a BEC

Publicat

Noi reglemetări care complică procesul electoral. Biroul Electoral Central (BEC) a decis că o persoană poate vota, chiar dacă sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal semnalează că persoana respectivă a mai votat deja.

Potrivit unei hotărâri a BEC, informaţiile care apar în sistem sunt verificate de către preşedintele secţiei de votare cu preşedinte secţiei de vot unde figurează că ar mai fi votat persoana.

Vezi și TOATE școlile vor fi închise timp de trei zile, înainte și după alegeri. Cursurile se fac online, părinții pot cere zile libere plătite

Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nici o semnătură, acesta este lăsat să voteze.

Dacă apare vreo semnătură, persoana respectivă poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal şi i se aduce la cunoştinţă că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

BEC a decis, vineri, care este procedura care trebuie urmată în cazul unui alegător în dreptul căruia apare o semnalare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Dacă în momentul în care se introduce CNP-ul alegătorului în sistem apare o alertă că acesta ar mai fi votat la o altă secţie de votare, preşedintele secţiei de votare trebuie să-i aducă la cunoştinţă acest aspect şi să-i atragă atenţia că este pasibil de fraudă la vot, infracţiune care se pedepseşte cu cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

În cazul în care alegătorul insistă să voteze, preşedintele secţiei de votare trebuie să sune la secţia de votare unde apare că ar mai fi votat persoana respectivă.

Dacă preşedintele secţiei de votare unde apare că ar mai fi votat alegptorul respectiv afirmă că în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze.

Surse: G4Media.ro, News.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Primele temperaturi cu ”minus” înregistrate în această toamnă în România. Sâmbătă dimineața au fost – 2,9 grade Celsius

Publicat

Pentru prima dată în această toamnă s-au înregistrat temperaturi sub zero grade Celsius în România. Mercurul termometrelor a scăzut, sâmbătă dimineaţa, la Miercurea Ciuc, până la minus 2,9 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată la nivel naţional, potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

La Alba Iulia s-au înregistrat minime de 8 grade Celsius în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar la Oașa de 3 grade Celsius. Astăzi, maximele la Alba Iulia vor fi de 23 de grade Celsius, cu cer predominant senin.

Meteorogul de serviciu de la Centrul Meteorologi Regional Sibiu, Cristina Blaga, a declarat pentru AGERPRES că scăderea de temperatură s-a produs pe un fond de cer degajat, cu presiune ridicată şi în urma pătrunderii de aer rece din sector nordic.

Sursa citată a mai precizat că temperaturi negative s-au mai înregistrat şi în alte localităţi din Harghita, respectiv minus 1 grad Celsius la Topliţa şi minus 0,6 grade Celsius la Joseni.

La toate staţiile meteo unde temperaturile au fost negative s-a înregistrat şi brumă. Meteorologul Cristina Blaga a mai precizat că minima înregistrată la Miercurea Ciuc este mai scăzută decât normalul perioadei, dar au mai fost ani când, în aceeaşi zi, mercurul termometrelor a înregistrat valori chiar şi de minus 5 grade Celsius. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Alba Iulia strânge rechizite pentru copiii nevoiași din câteva sate. Banalități pentru unii, lux pentru alții

Publicat

Robert Marian, un bărbat din Alba Iulia strânge, împreună cu prietenii săi, rechizite pentru copiii nevoiași din mai multe sate ale județului Alba. Acesta a lansat un apel pe contul său de Facebook, către cei care pot dona alături de el. 

”Cum stați cu rechizitele pentru școală? Caut ajutor să strâng cât mai multe din rechizitele prezentate în poze pentru copiii din familile nevoiașe din satele Tău, Secășel , Colibi, Roșia de Secaș, Ohaba etc.

Orice ajutor e bine venit. Vă mulțumesc” este mesajul lui Robert Marian.

Acesta spune că a fost la o familie cu trei copii cu ajutoare și așa a aflat că listele solicitate de școli și grădinițe, banale pentru unii, sunt o povară pentru alții.

”Aveau de ales între rechizite și medicamente. Este un lux pentru ei. Să nu mai vorbim de măști și dezinfectant. Vreau să strâng împreună cu prietenii mei ceva ce poate sa facă diferența” a spus Robert.

Cine vrea să îl ajute pe Robert să strângă rechizite pentru copiii săraci, o poate face contactându-l pe contul său de Facebook, AICI.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate