Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Şase milioane de lei pentru întreţinerea drumurilor judeţene din ALBA pe timp de IARNĂ. 17 rute ÎNCHISE de la 15 noiembrie


Publicat

deszapezire2Pentru menţinerea circulaţiei în siguranţă pe timp de iarnă, în perioada octombrie 2014 – martie 2015, Drumuri şi Poduri Locale SA Alba a estimat un buget necesar de 6 milioane lei. Suma ar acoperi materialul antiderapant, combustibilul pentru utilaje şi alte cheltuieli de logistică pentru cei 1.068,211 km de drumuri administraţi de CJ Alba. 191 de kilometri de drumuri, de pe 17 rute mai puţin utilizate vor fi închişi circulaţiei, şoferii având la dispoziţie rute ocolitoare.

În şedinţa de joi a Consiliului Judeţean Alba se propune aprobarea “Planului operativ de acţiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene în perioada de iarnă 2014-2015” realizat de DPL Alba, care are concesionate aceste drumuri pet imp de iarnă.

Având în vedere starea tehnică a drumurilor judeţene (îmbrăcămiţi rutiere degradate, cu slabă etanşeitate), precum şi necesitatea protejării acestora în condiţii de degradare pet imp de dezgheţ, prevenirea şi combaterea lunecuşului se va face utilizând ca material antiderapant nisip şi doar 10% fondanţi chimici (sare).

Se estimează că vor fi necesare 15.530 tone de nisip (din care 800 tone sunt pe stoc) şi 700 tone de sare (53 tone existente deja pe stoc), respectiv 100 tone de motorină (7,5 tone sunt pe stork) pentru utilajele DPL Alba (69 proprii şi închiriate).

Valoarea maximă estimată a lucrărilor de întreţinere curentă pe perioada de iarnă 2014-2015, respectiv 20 octombrie 2014-31 martie 2015, este de 6.083,2 mii lei, o sumă similară cu cea de anul trecut.

Au fost stabilite un numar de 17 sectoare de drumuri judetene cu o lungime totală de 191,0 km care vor fi închise pe perioada iernii dat fiind traficul rutier foarte redus, localităţile aferente având asigurate rute ocolitoare. Pentru acestea se vor asigura câte 40 de indicatoare rutiere “drum închis” şi „accesul interzis”, respectiv câte 16 indicatoare cu „polei, gheaţă, zăpadă” şi „ploaie, ceaţă, viscol”.

Drumurile judeţene din Alba închise în perioada 15 noiembrie 2014 – 15 martie 2015 sunt:

DJ 106H Ighiu – Ighiel – Necrilești – Întregalde (km 5 – km 24 + 500m), între Ighiel și Necrilești – varianta ocolitoare DJ 107 K, cu acces din DN1 prin Galda de Jos

DJ 107 K Galda de Jos – Poiana Galdei – Întregalde – Ghioncani – DJ 107 I (km 32 – 35 + 500 m), între Valea Mlacii și Valea Tupilor – varianta ocolitoare DJ 107 I cu acces din DN 74 prin Bucium și Mogoș

DJ 107 I Aiud – Râmeț – Geogel – Valea Barnii – Mogoș – Bucium – DN 74 (km 42 – 50 + 540 m), între Geogel și Cojocani – varianta ocolitoare DJ 107 I cu acces din DN 1 Aiud și DN 74 prin Bucium și Mogoș

DJ 670 C Săsciori – Dumbrava – Câlnic (km 3 – 6) între Dumbrava și Câlnic – varianta ocolitoare DJ 106 F cu acces din DN 1 intersecție DN 1 cu DJ 106 F

DJ 704 DN 7 – Vinerea – Cugir – Șureanu – Prigoana – Valea Mare – DN 67 C (km 17 + 600m – 65) între limita extravilan Cugir și Luncile Prigoanei – varianta ocolitoare DN 67 C cu acces din DN 1 (Sebeș)

DJ 704 A – Dn 7 Pianu de Jos – Pianu de Sus – Strungari – Răchita – DN 67 C (km 16 + 850 m – 19 + 350 m) între Strungari și Răchita – varianta ocolitoare DN 67 C cu acces din DN 1 Sebeș

DJ 705 F limita cu județul Hunedoara – Cabana Prislop – Cugir (km 29 + 100 m – 50 + 100 m), între limita județului Hunedoara și Cugir – varianta ocolitoare DJ 704 cu acces din DN 7 – intersecție DN 7 cu DJ 704

DJ 705 G limita cu județul Hunedoara – Cugir (km 16 + 900 m – km 19 + 900 m) între limita extravilan Cugir și limita județului Hunedoara – varianta ocolitoare DJ 704 cu acces din DN 7 (intersecție DN 7 cu DJ 704)

DJ 709 K limita județul Hunedoara – Cabana Șureanu – DJ 704 (km 61 – 69)

DJ 750 C Sălciua de Sus – Valea Largă – Ponor – Râmeț – Valea Mănăstirii – Stremț – Teiuș (km 5 – 35 + 760 m) între Valea Largă și Valea Mănăstirii – varianta ocolitoare pe DJ 750 C cu acces din DN 1 (Teiuș) și DN 75 (Sălciua) sau varianta din DJ 107 I cu acces din DN 1 (Aiud)

DJ 762 A – DJ 762 Vidrișoara – limită cu județul Arad (km 2 – 22) între Vidrișoara – limita județului Arad

DJ 107 P Hopârta – Turdaș – DJ 107 T (Vama Seacă) (km 0 – 2 + 800 m) între Hopârta și Turdaș

DJ 107 R Stremț (DJ 750 C) Cetea – Benic (DJ 107 K) (km 0 – 4) între Stremț și Cetea

DJ 704 K Vinerea (DJ 704) Săliștea (DJ 705 E) – km 0 – 5 între Vinerea și Săliștea

DJ 106 K Sebeș – Daia Română – Ohaba – Secășel – DJ 107 (km 12 + 750 m – km 19 + 150) între Daia Română și Vingard

DJ 762 limită judeţ Hunedoara – Dealul Crişului – Valea Maciului- Marteşti – Vidra – Lunca de Jos – Vărtăneşti – Burzoneşti- Mihoieşti (DN75); de la km. 40+600 -km. 46+300, între Valea Vidrişorii şi limita judeţ Hunedoara;

DJ 107 Z Ciumbrud (DJ107E) – Păgida – Gâmbaş – Aiud( DN1); de la km. 1+000 – km.4+200, între Ciumbrud şi Păgida; varianta ocolitoare: Aiud – Gâmbaş – Păgida

Activitatea de deszăpezire pentru sectoarele de drum ce rămân deschise se va realiza pe cinci zone: Alba (16 drumuri), Sebeş (20 drumuri), Aiud (15 drumuri), Blaj (9 drumuri) şi Cîmpeni (12 drumuri).

Protecţia drumurilor publice pe timp de iarnă presupune pregătirea acestora pentru sezonul rece şi la ieşirea din iarnă, aprovizionarea cu materiale pentru combaterea gheţii şi a poleiului, deszăpeziri manuale şi mecanice şi informări privind starea drumurilor, inclusiv a participanţilor la trafic, pentru care se constituie comandamentul de iarnă la CJ.

Prevenirea înzăpezirii drumurilor se realizează prin patrulare cu utilaje, acţiune ce se desfăşoară în timpul ninsorilor liniştite, viscole slabe (vânt sub 30 km/h). Utilajele folosite pe drumurile judeţene sunt de regulă utilaje cu lamă (autogredere), greder semipurtat) sau autovehicule la care s-a montat lamă metalică, dotată cu cuţit din cauciuc. Pentru zonele de munte este obligatorie utilizarea de autovehicule cu două osii motoare. În paralel sau după terminarea acţiunii de înlăturare a zăpezii căzute pe carosabil se trece la răspândirea materialului antiderapant, la autovehiculele echipate cu lamă se adaugă şi răspânditoarele de antiderapant.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. ddddd

    miercuri, 29.10.2014 at 17:31

    Decat sa le curete mai bine le inchid. De ce nu inchid si drumul dintre Blaj si Tarnaveni ca si asa an de an este curatat de mantuiala pe perioda iernii. Dupa o ninsoare acest drum arata ca un drum forestier. Lama trece la 20 cm de zapada si se arunca cate o lopata de nisip pe alocuri. Rezultatul final: gropi in zapada inghetata= circulatie cu 20 km/h.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO INCENDIU în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol. O casă a luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în localitaeta Valea Verde din comuna Sohodol. Din primele informații, flăcările au cuprins o casă nelocuită.

Update: Potrivit ISU Alba, incendiul este localizat.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta pe o suprafață de aprox. 40 mp la nivelul acoperișului. Fără victime sau pericol de propagare.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni împreună cu SVSU Sohodol intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la casa de locuit în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol.

Din primele informații arde o casă nelocuită.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vine iarna! Zăpadă de aproape jumătate de metru pe Transfăgărășan. Ninge în mai multe zone din țară

Publicat

În mai multe zone din țară deja ninge, iar pe Transfăgărășan zăpada atinge și jumătate de metru. De asemenea, a nins abundent în ultimele ore în Harghita, Vatra Dornei și în Bucegi.

Pe Transfăgărășan, ninge fără oprire, zăpada s-a depus peste drumuri, iar utilaje intervin, după cum se poate poate vedea în imaginile publicate, sâmbătă, de Salvamont Argeș.

Și vântul a bătut puternic, iar temperaturile au coborât până la minus zece grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia care imortalizează pe piele poveștile de viață ale clienților

Publicat

Tatuajele fac parte din evoluția omului în societate încă din cele mai vechi timpuri. De la simboluri sacre sau apartenența la un trib, tatuajele au evoluat și au devenit adevărate opere de artă pe canvasuri vii. 

Am vrut să aflăm povestea tatuajelor, dar mai ales povestea din spatele omului  care tatuează, așa că am stat de vorba cu Sebastian Ispas, unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din județul Alba. 

L-am găsit pe Sebastian la treabă, în studioul său din Alba Iulia, ”Atelier 11”, deschis de aproape un an și jumătate.

”S-a născut mai mult ca o idee”

Sebastian tatuează de peste șapte ani, însă pasiunea pentru artă și desen este una genetică. Parcursul a fost unul firesc: ambii părinți artiști plastici și profesori în domeniu, a urmat Liceul de Arte din Alba Iulia, iar apoi o facultate de design la Timișoara.

tatuaje Sebastian Ispas

Prin vara lui 2014, i s-a înfiripat ideea de a tatua: ”Am zis că pot să fac, că e foarte ușor și cu multă sudoare și perseverență mi-am dat seama că pot să fac treaba asta la un nivel mai avansat”, ne-a spus Sebastian în timp ce lucra la un tatuaj.

Un mare ajutor și îndrumător la început de drum a fost pentru Sebastian, Marius Bercea, unul dintre cei mai vechi tatuatori din Alba Iulia.

”E o senzație unică”

Momentul în care pune acul pe pielea clientului este o senzație unică pentru Sebastian, dar în același timp e nevoie de multă responsabilitate și trebuie să ai foarte multă grijă.

tatuaje Sebastian Ispas

Primul tatuaj pe care l-a făcut a fost pe o prietenă, iar al doilea pe un alt prieten, acela fiind și primul tatuaj care l-a mulțumit pe acesta.

În timp, cu multă muncă, dedicație și sute de ore petrecute cu aparatul de tatuat în mână, tânărul din Alba Iulia a ajuns la nivelul la care este acum.

Însă, trebuie să fi într-o continuă evoluție și să te perfecționezi pe zi ce trece, ne-a mai spus Sebastian.

”Noi tatuatorii avem și un mic rol de psiholog”

Oamenii prin desene, prin tatuaj vor să își expună viața lor, povestea lor. Fiecare tatuaj în sine reprezintă o poveste, iar pentru a o tatua cât mai bine, tatuatorul afla povestea de viața a persoanei respective.

tatuaje Sebastian Ispas

Între tatuator și client trebuie să existe o încredere reciprocă: clientul să fie încrezător, că artistul poate duce la bun sfârștit un proiect, iar tatuatorul să fie mulțumit la finalul ședinței că totul a ieșit așa cum și-a propus el.

Clienții trebuie să se regăsească în tatuajele lor la sfărșitul proiectului. A tatuat toate categoriile sociale și oameni din diferite domenii: medici, avocați, polițiști, ospătari, frizeri.

Tatuajele încă sunt privite cu puțină reticiență, dar trendul este într-o continuă schimbare.

Fiecare tatuator își are clientul lui și fiecare client are tatuatorul lui, din punct de vedere financiar

”Sunt persoane cărora prețurile mele li se par un pic cam mari, altele care zic ca sunt oke, iar altele zic că e prea puțin, diferă de la caz la caz. De obicei oamenii nu conștientizează că treaba asta o fac pentru o viață, nu îmi dai mie banii, ții dai ție cu alte cuvinte”, a spus Sebastian despre partea financiară.

Se câștigă bani din tatuat, dar investiția este destul de mare, mai ales dacă ai salon. Chirii, consumabile, servicii, taxe la stat, toate trebuie să se regăsească în prețul unui tatuaj, a mai completat acesta.

tatuaje Sebastian Ispas

În concluzie, realizarea unui tatuaj, este în primul rând o încredere reciprocă între tatuator și client. Mai presus de partea financiară, povestea celui care își face tatuajul trebuie să se regăsească perfect în ceea ce a ieșit în urma interacțiunii dintre acul de tatuaj, tușul și pielea clientului.

Mai exact, prioritar pentru Sebastian este ca la finalul unui tatuaj realizat în salonul său din Alba Iulia, clientul să plece fericit, iar el să fie mulțumit de munca pe care a facut-o.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – alba24.ro. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: SPAP Sebeș, lucrări de dezinfecție în toate școlile de pe raza municipiului

Publicat

Începând cu data de 15 octombrie, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sebeș își desfășoară activitatea în mediul on-line.

Având în vedere incidența cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV 2, autoritățile publice din Sebeș au prevăzut activități de dezinfecție în toate școlile din oraș, în această perioadă când prezența fizică a elevilor este suspendată, astfel încât, la reluarea cursurilor, acestea să fie pregătite pentru a primi elevii și cadrele didactice.

Lucrările de dezinfecție au fost efectuate de către Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate