Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Sancțiuni penale pentru furnizarea serviciilor sociale neautorizate și amenzi majorate. Modificări anunțate de ministrul Muncii

Publicat

Furnizarea serviciilor sociale, fără licență, va fi sancționată penal. Amenzile pentru nereguli în domeniu au fost majorate de cinci ori. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat modificări de legislație.

Potrivit sursei citate, niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona fără controlul în teren al inspectorilor sociali.

Camera Deputaţilor a adoptat marţi proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul asistenţei sociale. Acesta a fost prezentat pe 7 septembrie 2023, în primă lectură în şedinţa de Guvern.

Ministrul a explicat că modificările legislative stabilesc limitele în care se desfăşoară activitatea furnizorilor de servicii sociale în interesul oamenilor. De asemenea, legea întăreşte asistenţa socială la nivelul comunităţilor mici.

Servicii sociale. Modificările din lege

„Se modifică modalitatea de finanţare a serviciilor sociale pe principiul <finanţarea urmează beneficiarul>. Banul public este cheltuit transparent, cu un traseu mai uşor de urmărit.

Se consolidează rolul inspectorului social şi capacitatea funcţională a Inspecţiei Sociale.

Furnizorii de servicii sociale vor fi consiliaţi gratuit de către reprezentanţii ANPIS astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei.

Niciun serviciu social nu va mai putea funcţiona, nici măcar provizoriu, fără controlul în teren al inspectorilor sociali. Va fi înfiinţat registrul naţional electronic de evidenţă a persoanelor beneficiare de servicii sociale şi revizuit registrul electronic unic al serviciilor sociale. Astfel inspectorii care fac verificările din teren vor avea, în timp real, toate datele necesare.

Pentru prima dată se introduc sancţiuni penale pentru furnizarea de servicii fără licenţă. Amenzile cresc de 5 ori, până la 100.000 de lei”, a scris ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale pe Facebook.

Ministrul a precizat că prin adoptarea noii legi sunt îmbunătăţite 6 acte normative esenţiale pentru sistemul de asistenţă socială din România:

  • Legea asistenţei sociale nr. 292/2011
  • Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în serviciile sociale
  • Legea nr. 17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice
  • Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România
  • OUG nr. 113/2011 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială
  • OUG nr. 82/2016 pentru aprobarea statutului special al funcţiei publice specifice de inspector social şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax