Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șapte motive să îți petreci timpul liber în județul Alba: „Traseul Cetăților”, de la ruine dacice la fortificații medievale


Publicat

 

Cetățile din județul Alba pot deveni o destinație de vacanță vara aceasta pentru cei care doresc pe lângă liniște și relaxare și o adevărată lecție de istorie.

Atmosfera secolelor trecute îi poate atrage pe vizitatori atât la așezările medievale care au reușit să se păstreze până în zilele noastre cât și la ruinele celor mai vechi cetăți dacice. De exemplu, la Câlnic se poate înnopta chiar în camerele amenajate între zidurile cetății.

Cetatea Alba Carolina, Cetatea Aiud, Cetatea Greavilor din Gârbova, Cetatea Câlnic, Cetatea Trascăului, Cetatea Sebeșului sau Căpâlna sunt doar o parte din monumetele istorice din județ a căror vizitare poate substitui o vacanță la mare sau la munte.

Cetatea Alba Carolina situată chiar în reședința de județ este o cetate cu bastioane de tip Vauban construită în formă de stea la începutul secolului al XVIII-lea, și care se află în prezent într-un amplu proces de restaurare fiind tot mai valorificată din punct de vedere turistic. Cetatea este împărțită în mai multe trasee turistice și astfel, cei interesați pot să parcurgă Traseul celor Trei Fortificații, Traseul Porților, Traseul Neamului Românesc, Traseul Sudic, Traseul Estic sau Traseul Nordic. În plimbarea pe aceste trasee, turiștii se vor întâlni cu soldați îmbrăcați în uniforme militare austriece care asigură securitatea pe parcursul traseelor. De asemenea, cei curioși pot lua parte și la ceremonia de schimbare a gărzii care are loc în fiecare zi. Cu puțin noroc, turiștii pot să facă cunoștință cu spectaculoasa Gardă Romană de la Apulum și cu războinicii daci, prezenți la festivaluri și evenimente cu specific istoric, dar nu numai.

Citeşte şi  Cetatea Alba Carolina și Transalpina primele clasate în ”TOP 10 – Cele mai frumoase locuri din județul Alba”. Vezi rezultatele sondajului

În cazul în care turiștii doresc să petreacă mai multe zile în oraș, le-ar fi necesar să știe că o cameră dublă la Hotel Medieval (5 stele) ajunge la 100 euro pe noapte, asta în situația în care se vrea o ședere într-o atmosferă cu adevărat medievală. Însă, dacă bugetul pentru vacanță este mai redus se poate ocupa și o cameră la un hotel de 2 stele cum este Hotel Cetate, situat pe platoul istoric al orașului, unde prețul pentru o cameră dublă este de aproximativ 40 de euro. Nici pensiunile sau motelurile nu se lasă mai prejos cu ofertele pentru turiștii ajunși în zonă. Un număr de peste 10 astfel de spații de cazare vin cu oferte diverse pentru cei care aleg ca destinație pentru această vară Cetatea Alba Carolina.

Cetatea Câlnic oferă o experiență nouă celor care vor să petreacă mai multe zile acolo deoarece cu doar aproximativ 50 lei pe noapte turiștii pot beneficia de o cameră locuibilă chiar între zidurile cetății, după cum se menţionează în site-ul de prezentare al localităţii.

Construcție de tip romanic care a intrat în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO datorită faptului că s-a păstrat până astăzi în condiții foarte bune, Cetatea Câlnic este unul dintre cele mai bine conservate monumente din Transilvania. Cetatea are o formă rectangulară și a fost construită ca resedință a contelui Chyl de Kelling la jumătatea secolului al XIII-lea. În interiorul Cetății pot fi vizitate cele trei turnuri (Turnul Porții, Turnul Donjon și Turnul Slăninii). Întreg complexul medieval mai cuprinde, pe lângă cetate, și biserica evanghelică, dar și casa parohială.

La Cetatea Câlnic se ajunge pornind din Sebeș spre Sibiu pe DN1, iar după 10 km de mers se face dreapta pe DJ 106F și nu departe se zăresc turnurile cetății.

Programul de vizită este permanent, iar doritorii pot să facă un tur al cetății plătind prețul de 5 lei pentru adulți, 2,5 lei pentru elevi, studenți și pensionari, iar taxa foto este de 7 lei.

Cetatea Aiud este un complex de arhitectură medievală care se păstrează și în zilele noastre sub forma pe care o vedeau și oamenii din Evul Mediu. Cetatea este situată în centrul orașului Aiud la dreapta șoselei naționale București – Oradea, la o distanță de 30 km de Alba Iulia. Această cetate este una din cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania (secolele XIII-XVI) și se deosebește de alte cetăți prin faptul că aici pot fi vizitate cele nouă turnuri (Turnul măcelarilor, Turnul croitorilor, Turnul cizmarilor, Turnul blănarilor, Turnul dogarilor, Turnul olarilor, Turnul Porții, Turnul lăcătușilor-fierarilor, Turnul Kalendas).

Totodată, în interiorul zidurilor se află și Biserica Reformată–Calvină, o construcție în stil gotic, dar și Biserica Evanghelică-Lutherană. În latura de nord se găsește Palatul Voievodal, în interiorul căruia funcționează și Muzeul de Istorie din Aiud.

Dat fiind faptul că Cetatea Aiud se află chiar în centrul orașului nu este dificil de găsit cazare la hotel sau la pensiunile din oraș. O cameră dublă la Hotelul Victoria (3 stele), în inima orașului, costă 110 lei pe noapte. Pe de altă parte, dacă turiștii preferă o cameră la un hostel, Hostelul “Două Sălcii” oferă o noapte de cazare la prețul de 15 euro/persoană, respectiv 17 euro/persoană în sistem single, la care se mai adaugă costurile pentru masă.

Pentru a observa mult mai bine modul în care și-au lăsat amprenta sașii pe pământul Transilvaniei, Cetatea Greavilor este unul dintre acele locuri care nu pot fi scăpate din itinerariul unui excursionist prin județul Alba. Cetate construită în mijlocul satului Gârbova din județul Alba în secolul al XIII-lea de către greavul sas Herbord de Wrbow, este considerată în prezent unul dintre cele mai vechi monumente din Transilvania, monument istoric și de arhitectură laică. În interiorul cetății se poate vizita turnul-clopotniță, principalul punct de atracție, prevăzut cu ceas, care datează de la sfârșitul secolului al-XIX-lea dar și incinta fortificată cu o formă aproape pătrată.

Unicitatea acestei cetăți este dată și de faptul că în interiorul ei există un frigider natural ce funcționează de șase secole fără să consume niciun fel de energie, folosind curenții de aer. Este vorba de Turnul Slăninilor, loc unde fiecare familie din sat își păstra slăninile și cârnații după reguli stricte.

Traseul propriu-zis spre cetate începe din locul de unde DJ 106 F se desprinde la dreapta din DN 1, cum se merge de la Sebeș spre Sibiu. Cetatea se află chiar în centrul Gârbovei iar pentru a o putea vizita cei interesați trebuie să caute mai întâi casa cu numărul 557, strada Mihai Eminescu, loc unde trăiește peroana care deține cheile acestei cetăți.

În Gârbova turiștii se pot caza la Pensiunea Poarta Oilor, un loc amenajat în stil modern dar practic, unde o cameră dublă costă 120 lei.

Cetatea Trascăului, sau Cetatea Colțești a fost construită ca cetate locuibilă și de refugiu în jurul anilor 1300 fiind situată în satul Colțești, la 5 km de comuna Rimetea din județul Alba. Nici nu intri bine în satul Colțești că prima uliță la stânga te si duce la cetate. În prezent, din Cetatea Trascăului se mai păstrează o parte din zidurile incitei și cele două turnuri laterale. Cetatea a fost înscrisă în anul 2004 pe Lista Monumentelor Istorice ale județului Alba iar cei care vor să petreacă mai multe zile în această zonă se pot caza la Conacul secuiesc de la Colțești, unde toate camerele sunt amenanjate cu mobilier pictat, cusături populare sau broderii. La Conacul Secuiesc de la Colțești se poate ocupa una din camerele atent decorate, la prețul de 120 lei.

Cetatea Sebeșului se găsește în orașul cu același nume și este cunoscută ca fiind prima cetate orășenească pentru care s-a păstrat un act oficial de construcție, construcția ei datând de la sfârșitul secolului al XIV-lea. Cetatea a fost construită inițial cu patru turnuri de poartă însă în prezent s-au mai păstrat turnurile Croitorilor, Studentului, al Cismarilor și cel semicircular.

Legenda spune că numele Turnului Studentului vine de la o întâmplare în care un student a fost prins în timpul atacurilor otomane în turn deoarece el a fost unul dintre cei doi localnici ce s-au încumetat să rămână acolo să lupte. Se spune că cei doi s-au predat ultimii din cetate iar studentul a fost într-un final cruțat, el fugind apoi în Italia de unde a relatat aceste întâmplări.

Hotelul Clasic (3*) din centrul orașului oferă o cameră dublă la prețul de 220 lei pe noapte, fiind inclus și micul dejun, însă cei care aleg să își petreacă doar weekendul acolo pot beneficia de o cameră la prețul de 180 lei în zilele de vineri și sâmbătă.

Ruinele cetății dacice Căpâlna au fost descoperite în comuna Săsciori situată la 18 km de orașul Sebeș, la o altitudine de 610 m pe Dealul Gărgălău. Accesul la cetate se face pe DN 67 C dinspre Sebeș spre Șugag iar exact la ieșirea din satul Căpâlna un indicator arată direcța spre cetate. În interiorul cetății s-a descoperit un turn-locuință patrulater iar platoul cetății, alcătuit din trei terase, de dimensiuni reduse, este de formă ovală. Se presupune că cetatea cu ziduri de piatră a fost înălțată de Burebista și a durat până la cucerirea romană servind drept locuința unui nobil dac.

Există o mulțime de locuri de cazare pentru turiști în această zonă dat fiind faptul că satul Căpâlna este cuprins pe traseul Transalpina. De exemplu, la Pensiunea Podul Cetății care este aşezată pe vesantul Cetății Dacice din Căpâlna turiștii pot înnopta la una dintre căsuțele din complex la prețul de 100 RON.

Dacă vacanțele la munte sau la mare au fost, poate, până acum principala atracție a românilor, aceștia ar putea include în itinerariile lor de vacanță și o vizită la cetățile din județul Alba, pentru a beneficia atât de peisaje naturale ieșite din comun cât și de câteva lecții vii de istorie și civilizație a poporului român, din ultimele două milenii.

Oana ALEXADacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Pingback: Sapte motive sa iti petreci timpul liber in judetul Alba: „Traseul Cetatilor”, de la ruine dacice la fortificatii medievale :Regiunea Centru: Alege Capitala!Brasov Capitala regiunii centru, Sibiu capitala regiunii

  2. Pingback: Top 10 – Cele mai frumoase locuri de vizitat din județul Alba recomandate de cititorii Alba24 | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Ministrului Educației, anunț despre începerea cursurilor cu prezență fizică: ”În aceste condiții, rămân 5 săptămâni de școală”

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este optimist că elevii vor putea să termine semestrul al doilea al anului școlar în bănci. Sunt două condiții: scăderea ratei de infectare și o vaccinare de succes. Analiza se va face peste două săptămâni.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus, miercuri seara, la Digi 24, că aproape 2 milioane de copii au putut merge la școală miercuri.

Este vorba de elevii din învățământul primar și de preșcolari, precum și de elevii din clasele a cincea, a șasea, a șaptea, a noua, a zecea și a unsprezecea din localitățile care au rată de infectare mai mică de 1 la mie, adică din peste 2.000 de localități:

„Luni (lunea viitoare – n.r.) vor reveni la școală toți elevii claselor terminale și clasele terminale din învățământul profesional și liceal, alți 370.000 de elevi. Se vor apropia de 2,4 milioane de elevi care pot reveni la școală cu prezență fizică în aceste zile”.

Ministrul speră ca și ceilalți elevi să revină în bănci.

Analiza se va face în două săptămâni și ar urma să confirme trendul descrescător epidemiologic și mersul vacinării.

„Ministerul Educației își dorește să poată formula propunerea de deschidere cu prezență fizică a tuturor școlilor. Peste două săptămâni vom face această analiză”, a spus Sorin Cîmpeanu.

În aceste condiții, de scădere a ritmului de infectare și a creșterii ratei de vaccinare, rămân încă 5 săptămâni de școală.

Cîmpeanu, mulțumit de colaborarea cu noul ministru al Sănătății

Sorin Cîmpeanu este mulțumit de colaborarea cu ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și este optimist în privința întoarcerii elevilor la clase:

„Trebuie să recunosc că doamna ministrul Mihăilă a dovedit o înțelegere conformă sistemului de educație, pentru că ordinul comun este cel care a făcut posibilă prezența la școală în acest fel încă de astăzi (miercuri -n.r).

S-a renunțat la înjumătățirea claselor terminale, un lucru foarte important, s-a permis prezența elevilor din școlile speciale (…).

A înțeles și iată de astăzi toți acești copii au putut merge școală și a înțeles importanța orelor remediale și ordinul comun permite prezența, indiferent de clasă și de scenariu, a tuturor elevilor înscriși în programul național de ore remediale.

Nu știm nici că da, nici că nu (va scădea atât de mult infectarea cu SARS-CoV-2 în țară – n.r.), dar am dreptul să sper, am dreptul să îmi doresc această scădere și am spus că dacă se va confirma această scădere, Ministerul Educației va face această propunere”.

Ce riscuri și beneficii au elevii dacă merg la școală. Cîmpeanu: Fără educație o vom duce rău toți

Fără educație o vom duce rău cu toții, a spus, miercuri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit căruia beneficiile educației sunt mai mari decât riscurile.

Întrebat dacă nu există un risc prea mare ca un copil să meargă la clasă cu un profesor nevaccinat, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat, la Digi 24, că este evident că riscul e mai mare atunci când profesorul nu este vaccinat.

Dacă merită acest risc, ministrul Cîmpeanu a spus că „e un calcul pe care îl facem fiecare dintre noi”.

„Din punctul meu de vedere, atunci când evaluezi risc-beneficiu în favoarea sistemului de educație, nu riști nimic, nu riști să pierzi. Beneficiile educației sunt mult mai mari.

Ministrul Educației: insist să se meargă la școală cu prezență fizică

Fără educație trebuie să înțelegem că vom avea medici nepregătiți, ingineri nepregătiți, o țară întreagă nepregătită și o vom duce rău cu toții fără educație”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul Educației a precizat că beneficiile educației în școală sunt enorme, fără să își dorească să vorbească despre excluziunea socială sau despre faptul că această perioadă în care nu s-a putut merge la școală au fost generate angoase, anxietăți, deficit de atenție, dezechilibre psihice, dincolo de lacunele de cunoaștere, dezechilibre emoționale, dezechilibre emoționale.

„Au fost consecințe foarte grave. De asta insist să se meargă la școală cu prezență fizică”, a mai spus ministrul.

sursa: mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

Moții amenință cu un marș de protest la Alba Iulia și Cluj Napoca, din cauza stării deplorabile a drumului de pe Valea Arieșului

Publicat

Locuitorii Văii Arieșului anunță că vineri vor pleca cu mașinile la Alba Iulia și Cluj Napoca, dat fiind că autoritățile nu s-au implicat în niciun fel pentru refacerea drumului din zonă.

Semnatarii petiției amenință că dacă drumul nu va fi reabilitat, vor merge mai departe cu protestul, până la București, scrie apusenitransilvania.ro

 Textul postat de protestatari:

„Noi, locuitori ai Văii Arieșului, Vineri 14 mai 2021, la orele dimineții, cu plecare din Câmpeni, în coloană, cu mașinile, sătui de atâta uitare și batjocură, ne vom deplasa pentru a face o ”vizită” la Prefectura Alba, continuând, în aceeași zi, cu Prefectura Cluj.

Deplasarea noastră o vom realiza cu scopul de a atrage atenția asupra stării deplorabile în care au ajuns segmentele DN 75 de la Turda la Câmpeni, pe teritoriul celor două județe.

Batjocura, la care suntem sistematic și cinic supuși, trebuie să înceteze! Ne-a ajuns!

Acest protest, dacă trebuie, va constitui numai o repetiție pentru o viitoare vizită la București, pe ruta Militari-Cotroceni-Ministerul Transporturilor.

Suntem moți, suntem dârji și ne vom ține de cuvânt! Mulțumim tuturor celor care ați semnat, sau care veți semna petiția https://www.petitieonline.com/drumul_dintre_turda_i_campeni-o_ruine_pentru_ara_moilor_pentru_moi_i_pentru_romani

Vă așteptăm, pe toți, să vă alăturați nouă, la Abrud, la Alba-Iulia, La Turda sau Cluj-Napoca!”

Textul petiției

Stimate domnule Ministru al Transporturilor,

Stimete domnule Prefect al Județului Alba,

Stimate domnule Prefect al Județului Cluj,

Drumul care leagă Turda de Câmpeni a ajuns să fie un calvar pe care vi-l putem descrie succint cam așa: gropi, praguri, șanțuri înfundate, terasamente surpate. Această cale de acces, care leagă Țara Moților de Turda, nu a mai fost reabilitată de dinainte de 1989, cu adevărat.

Legătura Țării Moților este necesară nu numai cu Alba-Iulia ci și cu Turda și Cluj-Napoca, orașe în care mulți dintre noi muncim. Dar, factorilor de decizie din Alba nu le pasă, doar acest drum nu leagă Țara Moților cu capitala de județ, celor de la Cluj,  nici lor, doar face legătura cu alt județ.

Acest drum a fost schilodit de trecerea timpului dar și de traficul greu rezultat din exploatarea unor resurse din zona noastră, a Țării Moților, lemnul și agregatele de nisip și piatră care au alimentat diverse sectoare de autostrăzi din județele Alba sau Cluj.

Constatăm acum că, noi, rămași fără locuri de muncă, fără resurse, nu putem să valorificăm ceea ce ne-a mai rămas, turismul, acest drum fiind important ca acces dinspre/către Turda și Cluj -Napoca, devenind locul în care ne stricăm sistematic mașinile.

Acest sector de drum național, pe raza celor două județe, a devenit o batjocură plină de cinism la adresa noastră, a moților. Constituie o enormă rușine pentru o țară aflată în Uniunea Europeană în anul 2021.

Date fiind cele mai sus arătate, vă solicităm să luați act de:

1. Starea drumului Câmpeni-Turda, descrisă mai sus;

2. Faptul că noi, moții, ne strigăm durerea, dar o facem cu demnitate;

3. Faptul că vom trece la acțiuni de protest, dacă nu veți lua toate măsurile pentru intrarea în normalitate pe cele două sectoare ale drumului despre care vă vorbim în acest document, cel din Județul Cluj și cel din Județul Alba;

4. Vorbele lui Avram Iancu, valabile și în acest caz , că ”suntem mulți, ca cucuruzul brazilor, suntem mulți și tari, că Dumnezeu e cu noi” și că noi nu ne vom mai lăsa în asemenea hal de batjocură mult timp.

Pe cale de consecință, încă, vă rugăm să întreprindeți toate demersurile pentru reabilitarea DN 75 Turda-Câmpeni pe segmentul de drum care aparține Jud. Cluj și Jud. Alba.

NOI NU VOM MAI ACCEPTA CÂRPELI! ACEST DRUM POATE FI REABILITAT PRIN BANI EUROPENI, TREBUIE NUMAI PĂSARE DIN PARTEA CELOR CARE NE CONDUC!!

Acesta este strigătul de disperare împotriva nepăsării și al indolenței unor autorități care pentru noi au făcut prea puțin în ultimii  treizeci de ani!

NE-AM SĂTURAT SĂ FIM DESPUIAȚI DE BOGĂȚIILE PE CARE ȚARA MOȚILOR LE ARE ȘI SĂ FIM FOLOSIȚI DIN PATRU ÎN PATRU ANI PENTRU A DA VOTUL NOSTRU PE MINCIUNI, PE UITARE, FIIND DESCONSIDERAȚI ȘI TRATAȚI CA OAMENI DE MÂNA A DOUA, CU TOATE CĂ NE-AM CÂȘTIGAT DREPTUL LA ONOARE, NU DE PUȚINE ORI, PRIN JERTFA CELOR CARE NE SUNT STRĂBUNI!!!

ÎNȚELEGEREA NOASTRĂ  SE APROPIE DE SFÂRȘIT, IAR NOI NE VOM BATE PENTRU DREPTURILE NOASTRE, DACĂ VOM MAI FI BATJOCORIȚI!

Încă cu stimă,

Moții din județele  Alba și Cluj

Sursa: apusenitransilvania.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

O porție de legume cu frunze, consumată zilnic, reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare. Studiu

Publicat

Prin consumul zilnic al unei porţii de legume cu frunze, poate fi redus semnificativ riscul de afecţiuni cardiovasculare.

Este concluzia unui studiu coordonat de oameni de ştiinţă din Australia.

Studiul, ale cărui constatări au fost publicate marţi în jurnalul ştiinţific European Journal of Epidemiology, a fost efectuat de cercetători de la Universitatea Edith Cowan, Universitatea Western Australia şi Societatea de Oncologie din Danemarca.

Pe baza datelor colectate de la un număr de peste 50.000 de persoane din Danemarca, prelucrate în decursul unei perioade de 23 de ani, oamenii de ştiinţă au descoperit că subiecţii cu un aport ridicat de legume cu frunze bogate în nitraţi prezentau o tensiune arterială sistolică cu 2,5 mmHg mai mică.

De asemenea, 12-26% dintre aceste persoane prezentau un risc mai mic de boli cardiovasculare în comparaţie cu restul populaţiei studiate.

Potrivit cercetătoarei Catherine Bondonno de la Universitatea Edith Cowan, consumul zilnic a 60 mg (o măsură) de legume cu frunze, bogate în nitraţi, poate reduce în mod semnificativ riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare.

Pe de altă parte, s-a constatat că o creştere a acestei cantităţi nu a oferit beneficii suplimentare.

”Oamenii nu trebuie să ia suplimente pentru a-şi spori nivelurile de nitraţi, studiul demonstrând că o măsură de legume cu frunze pe zi este suficientă pentru a beneficia de avantajele oferite pentru (prevenirea) bolilor de inimă”, a precizat Bondonno.

Cercetătoarea a notat că, deşi această abordare oferă beneficii contra atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale şi insuficienţei cardiace, este recomandată în special pentru prevenirea bolii arteriale periferice, o afecţiune care se caracterizează prin îngustarea vaselor de sânge la nivelul membrelor inferioare, în acest caz riscul fiind diminuat cu 26%.

Includerea unei porţii de legume cu frunze în smoothie-uri preparate la blender reprezintă o modalitate accesibilă de a spori consumul de astfel de alimente, pe lângă includerea lor în salate, potrivit lui Bondonno, care nu recomandă însă stoarcerea lor. ”Stoarcerea legumelor îndepărtează pulpa şi fibrele”, a explicat ea.

Sursă: Agerpres

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când e Înălțarea Domnului la catolici și ortodocși în 2021. Obiceiuri și superstiții. Ultima zi în care se pot consuma ouă roșii

Publicat

inaltarea_domnului

Înălțarea Domnului este următoarea cea mai importantă sărbătoare după Paște și se sărbătorește, anual, la 40 de zile după Înviere.

În acest an, catolicii vor sărbători Înălțarea Domnului pe data de 13 mai, iar ortodocșii pe 10 iunie.

Din această dată, creștinii înlocuiesc urarea „Hristos a Înviat!” cu urarea „Hristos s-a Înălțat!”.

Sărbătoarea este cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas sau Paștele Cailor.

Denumirea de Paștele Cailor provine de la momentul în care Maica Domnului se pregătea să-l nască pe Iisus.

Animalele care nu i-au respectat liniștea au fost caii.

Fecioara i-a blestemat să nu se sature decât o dată în an și atunci, doar un ceas.

Despre Înălțarea Domnului

Înălțarea s-a petrecut în văzul oamenilor.

După ce Hristos a ieșit pe străzile Ierusalimului alături de Sfinții Apostoli, el le-a spus oamenilor că a venit momentul despărțirii.

Au pornit spre muntele Măslinilor în grădina Ghetsimani și în fața a 500 de persoane, Iisus a început să se înalțe spre Cer.

Se spune că a apărut deasupra pământului un nor luminos care îl înconjura.

Cea mai veche mențiune despre sărbătoarea Înălțării Domnului apare la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea “Despre sărbătoarea Paștilor”, din anul 332.

În acel timp, sărbătoarea era celebrată odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos.

Spre sfârșitul secolului al IV-lea, începutul secolului V, sărbătoarea Înălțării s-a despărțit de cea a Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile), fiind prăznuită în a 40-a zi după Înviere, dată care va rămâne stabilită pentru totdeauna în calendarul bisericesc.

Obiceiuri și tradiții

  • De Înălțare e ultima zi în care se consumă ouă roșii.
  • În multe zone se poartă frunze de nuc la brâu, așa cum era Hristos când s-a înălțat.
  • Vitele se bat cu leuștean ca să fie sănătoase și să se îngrașe.
  • Se taie păr din vârful cozilor vacilor și bivolilor.

Acestea se îngroapă într-un furnicar în timp ce se rostesc următoarele:

„Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

  • Tot ce se seamănă după Înălțarea Domnului nu va da roade.
  • În ziua Înălțării lui Iisus femeile care au morți în familie împart ceapă verde și rachiu în amintirea sufletelor celor decedați pentru ca acestea să se înalțe spre Rai.
  • Oamenii cred că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare, ajunge în Rai.

În unele locuri se mai împarte drept pomană lapte dulce fiert cu păsat.

O superstiție interesantă legată de Sărbătoarea Ispasului precizează că cei care împrumută sare, chibrituri, cărbuni, candele sau lumânări vor avea parte numai de nenorociri.

La 50 zile Înviere sărbătorim Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută de toată lumea ca Rusalii.

Anul acesta, credincioșii ortodocși sărbătoresc Rusaliile pe data de 20 iunie.

Catolicii vor serba Sărbătoarea Rusaliilor în 24 mai 2021.

În ziua de Înălțare a Domnului, după Liturghie sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului românesc în toate bisericile și mănăstirile din România și străinătate.

La ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe din țară sunt trase în semn de recunoștință pentru eroii care s-au sacrificat pentru țară.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate