Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

„Sărbătoarea Libertăţii” la Blaj: Paradă cu călăreţi şi torţe, prima etapă a concursului „Cultură pentru Cultură”, muzică populară şi clasică

Publicat

De marţi, pe Câmpia Libertăţii din Blaj a debutat „Sărbătoarea Libertăţii”. Evenimentul ce are loc anual în prima parte a lunii mai comemorează Marea Adunare Națională de pe Câmpia Libertății din 3 -15 mai 1848. Administraţia locală a pregătit și în acest an tradiționalul spectacol de muzică populară, concerte de muzică clasică, paradă cu călăreți și torțe, precum și un spectacol pentru tineret. Vineri, cei prezenţi la Blaj vor avea parte de un moment de istorie, respectiv parada de călăreţi cu torţe, care îl va avea ca protagonist pe Avram Iancu pe calul său alb. Acesta va fi urmat de 20 de călăreți din Tiur, îmbrăcați în straie naționale și de peste 300 de dascăli și elevi ai Blajului care vor purta torțe aprinse.

Duminică de la ora 12.00, pe Câmpia Libertății va avea loc şi etapa I a spectacolului concurs „Cultură pentru Cultură”, editia a IX-a, etapa zonală cu participarea comunelor de pe Târnave.

Startul manifestărilor a fost dat marţi, de aniversarea, în cadru festiv a celor 27 de cupluri care au împlinit în acest an 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Primăria Blaj a organizat, pentru al șaselea an consecutiv, un moment de „aur” pentru cupluri.

Miercuri de la ora 18.00, la Centrul Cultural „Iacob Mureșianu” va avea loc spectacolul „Bellissimi”, prezentat de Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București. Programul include o selecție de arii din operete şi musicaluri celebre.

Joi, de la ora 19.00, în Parcul Avram Iancu se va desfășura spectacolul pentru tineret „Made in Blaj”, în cadrul căruia vor urca pe scenă trupe, cântareți și artiști tineri locali precum Level Up, All4Music, Miniton, Gamma, Gimn Star, Alin Stan şi „Bianca Dance” Blaj. De la ora 21.00, în Parcul Avram Iancu va avea loc o proiecție de film istoric românesc, devenită tradițională în ultimii ani pe timpul Sărbătorii Libertății.

În acest an, Parada cu călăreți și torțe se va desfășura vineri, începând cu ora 20.30 și va avea același traseu ca și în anii precedenti, cu plecarea din centrul municipiului Blaj și sosirea în Parcul Avram Iancu.

Este pentru a șasea oara când se organizează un astfel de eveniment. Administrația locală și-a dorit să reînvie o tradiție existentă în Mica Romă în perioada interbelică, aceea ca dascălii și elevii din școlile Blajului să participe în luna mai la o procesiune de torțe, călăreți și fanfară care să aducă aminte de faptele înaintașilor lor.

Organizatorii și-au dorit să respecte pe cât posibil adevărul istoric astfel că în avangarda paradei se va afla Avram Iancu pe al său cal alb, întruchipat de Mihai Tarko, solistul grupului folcloric Obârșia.

Acesta va fi urmat de 20 de călăreți din Tiur, îmbrăcați în straie naționale și de peste 300 de dascăli și elevi ai Blajului care vor purta torțe aprinse. Procesiunea va fi deschisă de fanfara Centrului Cultural „Augustin Bena”, care va intona cântece patriotice.

Sâmbătă, de la ora 10.00, pe Câmpia Libertății vor fi depuneri de coroane și jerbe la Ansamblul monumental „Gloria”, iar seara, de la ora 19.00, la Centrul Cultural „Iacob Mureșianu”, se va desfașura un concert de muzică clasică susținut de Orchestră de Cameră a Judetului Alba.

Sărbătoarea Libertatii la Blaj se va încheia pe Câmpia Libertății duminică cu o serbare câmpenească, pe ritmuri de muzică populară. De dimineată, însă, în toate bisericile din Blaj se vor oficia Te-Deum-uri și slujbe de pomenire pentru înaintași.

De la ora 12.00, pe Câmpia Libertății va avea loc spectacolul concurs „Cultură pentru Cultură”, etapa I, editia a IX-a, etapa zonală cu participarea comunelor de pe Târnave. Ziua se va încheia cu un spectacol de muzică populară, care va începe în jurul orei 18.00, invitate speciale fiind Nicoleta Voica și Ina Todoran.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax