Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sâmbătă: Program special la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba. Este nevoie de sânge și plasmă pentru bolnavii de COVID-19

Publicat

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba va fi deschis, sâmbătă, 28 noiembrie, între orele 8:00 și 12:00 pentru cei care vor să doneze sânge sau plasmă necesară pacienților cu forme grave de COVID-19. 

Cei care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în timpul săptămânii sunt așteptați de la ora 8:00 pentru a dona.

În special sunt așteptate persoane care au avut COVID-19, s-au vindecat și vor să doneze plasmă pentru pacienții cu forme grave cauzate de coronavirus.

De asemenea, reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Alba îi îndeamnă să meargă la donat și pe cei care vor să doneze sânge, deoarece este nevoie ca stocurile să fie tot timpul pline.

Condiții obligatorii pentru donat sânge

Cele mai importante dintre condițiile cerute: să fie persoane sănătoase (fără afecțiuni acute sau cronice), care nu fac tratament medicamentos, grupa de vârstă 18-60 ani; fără intervenții chirurgicale, tatuaje, piercing, acupunctură – în ultimele 6 luni; greutate minimă – femei 57 kg; bărbați 60 kg.

Pentru cei care vor să doneze plasmă există un set de norme pe care trebuie să le îndeplinească

1. Bilet de externare / scrisoare medicală cu diagnosticul COVID-19 (confirmat prin RT-PCR); se poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării (RT-PCR-Negativ)

sau

2. Bilet de externare / scrisoare medicală cu diagnosticul COVID-19 (confirmat prin RT-PCR), cu menționarea perioadei de izolare ulterioară externării; se poate dona la cel puțin 14 zile de la încetarea perioadei de izolare

sau

3. Test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS Cov-2 și un document eliberat de DSP ce atestă încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat; se poate dona la cel puțin 14 zile de la încetarea perioadei de izolare

sau

4. Test RT-PCR  pozitiv, pentru infecția cu SARS -Cov-2 efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile, în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența DSP; se poate dona la minimum 28 zile de la efectuarea testului.

sau

5. Rezultat pozitiv la o testare serologică (cantitativă) de anticorpi anti-SARS CoV-2 Ig G, efectuata voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv. Se poate dona la minimum 14 zile de la efectuarea testului.

Pentru a dona plasmă, persoanele vindecate de COVID-19 trebuie să îndeplinească și condițiile donării de sânge obișnuite.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax