Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Șansă pentru amenajarea drumului ce leagă Oașa de pârtiile de schi din Șureanu. Ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial

Publicat


Drumul care leagă Oașa de Luncile Prigoanei, Poarta Raiului și Domeniul Schiabil Șureanu, DJ 704, ar putea intra în administrarea comunei Șugag și astfel va putea fi mai ușor amenajat. Potrivit unui Ordin al ministrului Apelor și Pădurilor, publicat în Monitorul Oficial, drumurile forestiere, căile ferate forestiere și lucrările de corectare a torenților din domeniul public al statului vor putea trece în administrarea UAT-urilor și a consiliilor locale, la cererea acestora. 

Starea deplorabilă drumului dintre Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu, de aproximativ 18 km, a fost subiectul mai multor discuţii între autorităţi, întreprinzători şi reprezentanţi ai comunităţii locale, însă ideile au rămas doar pe hârtie, în prezent drumul fiind clasificat ca forestier, astfel aparţinând Romsilva.

Zona Munţilor Şureanu a devenit, în ultimii ani, de interes pentru investitorii care vor să extindă turismul local. Peisajele spectaculoase şi aerul curat de munte au fost reperele care atrag, an de an, oameni care vor să se relaxeze departe de agitaţia oraşului, în judeţul Alba, astfel că investitorii privaţi au deschis pensiuni, restaurante şi chiar hotel. Un punct de atracţie pentru cei care preferă muntele a fost şi deschiderea pârtiilor de pe Domeniul Schiabil Şureanu, o iniţiativă privată, ce promitea dezvoltarea turismului în judeţ. Şi turişti ar fi și sunt, însă există probleme de acces.

În Monitorul Oficial nr. 770 a fost publicat Ordinul ministrului apelor și pădurilor nr. 1019/2019 pentru aprobarea Normelor metodologice referitoare la criteriile și modalitățile practice de aplicare a prevederilor Legii nr.192/2010 privind trecerea unor drumuri forestiere, a căilor ferate forestiere și a lucrărilor de corectare a torenților din domeniul public al statului și din administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale și în administrarea consiliilor locale ale acestora.

Potrivit Ministerului Apelor și Pădurilor, măsura a fost necesară în urma adoptării de Parlamentul României a noului Cod Administrativ, respectiv pentru punerea în aplicare a prevederilor acestuia.

Ministrul Ioan Deneș a aprobat un ordin de ministru care conține criteriile și modalitățile prin care se  face transferul de proprietate, cu titlul gratuit al acestor bunuri imobile.

Astfel, pot trece în domeniul public al unor unități administrativ-teritoriale drumurile forestiere, căile ferate forestiere și lucrările de corectare a torenților, precum și terenurile aferente acestora, respectiv părți de drumuri forestiere și din lucrări de corectare a torenților dacă îndeplinesc una din următoarele condiții:

  • deservesc integral fondul forestier, altul decât cel proprietate publică a statului administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva;
  • deservesc parțial fondul forestier proprietate publică a statului;
  • deservesc în totalitate fondul forestier proprietate publică a statului și zonele turistice și de agrement situate în perimetrul unei unități administrativ-teritoriale.

De asemenea, aceste bunuri trebuie să fie înregistrate în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și în administrarea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, să fie situate, parțial sau integral, pe teritoriul unității/unităților administrativ-teritoriale solicitante și să nu facă obiectul lucrărilor de investiții în derulare. 

Această transmitere se face în baza unei solicitări scrise din partea unităților administrativ-teritoriale, care împreună cu avizul Consiliului de administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și documentația prevăzută la alin. (1) din Ordinul menționat, se depune la sediul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură și care are obligația elaborării și promovării proiectului de hotărâre a Guvernului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Predarea și primirea drumurilor forestiere, a căilor ferate forestiere, a lucrărilor de corectare a torenților și a terenurilor aferente acestora pentru care a fost aprobată trecerea, se va face de către o comisie a direcției silvice interesate, din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, în baza unui protocol. UAT-urile care au preluat unul dintre aceste bunuri trebuie să evidențieze acest fapt în patrimoniul public local, potrivit prevederilor legale. De asemenea, unitățile teritorial-administrative vor menține sau vor îmbunătăți capacitățile tehnice de la momentul preluării bunului public, prin lucrări de întreținere, reparații sau modernizări iar în eventualitatea modernizării drumului forestier și căii ferate forestiere este interzisă micșorarea capacității tehnice a acestora, prin proiectul tehnic. Totodată, circulația pe drumurile forestiere și căile ferate forestiere transmise devine publică, iar reglementarea circulației se va face în conformitate cu reglementările managementului de trafic aprobate în condițiile legii.

Sumele necesare finanțării măsurătorilor topografice pentru terenul aferent drumului forestier, căii ferate forestiere și a lucrării de corectare a torenților se asigură de la bugetul de stat, anual, de către Ministerul Finanțelor Publice și se decontează în condițiile legii.


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Teiuș, REȚINUT de polițiști după ce și-ar fi agresat și amenințat soția

Publicat

Un bărbat din Teiuș a fost reținut de polițiști după ce și-ar fi agresat soția. Va fi prezentat în faţa magistraţilor, pentru dispunerea măsurilor legale. Potrivit IPJ Alba, la data de 28 ianuarie 2020, poliţiştii din Teiuș au luat măsura reţinerii, pentru o perioadă de 24 de ore, faţă de un bărbat de 32 de […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Top telefoane Huawei în 2020: P30 sau Mate 20 Pro? (P)

Publicat

Huawei este un producător de telefoane care nu mai poate fi ignorat. Cu smartphone din ce în ce mai premium, compania chineză are o abordare în comparație cu rivalii Samsung, LG și Sony, iar acum se bate cu Apple la nivel global. Am luat la rând câteva telefoane Huawei – de la noile P30, la […]

Citește mai departe
Publicitate

EDUCAȚIE

SIMULARE Evaluare Națională clasa a VIII-a 2020, la finalul lunii martie. Ce au de învățat elevii și conținuturi exceptate

Publicat

examen

Calendarul simulării examenului de Evaluare Națională 2020 pentru clasa a VIII-a a fost publicat în Monitorul Oficial. Testările vor fi susținute la finalul lunii martie. În 23 martie va fi simularea probei scrise la Limba şi literatura română, în 24 martie la Matematică, în 25 martie la Limba şi literatura maternă, iar pe 3 aprilie […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Serviciul pentru Imigrări al județului Alba: 21 de străini, depistați în situații ilegale, în 2019. BILANȚUL activităților

Publicat

Polițiștii Serviciului pentru Imigrări al județului Alba au depistat în cursul anului trecut 21 de străini în situații ilegale. Pentru 18 dintre aceștia, oamenii legii au emis decizii de returnare, prin care a fost stabilită obligaţia de returnare sau termenul pentru plecarea voluntară de pe teritoriul României. De asemenea, polițiștii de imigrări din Alba au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate