Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SÂMBĂTĂ: „Unchiul Tony, trei proști și Serviciul Secret”. Proiecţie de film la Muzeul Unirii din Alba Iulia

Publicat

YouTube video

Ultima proiecție din ediția 2017 a programului internațional Kinedok, oferit de către Asociația One World Romania, este programată în acest weekend la Alba Iulia, fiind găzduită de către Asociația „Forum Apulum” și Muzeul Național al Unirii în seria de evenimente „Proiecții cu reflecții”.

Sâmbătă seara, 2 decembrie 2017, de la ora 19.00, în holul principal al Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, va fi proiectat filmul documentar „Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret”, o producție din Bulgaria, lansată în anul 2014, care tratează subiectul controlului de stat și corupției din era comunistă.

Producția este în limba bulgară și în limba engleză, dar va fi subtitrată în limba română. După proiecție, va avea loc o dezbatere împreună cu publicul și invitații, pe tema subiectului tratat în film.

Intrarea la acest eveniment este gratuită.

În anii ’60 și ’70, Bulgaria comunistă avea un celebru studio de animație, cu Donyo Donev drept lumină călăuzitoare. Scurtmetrajele sale, printre care „Satul Inteligent”, „De Facto”, „Pardon” și îndrăgita serie „Trei proști” au făcut deliciul spectatorilor de acasă și din străinătate. Însă, așa cum se dezvăluie în acest documentar, adevărata forță creatoare din spatele acestor filme a fost „asistentul” lui animator, Antoni „Unchiul Tony” Trayanov. Și mai îngrijorător, documentarul afirmă că Donev și alte figuri de rang înalt din studio colaborau cu poliția secretă bulgară. Documentarul plin de pasiune realizat de Mina Mileva și Vesela Kazakova – ce a stârnit controverse în Bulgaria, după un record de rulare în cinematografe în Sofia – spune o poveste a controlului de stat și a corupției din era comunistă, o poveste relevantă pe scară largă pentru lumea colaborărilor creative și pentru recunoașterea meritelor, transmit organizatorii.

Unchiul Tony, Trei Proști și Serviciul Secret/Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service/Чичо Тони, Тримата глупаци и ДС

Mina Mileva | Vesela Kazakova | Bulgaria | Marea Britanie | 2014 | 86 minute

Limba vorbită: Bulgară și Engleză  | Subtitrare în limba Română

Premii și festivaluri:

2016: Best Feature Documentary – Arquivo em Cartaz, Rio de Janeiro; Best Documentary – 2nd Phoenix Film Festival Melbourne

2015: Best Director – 6th Berlin Independent Film Festival; Royal Reel Award – 9th Canada International Film Festival; Bronze Palm Award – 9th Mexico International Film Festival; 1st place in „Art” category – 8th International Film Festival „Idols”; Best Feature Documentary – 8th Bushwick Film Festival.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax