Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Șapte tineri din Alba, prinși drogați la volan în ultimele zile. Număr mare de consumatori în județ sau pură coincidență?

Publicat

politie noaptea

Șapte tineri din Alba au fost depistați în ultimele opt zile, în timp ce se aflau la volan sub influența drogurilor. Este un număr foarte mare de consumatori de droguri descoperiți într-un interval de timp scurt, raportat la nivelul județului Alba.

Cei șapte au fost depistați în Alba Iulia și în Sebeș, iar vârstele acestora sunt între 19 și 22 de ani.

De obicei cazurile de șoferi prinși sub influența drogurilor sunt destul de rare, unul, două, trei pe an – cazuri făcute public de oamenii legii. 

Legat de numărul de consumatori de droguri depistați într-un an, nu există date oficiale, din cauza faptului că autoritățile din sfera luptei antidrog nu comunică statistici.

Singurele informații apar atunci când în urma unei percheziții sunt ridicati dealeri de droguri, iar apoi, când aceștia sunt condamnați și motivarea devine publică.

Spre exemplu în cele mai recente procese desfășurate pe rolul Tribunalului Alba, procese ce au vizat dealeri de droguri, în motivările instanței se vorbea despre zeci sau chiar sute de tranzacții, în diferite orașe din Alba. Orașe precum Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Aiud sau Ocna Mureș.

Însă datele apar doar acolo, în documentele instanței. Nici o altă instituție cu atribuții în domeniu nu comunică o statistică clară, pentru a vedea amploarea fenomenului la nivelul județului.

Nu se comunica un număr, vârstele consumatorilor și mai ales ce măsuri au luat autoritățile pentru a ține sub control fenomenul, dar și pentru a reduce numărul utilizatorilor de droguri.

Situația din ultimele zile este cel puțin ciudată și ridică două întrebări: A crescut consumul de droguri în județul Alba? Sau a fost mereu crescut și abia acum au început să fie depistați consumatorii?

Neoficial, numărul de consumatori de droguri ar fi unul destul de ridicat, în special în Alba Iulia, în rândul tinerilor. Cazurile nu sunt făcute publice, dar vorbim chiar de elevi de liceu consumatori de droguri, fie că o fac în grupuri sau individual.

Explicații despre numărul mare de șoferi depistați drogați la volan, în ultimele opt zile

Potrivit unor surse apropiate de anchetă, depistarea cazurilor din ultimele zile ar fi o coincidență. Mai exact, în ultimele zile șapte tineri cu vârste fie de 19 fie de 22 de ani au fost prinși sub influența drogurilor.

La Șebeș au fost depistați în doar patru zile, patru consumatori. Doi dintrei ei au fost prinși într-o zi, iar alți doi în zile diferite.

O explicație ar fi faptul că în weekend-ul ce a trecut la nivelul județului a fost organizată o acțiune de depistare a șoferilor băuți sau sub influența substanțelor psihoactive.

În data de 19 februarie, în Sebeș, pe Drumul Sibiului, doi tineri șoferi, în vârstă de 19 și 22 de ani au fost prinși sub influența substanțelor interzise.

Cu două zile înainte, în data de 16 februarie, tot la Sebeș, a fost depistat un tânăr de 22 de ani, în timp ce se afla la volan sub influența drogurilor.

Cel mai recent caz la Sebeș, datează din 20 februarie, când un tânăr a fost suprins de polițiști sub influența substanțelor la volan.

Șoferii au un comportament dubios

Potrivit reprezentanților poliției, testările s-au înmulțit în ultima perioadă. Mai exact, dacă șoferii au un comportament cel puțin dubios, sunt testați cu etilotestul, dacă rezultatul este negativ, atunci sunt testați și cu drogtestul.

Cazurile au fost făcute publice pentru a atrage atenția și a descuraja consumul de droguri și conducerea mașinilor sub influența substanțelor interzise.

De asemenea în Alba Iulia, în zilele de 15 spre 16 februarie, 20 spre 21 februarie și 21 februarie, au fost depistați trei tineri cu vârste între 19 și 22 de ani, care conduceau sub influența unor substanțe psihoactive.

CITEȘTE ȘI: Prins în timp ce conducea sub influența drogurilor, pe o stradă din Alba Iulia. Tânăr din municipiu, cercetat de polițiști

Toți au fost conduși la spital pentru prelevarea de probe, însă la momentul redactării acestui articol, nu există informații despre ce substanțe au consumat tinerii.

Campanii de informare slabe în școli și licee

Cazurile din ultimele zile aduc în atenție slaba campanie de informare pe care autoritățile o desfășoară în special, în rândul tinerilor, în ceea ce privește consumul de droguri.

CITEȘTE ȘI: Tânăr din Alba Iulia, prins sub influența drogurilor, la volan. A fost oprit de Poliție pe o stradă din municipiu

Există instituții care desfășoară campanii de informare, în școli și licee, dar pare parte dintre acestea, de cele mai multe ori sunt prezentări ale angajaților instituției, în fața elevilor despre efectele nocive ale consumului de droguri.

De cele mai multe ori acestea se concretizează în concursuri în care elevii sunt îndemnați să deseneze mesaje anti-drog, care mai târziu intră într-un concurs național.

YouTube video

Spre exemplu, așa arată în 2021, o campanie de informare antidrog, realizată de Agenția Națională Antidrog.

Este vorba despre consumul de canabis și efectele pe care acesta le are asupra unui consumator.

YouTube video

Video-ul realizat cu câteva poze de pe internet și o descriere sumară a ceea ce înseamnă consumul de droguri a strâns în opt luni 68 de vizualizări.

În paralel, un vlogger, Cătălin Moise, bine pregătit, ține lecții pe Youtube, despre ceea ce înseamnă consumul de droguri și efectele negative ale acestuia. Spre exemplu, la un video publicat aproape în aceeași perioadă cu cel al agenției, vloggerul, a strâns 354,907 de vizualizări și aproape 2000 de comentarii.

YouTube video

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Stelian ion

    marți, 22.02.2022 at 21:11

    Serviciul antidrog e preocupat acum,probabil de antivaccinisti.🥳🥳🤣

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax