Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șansă la viață pentru 5 pacienți din Alba, Cluj, Bucureşti. Familia unui bărbat în moarte cerebrală a ales să-i doneze organele

Publicat

Una dintre cele mai recente intervenții de prelevare organe și transplant din România a dat o nouă șansă la viață unor persoane din Alba, Cluj, București și Caraș-Severin.

După ce familia unui pacient de 66 de ani din Târgu Mureş, aflat în moarte cerebrală, a ales să doneze organele acestuia, cinci oameni au fost supuși intervențiilor de transplant.

Pacientul din Alba se afla în dializă și era pe lista de așteptare pentru transplant de mai mulți ani.

Intervenția de prelevare şi transplant a fost extrem de complexă, în care au acţionat mai multe echipe de specialişti.

Rinichii au ajuns la doi pacienţi care se aflau pe lista de aşteptare a Insitutului de Transplant Renal din Cluj Napoca.

„Unul era din județul Alba, iar celălalt din județul Caraş-Severin, fiecare cu o durată de așteptare pe dializă de 8 și 9 ani de zile. Sunt pacienți care așteaptă de multă vreme, care au nevoie de un transplant, lista de așteptare este lungă, sunt mulți pacienți care au nevoie de transplant… Trebuie să facem orice efort să îi ajutăm”, a declarat Gheorghiță Iacob, purtătorul de cuvânt al Institutul de Transplant Renal Cluj, citat de stirileprotv.ro.

Deși este pandemie, iar spitalele sunt suprasolicitate, acţiunile de prelevare dar şi de transplant continuă, în condiţii speciale.

Pentru intervenţiile de prelevare a organelor (ficat, rinichi) şi ţesuturi (cornee), la Târgu Mureş au fost prezente echipele chirurgicale ale Institutului Clinic Fundeni (dr. Genadyi Vatachki, dr. Luminiţa Stoica, dr. Gheorghe Potlog, as.Marian Păun), ale Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca (dr. Dan Pop, dr. Marin Visterniceanu, dr. Raluca Ţabrea) şi Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti (dr. Ioana Manole)”, a precizat Agenţia Naţională de Transplant (ANT).

Organele prelevate au fost preluate de echipele medicale de transplant ale centrelor din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

„La Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, viaţa unui pacient de 43 de ani a fost salvată prin intervenţia de transplant hepatic realizată de echipa condusă de prof. dr. Vladislav Braşoveanu, cu sprijinul echipei ATI (dr. Mihai Popescu, dr. Mihai Simionescu).

La Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, echipele de chirurgi conduse de dr. Dan Pop şi dr. Liviu Constantin au încheiat cu succes intervenţiile de transplant renal pentru doi pacienţi, de 55 de ani şi de 62 de ani, aflaţi de mai mult de opt ani în dializă.

Alţi doi români îşi vor recăpăta vederea în urma intervenţiilor de transplant cornee, realizate la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.

Agenţia Naţională de Transplant mulţumeşte tuturor oamenilor care înţeleg că donarea este un gest suprem, precum şi echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă unica şansă la viaţă. Mulţumim Serviciilor de Ambulanţă şi SMURD pentru sprijinul acordat în desfăşurarea acestei misiuni salvatoare de vieţi”, a subliniat Agenţia Naţională de Transplant.

surse: stirileprotv.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax