Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șapte motive să îți petreci timpul liber în județul Alba: „Traseul Cetăților”, de la ruine dacice la fortificații medievale


Publicat

 

Cetățile din județul Alba pot deveni o destinație de vacanță vara aceasta pentru cei care doresc pe lângă liniște și relaxare și o adevărată lecție de istorie.

Atmosfera secolelor trecute îi poate atrage pe vizitatori atât la așezările medievale care au reușit să se păstreze până în zilele noastre cât și la ruinele celor mai vechi cetăți dacice. De exemplu, la Câlnic se poate înnopta chiar în camerele amenajate între zidurile cetății.

Cetatea Alba Carolina, Cetatea Aiud, Cetatea Greavilor din Gârbova, Cetatea Câlnic, Cetatea Trascăului, Cetatea Sebeșului sau Căpâlna sunt doar o parte din monumetele istorice din județ a căror vizitare poate substitui o vacanță la mare sau la munte.

Cetatea Alba Carolina situată chiar în reședința de județ este o cetate cu bastioane de tip Vauban construită în formă de stea la începutul secolului al XVIII-lea, și care se află în prezent într-un amplu proces de restaurare fiind tot mai valorificată din punct de vedere turistic. Cetatea este împărțită în mai multe trasee turistice și astfel, cei interesați pot să parcurgă Traseul celor Trei Fortificații, Traseul Porților, Traseul Neamului Românesc, Traseul Sudic, Traseul Estic sau Traseul Nordic. În plimbarea pe aceste trasee, turiștii se vor întâlni cu soldați îmbrăcați în uniforme militare austriece care asigură securitatea pe parcursul traseelor. De asemenea, cei curioși pot lua parte și la ceremonia de schimbare a gărzii care are loc în fiecare zi. Cu puțin noroc, turiștii pot să facă cunoștință cu spectaculoasa Gardă Romană de la Apulum și cu războinicii daci, prezenți la festivaluri și evenimente cu specific istoric, dar nu numai.

Citeşte şi  Cetatea Alba Carolina și Transalpina primele clasate în ”TOP 10 – Cele mai frumoase locuri din județul Alba”. Vezi rezultatele sondajului

În cazul în care turiștii doresc să petreacă mai multe zile în oraș, le-ar fi necesar să știe că o cameră dublă la Hotel Medieval (5 stele) ajunge la 100 euro pe noapte, asta în situația în care se vrea o ședere într-o atmosferă cu adevărat medievală. Însă, dacă bugetul pentru vacanță este mai redus se poate ocupa și o cameră la un hotel de 2 stele cum este Hotel Cetate, situat pe platoul istoric al orașului, unde prețul pentru o cameră dublă este de aproximativ 40 de euro. Nici pensiunile sau motelurile nu se lasă mai prejos cu ofertele pentru turiștii ajunși în zonă. Un număr de peste 10 astfel de spații de cazare vin cu oferte diverse pentru cei care aleg ca destinație pentru această vară Cetatea Alba Carolina.

Cetatea Câlnic oferă o experiență nouă celor care vor să petreacă mai multe zile acolo deoarece cu doar aproximativ 50 lei pe noapte turiștii pot beneficia de o cameră locuibilă chiar între zidurile cetății, după cum se menţionează în site-ul de prezentare al localităţii.

Construcție de tip romanic care a intrat în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO datorită faptului că s-a păstrat până astăzi în condiții foarte bune, Cetatea Câlnic este unul dintre cele mai bine conservate monumente din Transilvania. Cetatea are o formă rectangulară și a fost construită ca resedință a contelui Chyl de Kelling la jumătatea secolului al XIII-lea. În interiorul Cetății pot fi vizitate cele trei turnuri (Turnul Porții, Turnul Donjon și Turnul Slăninii). Întreg complexul medieval mai cuprinde, pe lângă cetate, și biserica evanghelică, dar și casa parohială.

La Cetatea Câlnic se ajunge pornind din Sebeș spre Sibiu pe DN1, iar după 10 km de mers se face dreapta pe DJ 106F și nu departe se zăresc turnurile cetății.

Programul de vizită este permanent, iar doritorii pot să facă un tur al cetății plătind prețul de 5 lei pentru adulți, 2,5 lei pentru elevi, studenți și pensionari, iar taxa foto este de 7 lei.

Cetatea Aiud este un complex de arhitectură medievală care se păstrează și în zilele noastre sub forma pe care o vedeau și oamenii din Evul Mediu. Cetatea este situată în centrul orașului Aiud la dreapta șoselei naționale București – Oradea, la o distanță de 30 km de Alba Iulia. Această cetate este una din cele mai vechi cetăți urbane din Transilvania (secolele XIII-XVI) și se deosebește de alte cetăți prin faptul că aici pot fi vizitate cele nouă turnuri (Turnul măcelarilor, Turnul croitorilor, Turnul cizmarilor, Turnul blănarilor, Turnul dogarilor, Turnul olarilor, Turnul Porții, Turnul lăcătușilor-fierarilor, Turnul Kalendas).

Totodată, în interiorul zidurilor se află și Biserica Reformată–Calvină, o construcție în stil gotic, dar și Biserica Evanghelică-Lutherană. În latura de nord se găsește Palatul Voievodal, în interiorul căruia funcționează și Muzeul de Istorie din Aiud.

Dat fiind faptul că Cetatea Aiud se află chiar în centrul orașului nu este dificil de găsit cazare la hotel sau la pensiunile din oraș. O cameră dublă la Hotelul Victoria (3 stele), în inima orașului, costă 110 lei pe noapte. Pe de altă parte, dacă turiștii preferă o cameră la un hostel, Hostelul “Două Sălcii” oferă o noapte de cazare la prețul de 15 euro/persoană, respectiv 17 euro/persoană în sistem single, la care se mai adaugă costurile pentru masă.

Pentru a observa mult mai bine modul în care și-au lăsat amprenta sașii pe pământul Transilvaniei, Cetatea Greavilor este unul dintre acele locuri care nu pot fi scăpate din itinerariul unui excursionist prin județul Alba. Cetate construită în mijlocul satului Gârbova din județul Alba în secolul al XIII-lea de către greavul sas Herbord de Wrbow, este considerată în prezent unul dintre cele mai vechi monumente din Transilvania, monument istoric și de arhitectură laică. În interiorul cetății se poate vizita turnul-clopotniță, principalul punct de atracție, prevăzut cu ceas, care datează de la sfârșitul secolului al-XIX-lea dar și incinta fortificată cu o formă aproape pătrată.

Unicitatea acestei cetăți este dată și de faptul că în interiorul ei există un frigider natural ce funcționează de șase secole fără să consume niciun fel de energie, folosind curenții de aer. Este vorba de Turnul Slăninilor, loc unde fiecare familie din sat își păstra slăninile și cârnații după reguli stricte.

Traseul propriu-zis spre cetate începe din locul de unde DJ 106 F se desprinde la dreapta din DN 1, cum se merge de la Sebeș spre Sibiu. Cetatea se află chiar în centrul Gârbovei iar pentru a o putea vizita cei interesați trebuie să caute mai întâi casa cu numărul 557, strada Mihai Eminescu, loc unde trăiește peroana care deține cheile acestei cetăți.

În Gârbova turiștii se pot caza la Pensiunea Poarta Oilor, un loc amenajat în stil modern dar practic, unde o cameră dublă costă 120 lei.

Cetatea Trascăului, sau Cetatea Colțești a fost construită ca cetate locuibilă și de refugiu în jurul anilor 1300 fiind situată în satul Colțești, la 5 km de comuna Rimetea din județul Alba. Nici nu intri bine în satul Colțești că prima uliță la stânga te si duce la cetate. În prezent, din Cetatea Trascăului se mai păstrează o parte din zidurile incitei și cele două turnuri laterale. Cetatea a fost înscrisă în anul 2004 pe Lista Monumentelor Istorice ale județului Alba iar cei care vor să petreacă mai multe zile în această zonă se pot caza la Conacul secuiesc de la Colțești, unde toate camerele sunt amenanjate cu mobilier pictat, cusături populare sau broderii. La Conacul Secuiesc de la Colțești se poate ocupa una din camerele atent decorate, la prețul de 120 lei.

Cetatea Sebeșului se găsește în orașul cu același nume și este cunoscută ca fiind prima cetate orășenească pentru care s-a păstrat un act oficial de construcție, construcția ei datând de la sfârșitul secolului al XIV-lea. Cetatea a fost construită inițial cu patru turnuri de poartă însă în prezent s-au mai păstrat turnurile Croitorilor, Studentului, al Cismarilor și cel semicircular.

Legenda spune că numele Turnului Studentului vine de la o întâmplare în care un student a fost prins în timpul atacurilor otomane în turn deoarece el a fost unul dintre cei doi localnici ce s-au încumetat să rămână acolo să lupte. Se spune că cei doi s-au predat ultimii din cetate iar studentul a fost într-un final cruțat, el fugind apoi în Italia de unde a relatat aceste întâmplări.

Hotelul Clasic (3*) din centrul orașului oferă o cameră dublă la prețul de 220 lei pe noapte, fiind inclus și micul dejun, însă cei care aleg să își petreacă doar weekendul acolo pot beneficia de o cameră la prețul de 180 lei în zilele de vineri și sâmbătă.

Ruinele cetății dacice Căpâlna au fost descoperite în comuna Săsciori situată la 18 km de orașul Sebeș, la o altitudine de 610 m pe Dealul Gărgălău. Accesul la cetate se face pe DN 67 C dinspre Sebeș spre Șugag iar exact la ieșirea din satul Căpâlna un indicator arată direcța spre cetate. În interiorul cetății s-a descoperit un turn-locuință patrulater iar platoul cetății, alcătuit din trei terase, de dimensiuni reduse, este de formă ovală. Se presupune că cetatea cu ziduri de piatră a fost înălțată de Burebista și a durat până la cucerirea romană servind drept locuința unui nobil dac.

Există o mulțime de locuri de cazare pentru turiști în această zonă dat fiind faptul că satul Căpâlna este cuprins pe traseul Transalpina. De exemplu, la Pensiunea Podul Cetății care este aşezată pe vesantul Cetății Dacice din Căpâlna turiștii pot înnopta la una dintre căsuțele din complex la prețul de 100 RON.

Dacă vacanțele la munte sau la mare au fost, poate, până acum principala atracție a românilor, aceștia ar putea include în itinerariile lor de vacanță și o vizită la cetățile din județul Alba, pentru a beneficia atât de peisaje naturale ieșite din comun cât și de câteva lecții vii de istorie și civilizație a poporului român, din ultimele două milenii.

Oana ALEXAȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Pingback: Sapte motive sa iti petreci timpul liber in judetul Alba: „Traseul Cetatilor”, de la ruine dacice la fortificatii medievale :Regiunea Centru: Alege Capitala!Brasov Capitala regiunii centru, Sibiu capitala regiunii

  2. Pingback: Top 10 – Cele mai frumoase locuri de vizitat din județul Alba recomandate de cititorii Alba24 | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia și problema gunoiului menajer: Platforma temporară de depozitare a deșeurilor, de pe șoseaua de centură, funcțională

Publicat

După mai bine de jumătate de an de când problemele cu gunoiul menajer și rampa de la Bărăbanț  au apărut, administrația municipiului a rezolvat problema. 

Mai exact, într-o postare pe Facebook, viceprimarul cu atribuții de primar, Voicu Paul, a anunțat că noua rampă temporară de depozitare a gunoiului este gata și că este funcțională. 

Rampa a fost construită de operatorul de salubritate Polaris M Holding pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. În trecut, Voicu Paul a afirmat că dacă la Alba Iulia se va amenaja o nouă rampă de gunoi acesta nu va deservi și alte localități învecinate, dar între timp se pare că între timp s-a răzgândit.

 

” Pe scurt vorbind, situația rampei de depozitare temporară a gunoiului menajer este rezolvata! Evident, lucrul acesta compensează pentru o perioadă, să sperăm că exact atât cât e nevoie să pornească depozitul de la Galda.

A fost nevoie de timp și girul unor instituții pentru ca toate avizele și autorizațiile să fie obținute, dar în acest moment platforma, construită de la zero de operatorul de salubritate Polaris M Holding, funcționează.

CITEȘTE ȘI: Gunoiul din Alba Iulia și coronavirusul. Problema platformei temporare de depozitare a deșeurilor, ”bagată sub preș”

Mai mult, în afară de Alba Iulia, deservește și alte localități învecinate, chiar dacă pe mulți nu i-a durut capul, au avut păreri tranșante, spre dezinteres, pe vremea când căutam soluții.

Nu ne-a oprit pesimismul unora care stăteau inconștienți pe margine, așteptând să vadă cum se termină povestea. Pentru că suntem aici să rezolvăm probleme, nu să ridicăm din umer

E o etapă care garantează normalitate în exploatare și nici o cheltuială în plus pentru oameni. 2400 mp betonați, posibilitatea de spălare, cămin de levigat, împrejmuire, un program zilnic de transport al deșeurilor către stația finală. Practic, toate condițiile pentru tranziția spre ceea ce este prioritatea numărul unu, depozitul ecologic de la Galda”, a scris Voicu Paul într-o postare pe Facebook.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Podul de peste Mureș, de la ieșirea din Alba Iulia, intră iar în reparații. Când se vor executa lucrările

Publicat

La nici un an de la terminrea lucrărilor de reabilitare a carosabilului care aproape au paralizat traficul la ieșirea din Alba Iulia spre Sebeș, podul de peste Mureș intră iar în reparații. 

Rosturile de dilatație, cârpite anul trecut cu puțin asflat, s-au dovedit a fi o lucrare de mântuială, iar problemele au început să reapară în urma cu aproape o lună.

Acum, deputatul PNL de Alba, Florin Roman, a declarat într-o postare pe Facebook că lucrările de reparații asupra podului vor reîncepe de miercuri și se vor desfășura doar noaptea. Mai mult, acesta a mai precizat că toată lucrarea va dura doar 10 zile.

VEZI ȘI: FOTO ȘTIREA TA: Rosturi fără rost, la podul de peste Mureș, de la intrarea în Alba Iulia. Au crăpat la un an de la reparații

”În prima faza, intervenția de schimbare a rosturilor de dilatație o vor face cei de la Regionala Cluj- Drumuri Naționale.

Firma TKT a comandat rosturile de dilatație definitive, din beton, pentru înlocuirea celor de mântuială”, a scris Roman pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Grindină și ploaie torențială la Răhău. SVSU a intervenit pentru a scoate apa din gospodăriile oamenilor

Publicat

Luni seara a fost ploaie torențială însoțită de grindină, la Răhău – Sebeș.

Potrivit reprezentanților Primăriei, apa a intrat și în curțile oamenilor, astfel încât voluntarii de la SVSU au intervenit unde a fost nevoie.

Județul Alba s-a aflat sub Cod Portocaliu de furtună, însă nu și zona Alba Iulia – Sebeș, chiar dacă aici a plouat torențial, luni seara.

La Răhău, grindina ar fi făcut și pagube în gospodăriile oamenilor.

sursă foto: Facebook (Dorin Nistor)

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

UPDATE FOTO: ACCIDENT MORTAL în Lunca Mureșului. Un bărbat a murit prins sub un tractor care s-a răsturnat

Publicat

Un bărbat de aproximativ 43 de ani a murit, luni seara, după ce un tractor s-a răsturnat, în Lunca Mureșului. A rămas prins sub utilaj, iar forțele de intervenție au constatat decesul, bărbatul având leziuni incompatibile cu viața.

UPDATE 1, ora 21.42: Bărbatul, de aproximativ 43 de ani, nu a mai putut fi salvat. Avea leziuni incompatibile cu viața, transmite ISU Alba. Acesta a fost scos de localnici, înainte să ajungă forțele de intervenție, de sub tractorul ce era răsturnat într-un șanț colector.

Știrea inițială

O persoană a fost rănită într-un accident de tractor, la Lunca Mureșului, luni seara.

Din primele date, potrivit ISU Alba, aceasta este prinsă sub utilaj.

La fața locului s-au deplasat echipaje ISU (Detașamentul Aiud) cu modul de descarcerare și de la Ambulanță (SAJ Alba).

UPDATE: Potrivit ISU Alba, este vorba despre un bărbat, care ar fi rănit grav.

sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate