Connect with us
Publicitate

AIUD

Savantul originar din Aiud, Sergiu Pașca, laureatul Premiului Judson Daland 2021, în valoare de 50.000 de dolari

Publicat

Laureatul din anul 2021 al Premiului Judson Daland pentru realizări remarcabile în investigații clinice orientate către pacient este cercetătorul român Sergiu Pașca, născut în Aiud.

Acesta este profesor asociat în psihiatrie și științe comportamentale la Stanford Center for Sleep Sciences and Medicine, Bonnie Uytengsu, director al Stanogen Brain Organogenesis Program și director al Stanford Neuroscience Stem Cell Core, Wu Tsai Neurosciences Institute, Universitatea Stanford.

Premiul va fi acordat la reuniunea din 2022 din aprilie a Societății Filozofice Americane.

Distincția poartă numele doctorului Judson Daland, născut în 1860, un proeminent medic din Philadelphia și o figură remarcabilă în cercetarea medicală, care a lăsat cea mai mare parte a proprietății sale Societății pentru a sprijini cercetarea în medicina clinică.

Premiul recunoaște realizările remarcabile în investigația clinică, în special cercetarea orientată spre pacient.

Premiul de 50.000 $ este oferit la fiecare 3-5 ani. În plus față de premiu, o bursă Judson Daland este acordată anual folosind aceste fonduri.

Membrii comitetului de selecție Daland este format din personalități ale lumii științifice și medicale americane: Clyde F. Barker, fost președinte, Societatea Filozofică Americană; profesor Donald Guthrie, Departamentul de Chirurgie, Spitalul Universității din Pennsylvania; Lawrence H. Einhorn, profesor Fundația Livestrong profesor de oncologie, profesor de medicină, Universitatea Indiana; Ronald M. Fairman, The Clyde F. Barker – William Maul Measey profesor de chirurgie, șef de chirurgie vasculară și terapie endovasculară, departamentul de chirurgie, profesor de chirurgie în radiologie, spitalul Universității din Pennsylvania și John N. Loeb, profesor emerit de medicină, Universitatea Columbia.

Cercetări în domeniul autismului

Cercetătorul este din Aiud (județul Alba) și a mai primit pe parcursul carierei sale o mulțime de premii, printre care prestigiosul ”Early Career Life Scientist Award” din partea Forumului Internațional de Biologie Celulară.

sergiu

Din 2014, Pașca conduce un laborator la Universitatea Stanford. Cercetările sale sunt considerate pași mari pe care lumea științifică îi face spre o mai bună diagnosticare și tratare a unor boli neuropsihiatrice, ca epilepsia, autismul sau schizofrenia.

Românul a fost cel care a arătat pentru prima dată că organoizii pot fi puși laolaltă și pot forma ansambluri cerebrale. Mai mult, acest ansambluri sunt capabile să activeze generarea de circuite neuronale.

Savantul de 39 de ani nu promite nici un leac minune, dar consideră că există mari șanse ca unele forme de autism, de exemplu, să fie reversibile.

Într-unul dintre studiile axate pe o anumită formă de autism, echipa din laboratorul condus de Sergiu Pașca a descoperit unele anomalii în migrația celulară și a identificat căi pentru a restabili activitatea celulară normală.

Pașca și echipa sa au dezvoltat ansamble cerebrale pornind de la celule stem prelevate de la pacienți cu diverse forme de epilepsie, autism și schizofrenie.

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.

În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

2,5 milioane de dolari de la fundația lui Zuckerberg

Are titlul de doctor în cercetare, iar  în anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

În 2018 a obținut un sprijin de 2,5 milioane de dolari de la proprietarul Facebook, prin fundația Chan Zuckerberg Initiative, prin care acesta încurajează cercetarea la nivel mondial.

Sergiu Pașca a devenit cercetător Ben Barres, iar laboratorul pe care îl conduce a primit suma respectivă în decembrie 2018, pentru a urmări și continua cercetarea neurodegenerativă.

Sergiu Pasca este profesor asociat în cadrul Departamentului de Psihiatrie şi Ştiinţe Comportamentale de la Universitatea Stanford. El este, de asemnea, ”Bonnie Uytengsu and Family Director” al Stanford Brain Organogenesis, dar şi cercetător al ”CZI Ben Barres” şi ”NYSCF Robertson”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Livius

    miercuri, 18.08.2021 at 13:51

    De ce statul român nu a fost în stare să-l țină și să-l susțină? De ce a trebuit să plece în SUA? Rușine statului român! Așa ne pleacă toate somitățile, obțin alte cetățenii și pe urmă venim și spunem că sunt români. AU FOST! NU NE MAI APARTIN PENTRU CA STATUL ROMAN NU DA 2 BANI PE SOMITATI. Credeți că dl. Pasca nu a cerut sprijin de la statul român pentru cercetările sale? Sunt convins că da, dar a primit nimic. Inca o data: RUSINE STATULUI ROMAN!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax