Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Şapte din zece români vor să economisească energie pentru reducerea costurilor la facturi. Studiu

Publicat

Şapte din zece români vor să economisească energie. 70% dintre români consideră că principalul beneficiu al unei locuințe eficiente energetic constă în economisirea generată de reducerea costurilor legate de consumul de energie.

În percepţia românilor, eficienţa energetică este asociată în cea mai mare măsură cu costurile utilităţilor (21%), confortul personal (18%) şi sănătatea individuală (17%), conform cercetării Reveal Marketing Research şi România Eficientă, citate de Agerpres.

În acest context, principalul factor care îi determină pe 7 din 10 români să fie mai atenţi la energia consumată este preţul acesteia.

De asemenea, comparativ cu anul 2022, se observă o creştere a importanţei preţului ca factor motivant pentru a economisi energie, de la 66% la 69%, într-o măsură semnificativ mai mare în cazul persoanelor mature de peste 45 ani (75%).

Cele mai frecvente acţiuni pe care le fac românii pentru a-şi reduce facturile la energie sunt stingerea luminii de fiecare dată când nu se mai află persoane în încăpere (46%) şi stingerea televizorului când nu este utilizat (37%).

În plus, ponderea celor care sting mereu lumina când ies din încăpere creşte de la 44% la 46%, iar cei care sting mereu televizorul când nu vizionează vreun program sunt de 37%, comparativ cu 33% în 2022.

Locuirea într-o casă sau apartament termoizolat este un aspect foarte important pentru 76% dintre români

Totodată, locuirea într-o casă sau apartament termoizolat este un aspect foarte important pentru 76% dintre români, în timp ce, în ultimul an, se înregistrează o creştere semnificativă a incidenţei montării de termostate pentru controlul temperaturii din locuinţe, de la 50% la 56%.

Importanţa eficienţei energetice este apreciată pentru toate tipurile de clădiri, iar peste trei sferturi (76%) dintre români precizează că este importantă creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe, însă în topul clădirilor ce necesită îmbunătăţiri se află spitalele (80%) şi şcolile (78%).

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online la comanda programului România Eficientă, în perioada 20 – 25 septembrie 2023, pe un eşantion de o mie de respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1%, la un nivel de încredere de 95%.

România Eficientă este un proiect privat de anvergură naţională, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat şi cu finanţarea OMV Petrom.

Proiectul a demarat în vara anului 2019 şi constă în derularea unui program naţional de promovare a eficienţei energetice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax