Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

„Sărăcia din Apuseni nu mai suportă încă o amânare”! 5 primari din Alba cer Guvernului României repornirea mineritului în zonă


Publicat

71% din votanţii din cele cinci localităţi miniere din Apuseni au spus DA pentru minerit şi Roşia Montană. Sărăcia din Apuseni nu mai suportă încă o amânare: oamenii cer ca Guvernul să repornească mineritul în zonă. Acesta este apelul făcut de primarii din Bucium, Zlatna, Baia de Arieș, Roșia Montană și Abrud care cer Guvernului României să repornească industria minieră în Apuseni.

Administrațiile locale din cele cinci unități administrativ /eritoriale și-au făcut public punctul de vedere într-un comunicat de presă pe care vi-l prezentăm integral:

„71% din cei care au votat în cele mai mari comunități miniere din Apuseni au spus DA mineritului, iar  90% din cei înscriși pe liste ar fi votat la referendumul pentru minerit dacă zona nu ar fi fost depopulată, iar zăpada nu ar fi făcut impracticabile drumurile în ziua votului. Locuitorii şi primarii din Zlatna, Abrud, Bucium, Baia de Arieș și Roșia Montană solicită Guvernului României să susțină investițiile și să repornească mineritul în Apuseni.

Locuitorii din cele 5 localităţi cu proiecte miniere concrete aflate în diverse faze de dezvoltare s-au pronunţat net în favoarea deschiderii mineritului în zonă la referendumul din 9 decembrie 2012. Astfel, din 9358 de votanţi, 6629 s-au exprimat cu <DA, dorim dezvoltarea mineritului în zonă şi a exploatării de la Roşia Montană>, după cum urmează:

În acest sens, primarii din aceste localităţi cu tradiție minieră – Zlatna, Abrud, Baia de Arieș, Roșia Montană și Bucium – în care votul pentru minerit a fost de 71% solicită Guvernului României să repornească industria minieră în Apuseni, să avizeze proiectul de la Roșia Montană, să susțină și să dezvolte mineritul la Roșia Poieni, să deschidă noi concesiuni de exploatare a zăcămintelor naturale și să atragă investitori în industria minieră din România.

Locuitorii şi primarii acestor comunități miniere, cu proiecte miniere, solicită autorităților statului să ia în considerare voința covârşitoare a oamenilor care au votat la referendumul din 9 decembrie și să includă mineritul într-o strategie națională pentru crearea de locuri de muncă în întreaga zonă.

<Vrem să le spunem tuturor investitorilor, indiferent că sunt din țară sau din străinătate, că sunt de stat sau privați, că de minerit se leagă dezvoltarea economică în Apuseni. Este singura soluție pentru crearea de locuri de muncă și relansarea economică a zonei. Repornirea mineritului va impulsiona comenzile către furnizori, va deschide activități economice în servicii, va genera un circuit al banilor în toată zona și va pune o pâine pe masă oamenilor. Mineritul poate aduce bunăstare în acest colț de țară care se zbate între sărăcie și disperare>, spun primarii din cele 5 comune miniere care se confruntă astăzi cu un șomaj îngrijorător și o depopulare accentuată, fapt care plasează Alba în topul județelor pe țară cu probleme sociale.

<Populația din cele 5 comune a votat în proporție de 71% pentru repornirea mineritului în Apuseni și la Roșia Montană. Așteptăm cu nerăbdare investitori în zonă. Pentru noi mineritul înseamnă mii de locuri de muncă stabile și singura cale pentru reducerea șomajului și a sărăciei. Moții din Apuseni așteaptă investiții, nu vorbe goale care nu pot asigura traiul de zi cu zi>, declară primarii.

Participarea la vot și la referendumul din 9 decembrie în toată zona Apusenilor a fost îngreunată de condiții meteorologice extrem de dificile. În multe comune oamenii nu și-au putut exercita dreptul de vot, stratul de zăpadă făcând impracticabile multe drumuri comunale și județene chiar. <Participarea la vot în cele 5 localități a fost peste 50%. Dar dacă excludem 25% din populația zonei plecată la muncă în străinătate și 20% din populație care a rămas înzăpezită din cauza condițiilor meteo dificile, participarea reală la referendum poate fi considerată de peste 90%.

Astfel, noi care cunoaștem foarte bine realitățile zonei, putem spune că o majoritate covârșitoare a populației solicită repornirea mineritului în Apuseni și la Roșia Montană. Vrem să credem că acest semnal va fi înţeles şi că ne vom bucura de sprijinul factorului politic de la Bucureşti pentru ca proiectul de la Roşia Montană să înceapă cât mai repede, pentru ca alte proiecte miniere să se dezvolte, acestea generând mii de locuri de muncă pentru oamenii din toată zona Apusenilor>.

Toate comunităţile sunt unite în sprijinul lor pentru minerit, pentru locuri de muncă şi un viitor mai bun. Aceste concluzii au fost exprimate de primarii celor mai importante localități miniere din zonă care, deşi despărţiţi din punctul de vedere al apartenenţei politice, sunt uniţi de sprijinul pentru reînceperea mineritului în Apuseni şi pentru proiectul de la Roşia Montană.

Traian Pandor, primar Baia de Arieş, USL: <Aici oamenii au fost mineri din tată în fiu. Mineritul este mai mult decât o simplă activitate economică, este o tradiţie şi un mod de viaţă pentru oamenii din Baia de Arieş. Indiferent că susţin un partid dau altul, oamenii de aici au susţinut mineritul la Roşia Montană şi în Apuseni. Un vot de „Da” cu un procent de 69% este un semnal extraordinar despre cât de unită este comunitatea de aici în sprijinul ei pentru proiectul de la Roşia. Sper ca toţi liderii politici de la Bucureşti să înţeleagă importanţa acestei unităţi a oamenilor şi să asculte de vocea lor>.

Silviu Ponoran, primar Zlatna, PDL: <Zlatna s-a dezvoltat din minerit şi din industria minieră. Pentru oamenii de aici, mineritul înseamnă o şansă pentru o viaţă mai bună. De asta depinde viitorul Zlatnei şi spun asta cu toată responsabilitatea. Pentru mine, rezultatul referendumului, 75% DA pentru minerit, nu a fost o surpriză, pentru că ştiam ce sprijin are proiectul de la Roşia Montană în Zlatna. Acum, sper ca şi liderii politici de la Bucureşti să înţeleagă că oamenii vor minerit şi să facă tot ce depinde de ei pentru ca proiectul de la Roşia Montană să înceapă>.

Abrudul știe cel mai bine cum se poate dezvolta o comunitate din minerit, mai ales că și abrudenii așteaptă dezvoltarea mineritului la Roșia Poieni. Nicolae Simina, primar Abrud, PSD: <Dezvoltarea mineritului în Apuseni poate asigura stabilitatea locurilor de muncă la Roșia Montană și la Roșia Poieni. Toată lumea din zonă cunoaște care este realitatea de aici: cu minerit există un viitor, fără – oamenii se vor adânci în sărăcie și disperare. Acest lucru i-a mobilizat pe abrudeni să iasă în număr mare la referendum și să voteze pentru minerit cu o largă majoritate de 62%. Mi-aş dori ca acest strigăt de disperare să fie auzit și de către autoritățile de la București. Minerii din Apuseni vor locuri de muncă din minerit, iar oamenii din zonă îi susțin pentru că înțeleg că aceasta este singura lor soluție. Decizia politică nu mai poate fi amânată>”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

12 Comentarii

12 Comments

  1. Calin

    luni, 17.12.2012 at 11:31

    e absurd ca pornirea mineritului se amana de atatia ani, mai ales ca oamenii din zona doresc pornirea mineritului pentru a avea un viitor mai bun pentru ei si pentru copiii lor. acum e timpul ca Guvernul sa demonstreze ca chiar ii pasa de oameni si ca asculta de ei si sa porneasca mineritul in zona

  2. samson

    luni, 17.12.2012 at 13:49

    Guvernul cel nou trebuie sa demonstreze ca isi tine promisiunile si ca nu isi bate joc de votul oamenilor, asta inseamna sa le dea un raspuns oamenilor din Rosia Montana, sa dea drumul mineritului. La urma urmei motii au votat covarsitor pentru acest lucru!

  3. ele

    luni, 17.12.2012 at 14:03

    Acum ca au trecut si alegerea, ca se va stabili noua formula de guvernare, nu mai e loc de scuze si de amanari. au de gand sa-si faca treaba odata sau isi bat joc?

  4. Claudiu

    luni, 17.12.2012 at 16:24

    Buna ziua,
    As vrea sa imi fac un SRL in una din zonele astea. Se poate? Atunci cand se va putea, se va dezvolta si zona.

  5. Claudiu

    luni, 17.12.2012 at 17:13

    Nu poti face nimic daca nu este legat de minerit. Zona este declarata monoindustriala. Cam asa inteleg autoritatile locale sa asigure dezvoltarea zonei. Deviza este minerit sau moarte! În plus s-a creat obisnuinta periculoasa ca orice decident sa isi sufle mucii fara jena in ciorba democratiei daca interesele i-o cer fara riscul ca societatea civila sa le verse oala in cap!

  6. Andrei O.

    luni, 17.12.2012 at 17:27

    Publicitate cu bani grei de la RMGC, asta e articolul acesta, pentru ca cititorii sa creada ca toata lumea vrea minerit in apuseni. Pana acum 10 ani oamenii nu voiau minerit, intrucat pe vremea lui ceausescu multi au murit de silicoza din cauza prafurilor toxice din jurul minelor din Apuseni. Si nimeni nu vrea minerit nici acum, in afara celor cativa platiti sa posteze „in favoarea proiectului” la acest articol. In plus, compania americana umfla presa cu tot felul de informatii care mai de care mai false pentru a dezinforma in scop propriu populatia.

    • Nicu S

      duminică, 23.12.2012 at 18:14

      D-le Andrei, te rog sa te interesezi cate cereri de angajare sunt depuse la S.C. CUPRU MIN S.A si la S.C. GOLD CORPORATION S.A. Eu stiu, dar nu vrea sa-ti spun. Daca nu poti afla din alta sursa, o sa revin cu drag sa-ti spun eu.
      Mult noroc si sanatate.
      Sarbatori fericite!

  7. Andrei O.

    luni, 17.12.2012 at 17:28

    Guvernul sa faca bine sa analizeze pericolele pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor si sa reprezinte interesele cetatenilor Romaniei, nu pe cele ale unei comapanii private americane.

  8. valentin

    joi, 20.12.2012 at 18:59

    Mai andrei se vede cat esti de bine informat, nici macar nu sti

  9. Virgil

    joi, 20.12.2012 at 20:23

    Ma intreb oare cine va plateste ****? Ce interese reprezentati dumneavoastra? Ale romanilor? in niciun caz! Ale rosienilor? Ale buciumanilor? Nu cred. Dar atunci de ce nu vorbiti despre faptul ca daca se va porni exploatarea de catre RMGC aurul extras (hai sa pomenim numai aurul si nu si restul) valoreaza la ora actuala 15.428.571.428 dolari. Si cat zice RMGC ca va castiga statul roman? Peste 4 miliarde? Ce mai ziceti ******?
    Deci: aur – 1,5 grame pe tona, argint – 11, 7 grame pe tona, arseniu – 5000 grame pe tona, titan – 1000 grame pe tona, molibden – 10 grame pe tona, vanadiu – 2500 grame pe tona, nichel – 30 de grame pe tona, crom – 50 grame pe tona, cobalt – 30 grame pe tona, galiu – 300 grame pe tona. De aceste metale nu vorbeste absolut nimeni. Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamantul.Cantitatile din celelalte metale sunt mai valoroase decat cele 300 tone de aur si cele 1600 tone de argint. intr-un document intocmit de un grup de profesori de la ASE – Bucuresti se spune, pe calcule, nu pe povesti, ca valoarea celorlalte metale rare de la Rosia Montana e mai mare de patru ori decat valoarea aurului si argintului de acolo. Mai e si problema patrimoniului cultural, care nu se poate cuantifica in valute. Sunt sapte biserici: una greco-catolica in Rosia, de la 1741, apoi una ortodoxa, de la 1620, biserica ortodoxa din Corna, de la 1710, biserica greco-catolica din Corna, de pe la 1846 si restul biserici maghiare, de pe la 1850. Ar fi multe de povestit. Familia Gritta, o mare familie, renumita in toti Apusenii, cu Mihaila Gritta, care a trait intre 1762-1837 si care a gasit in galeria lui proprie 1700 kilograme de aur. Cu acest aur a facut sapte biserici si sapte scoli confesionale in Muntii Apuseni. Cine mai face asa ceva azi? Noi cica vom scoate 300 tone de aur, cu pretul caruia vom rade de pe fata pamantului doua localitati cu tot patrimoniul lor cultural-istoric, cu sapte biserici vechi, cu galerii romane unice in Europa, care pot fi vizitate in frac si cu pantofi cu lac, atat de bine-s amenajate si pastrate. Si mai este o problema: daca se va folosi cianura mai putem vorbi de „Apusenii o destinatie de vis? Apusenii – Elvetia romaneasca? Cu toate acestea, sunt regiuni precum Alaska, Tibet, precum si unele state europene care au oprit astfel de proiecte, tocmai pentru ca le distrug trecutul, dar si viitorul. Si Romania a acceptat un astfel de proiect al unei companii australiene, in anul 2000, la Baia Mare si s-a dovedit, intr-adevar, a fi un dezastru, in momentul in care cianura folosita la minerit s-a revarsat in rau. Lectia primita din fenomenul Baia Mare se pare ca nu a fost suficienta in respingerea categorica a unor astfel de proiecte ale mortii.

    • cucu

      vineri, 21.12.2012 at 00:57

      de uraniu ce zici?

  10. Pingback: Primarii din localităţile în care s-a organizat referendum pentru proiectul minier din Apuseni trimit memoriu la Guvern, Preşedinţie şi Parlament | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Recomandări ale specialiștilor pentru persoanele care s-au vaccinat anti-Covid. Ce trebuie să facă dacă resimt disconfort

Publicat

În contextul campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 care se derulează în aproape toate ţările lumii, specialiştii oferă şi sfaturi utile pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut după ce au fost vaccinaţi.

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă, pe site-ul său, ca persoanele care resimt durere sau disconfort după vaccin să discute cu medicul curant despre administrarea unui medicament fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.

De asemenea, pentru a reduce durerea şi disconfortul la locul administrării, poate fi aplicat un prosop curat, rece şi umed peste zonă. Este indicată folosirea sau efectuarea de exerciţii cu braţul.

Pentru a reduce disconfortul cauzat de febră, se recomandă consumul de lichide suficiente şi îmbrăcăminte lejeră.

Se impune apelarea medicului dacă roşeaţa sau sensibilitatea la locul administrării vaccinului creşte după 24 de ore şi dacă reacţiile adverse nu par să dispară după câteva zile.

De asemenea, Serviciul federal rus pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor recomandă ca cei cărora le-a fost administrat vaccinul să nu se expună la frig şi nici să se supraîncălzească, să evite stresul şi consumul de produse la care ştiu că au alergie, relatează TASS.

Academicianul Viktor Tutelian, consultant nutriţionist pe lângă Ministerul Sănătăţii rus, atenţionează să se evite timp de trei zile umezirea locului în care a fost injectat vaccinul, precum şi băile publice şi saunele. De asemenea, tot atâta timp ar trebui evitate activităţile fizice susţinute şi sportul.

Totodată, persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să acorde atenţie necesarului de vitamina D în organismul lor şi, dacă e nevoie, să elimine această deficienţă. Totodată, li se recomandă să consume alimente cu un conţinut ridicat de proteine. ‘Vaccinul se administrează pentru a stimula producerea de anticorpi specifici, iar anticorpii sunt structuri proteice. De aceea este mare nevoie de proteine, adică ouă, carne, peşte. Este important ca acestea să nu lipsească din alimentaţia zilnică’, explică Viktor Tutelian.

Întrucât alcoolul poate reduce sensibil imunitatea şi astfel poate face ca vaccinarea să fie ineficientă sau lipsită de sens, celor care se vaccinează li se recomandă să renunţe la consumul de băuturi alcoolice timp de trei zile după vaccinare.

Femeile şi tinerele sunt sfătuite să amâne cu două-trei luni după vaccin planificarea unei sarcini sau efectuarea unei ecografii. Sarcina este un factor de risc în cazul infectării cu SARS-CoV-2, conform experţilor ruşi. Sunt expuse unui risc ridicat în special femeile cu comorbidităţi.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii din Rusia – la fel ca instituţiile din domeniul sănătăţii din alte ţări – subliniază că riscurile în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Voluntarii din Alba Iulia adună capace de plastic pentru cazuri medicale. Povestea unei campanii atipice

Publicat

Voluntarii din Alba Iulia s-au alăturat unei campanii naționale care presupune strângerea de capace de plastic, pentru cauze umanitare. 

Aceștia se organizează cu ajutorul grupului de Facebook ”Fapte bune din Alba”. Capacele strânse se adună la câteva magazine din oraș, care îi sprijină pe voluntari, lista lor fiind publică pe grupul respectiv.

Capacele sunt duse la Cluj, unde sunt preluate de Capace cu suflet și vândute, iar banii adunați din reciclarea lor sunt dublați de o persoană cu suflet mare, pe care inițiatorii campaniei o numesc ”îngerul sau păzitor” și care dorește să rămână anonimă.

Banii strânși sunt apoi donați spre diverse cazuri medicale.

  • Una dintre donațiile din anul 2020 a mers către Căsuța Blondie, un spațiu de tranzit realizat de Asociația Blondie, care oferă dreptul la viață și la dezvoltare copiilor bolnavi și singuri, celor care provin din familii cu probleme sociale, care au suferit intervenții chirurgicale complexe sau care au nevoie de un mediu atent controlat pentru o perioadă de timp, după externare.

Voluntarii strâng doar capace datorită raportului volum/greutate și a faptului că pot fi usor stocate și transportate față de alte tipuri de materiale reciclabile.

Sunt bune aproape orice de capace de plastic: de la PET-uri, sticle de lapte, iaurt, gel de duș, șampon, balsam, detergent de vase, stick-uri de lipici, tuburi de muștar, ketchup, de la borcanelele de plastic cu gumă de mestecat, de la borcanele de Nutella, de la cutiile de medicamente sau vitamine, capace de la spray-uri sau creme de față și de corp și multe altele.

Campania a început în 2013, la Cluj, iar treptat a prins amploare mare: se colecteaza acasă, la serviciu, la restaurante, la cafenele, la școli și la gradinițe și oriunde altundeva dorește lumea.

De atunci s-au strâns tone de capace, care au fost transformate în bani pentru cazuri speciale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sporuri de până la 7,5% din salariu pentru polițiști, cu impact bugetar de 119 milioane lei. Precizările ministrului de Interne

Publicat

Aproximativ 76.000 de angajați ai Poliției Române primesc din luna ianuarie sporul de titlu de specialist de clasă, care se calculează ca procent din salariul de bază și este acordat în trei trepte, de 2,5%, 5% și 7,5%.

Declarația a fost făcută de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, pentru G4Media.ro

”Am ajuns la o soluție cu sindicatele încă din decembrie anul trecut, ceea ce înseamnă că acest spor a intrat în plată în ianuarie. Este un spor care exista în legislație, dar nu fusese acordat până acum, și noi am reușit să îl acordăm”, a spus Bode pentru G4Media.ro.

Acordarea sporului are un impact bugetar de 119 milioane de lei anual, potrivit ministrului de Interne.

El a mai spus că sindicatele din poliție, care au organizat proteste în care denunță înghețarea salariilor, ar trebui să îi informeze pe angajați despre noul spor plătit.

Mai multe sindicate ale poliției au protestat în ultimele două săptămâni, reclamând înghețarea salariilor la nivelul anului 2020, în contextul în care zeci de mii de angajați din sectorul privat fie și-au pierdut locul de muncă în pandemie, fie au veniturile scăzute.

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Concurs MAI: Peste 8000 de candidați au dat proba scrisă pentru a deveni ofițeri de poliție. Câte locuri sunt

Publicat

Peste 8.000 de candidați, subofițeri și agenți de poliție, au susținut proba scrisă pentru ocuparea a 1.317 posturi de ofițer/ofițer de poliție în Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Selecția s-a organizat pentru trecerea în corpul ofițerilor/ ofițerilor de poliție a maiștrilor militari/ subofițerilor/ agenților de poliție, a anunțat MAI, potrivit dcnews.ro.

Vezi și Ministrul de Interne: Peste 18.000 de candidaturi pentru 2.086 de locuri, la concursurile de trecere în corpul ofiţerilor

Având în vedere numărul mare de posturi scoase la concurs pentru trecerea agenților/subofițerilor în corpul ofițerilor, respectiv 2.086, s-a luat decizia susținerii probelor de concurs etapizat, începând cu 8 ianuarie, precizează MAI într-un comunicat de presă.

Dintre structurile Ministerului Afacerilor Interne cărora le-a fost aprobată demararea procedurilor de concurs, un număr semnificativ de posturi pentru care s-a organizat concursuri a fost din cadrul Poliției Române (1.210), Jandarmeriei Române (220), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (304), Poliției de Frontieră (147).

O pondere importantă a acestor posturi au avut-o cele din cadrul structurilor operative.

În situația posturilor din aceeași specialitate pentru care s-a organizat concurs,  au fost constituite comisii centrale de concurs, care au elaborat subiectele și grilele de corectare în mod centralizat, în condiții de confidențialitate, măsuri care au fost adoptate și în ceea ce privește distribuirea lor la nivelul unităților organizatoare.

Totodată, au fost dispuse măsuri care vizau identificarea și prevenirea unor situații de conflict de interese, în scopul evitării vicierii procedurilor de concurs și al asigurării tratamentului egal al candidaților, fără discriminări.

Conducerea ministerului a solicitat structurilor organizatoare să ia toate măsurile pentru desfășurarea concursurilor în cele mai bune condiții astfel încât să fie respectate atât regulile de protecție sanitară, cât și toate condițiile de legalitate. În acest context, inclusiv Corpul Național al Polițiștilor, Direcția Generală Anticorupție și Direcția Generală de Protecție Internă au acordat sprijin de specialitate pentru a garanta transparența și corectitudinea procedurilor de concurs.

La nivelul structurilor organizatoare, atât pe parcursul desfășurării probei scrise, cât și ulterior, nu au fost semnalate situații de nerespectare a procedurilor legale privind confidențialitatea subiectelor și a grilelor de corectare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate