Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Sare la bugetare: Deszăpezirea pe 419 km de drum național din Alba, de 2,5 ori mai scumpă decât cea de pe 1104 km de drumuri județene

Publicat

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a bugetat pentru șoselele naționale care străbat județul Alba nu mai puțin de 2.600.000 de euro pentru deszăpezirile din această iarnă. Aceasta este suma la care ajungem dacă luăm în calcul că un kilometru de drum deszăpezit va costa statul român 6.250 de euro și că județul nostru este străbătut de 419 kilometri de drum național. CNADNR a estimat în acest an pentru contractele de deszăpezire un buget total de aproximativ 100 de milioane de euro, cu 40 la sută mai mare decât în sezonul 2011-2012.

Un kilometru de drum deszăpezit, fie el de autostradă sau drum național, va costa în această iarnă statul român 6.250 de euro. Asta ne arată niște calcule simple având în vedere faptul că România are aproximativ 16.000 de km de drumuri naționale și autostrăzi. Mergând mai departe cu matematica, vom înmulți cei 419,260 km de drumuri naționale din Alba cu 6.250 de euro și vom obține frumoasa sumă de 2.620.374 de euro, bani ce ar urma să se consume în  județul Alba pentru deszăpezirile din acest an.

Bugetul CNADNR este unul imens și aproape dublu față de cel prevăzut de CJ Alba pentru cheltuielile cu deszăpezirile drumurilor județene, care însumează 1.104 kilometri, pentru care sunt estimate costuri  de 4.710.524 lei, deci un pic peste 1 milion de euro, de două ori și jumătate mai puțin decât cei 419 km de drum național. Menționăm că județul Alba este străbătut de 1.104 km de drum județean, ceea ce ne indică faptul că aceste costuri sunt cu atât mai mari cu cât rețeaua de drumuri naționale în Alba este de 2 ori mai mică decât cea de drumuri județene.

Potrivit Gândul.info, spre comparaţie, în Finlanda, cheltuielile cu deszăpezirea reţelei de autostrăzi şi drumuri naţionale, care are o lungime totală de 78.000 km, adică de 4,8 ori mai mare decât cea din România, au fost în iarna trecută de 98 de milioane de euro. Astfel că preţul de deszăpezire pe un kilometru în Finlanda este de cinci ori mai mic decât în România.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax