Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SANITAS: În 28 noiembrie, cadrele medicale intră în grevă generală. Sindicaliştii cer rezolvarea problemelor din Sănătate

Publicat

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a anunţat că în 28 noiembrie cadrele medicale vor intra în grevă generală. Este urmarea seriilor de proteste ale angajaţilor din sănătate din această toamnă şi nerezolvarea revendicărilor. În plus, în proiectul de buget pentru sănătate aferent anului 2014, suma alocată este mai mică faţă de cea de anul acesta, respectiv 7,9 miliarde lei, faţă de 9,7 miliarde lei în 2013.

„28 noiembrie, grevă generală în sănătate. Reprezentăm cinci mii de medici, am pus umărul inclusiv pentru medicii rezidenţi. Trebuie să rezolvăm problema tuturor medicilor. Legea spune forate clar, organizatorii grevei trebuie să asigure o treime din personal. Populaţia ar trebui să fie alături de noi. Vrem să avem salarii cât de cât decente”, a spus Marius Sepi.

Salariaţii care îşi vor exprima acordul pentru participarea la greva de avertisment şi greva generală organizate în luna noiembrie, au următoarele revendicări:

– alocarea a 6% din P.I.B pentru Sănătate

– asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul IV al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale

– menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi în regim public

– creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014

– respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri

– aplicarea principiilor şi coeficienţilor de ierarhizare privind clasele de salarizare conform Legii 284/2010

– negocierea şi semnarea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului de sănătate.

Înaintea acţiunilor de protest din septembrie, Marius Sepi a spus că: „ Nu suntem sub nicio formă de acord cu transformarea spitalurilor în ONG-uri, SRL-uri sau SA-uri, pentru că din experienţa externalizărilor şi privatrizărilor din sistemul sanitar nu avem niciun exempu de bună practică” .

„Ne dorim nişte spitale publice în care banii colectaţi prin sistemul de asigurări de sănătate să rămână în cadrul sistemului”, a adăugat preşedintele Federaţiei Sanitas.

Raportat la bugetul consolidat de cheltuieli împărţit pe domenii, care include nu doar bugetul ministerelor de resort, ci şi alocările din partea primarilor şi alte surse, Asistenţa Socială, Sănătatea, Transporturile şi Educaţia sunt domeniile care vor avea în 2014 cel mai mare volum de cheltuieli bugetare, în timp ce Agricultura, Apărarea şi Mediul sunt în coada acestui clasament.

Sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate