Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scad stocurile de sânge la Centrul de Transfuzie Alba: Apel către donatori. Programul centrului și criterii pentru donatori

Publicat

Este nevoie de sânge, este nevoie de stocuri suficiente, este nevoie de donatori: acesta este mesajul conducerii Centrului de Transfuzii Alba, pentru locuitorii județului. 

Potrivit doctorului Ana Savu, vara, mai ales în perioada concediilor numărul donatorilor de sânge scade drastic, fiind acestate stocurile de componente sanguine.

Dacă la pacienții cronici transfuzia de sânge poate fi amânată uneori maxim două zile, până se găsește un donator, sau un stoc de sânge, la cei care ajung în stare gravă, transfuzia trebuie făcută pe loc.

Medicii de la Centrul de Transfuzii Alba precizează că în lipsa stocurilor de sânge, pacienții care ajung în stare gravă, cu hemoragii, nu au șanse să supraviețuiască.

”Este nevoie ca oamenii sănătoși să doneze sânge în mod constant, sunt mulți pacienți care trebuie să fie supuși unor intervenții chirurgicale, dar care nu pot fi făcute din cauza lipsei sângelui. Mai mult de atât, sunt pacienți pe secțiile de Oncologie și Hematologie, care au afecțiuni grave și care au nevooie de transfuzii de componente sanguine.

În acest sens, reprezentații Centrului de Transfuzie îi roagă pe cetățenii orașului să meargă și să doneze sânge pentru a salva viața altor persoane.

Program și programări

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba se află pe b-dul Revoluției 1989 nr. 23 (în incinta Spitalului Județean de Urgențe Alba).

Programul este de luni până vineri între orele 7.30 și 13.00. Telefon: 0258 834 050.

Cine poate dona sânge

Principalele criterii pe care trebuie să le îndepliniți pentru a putea dona sânge:

vârsta: 18 – 60 ani

greutate: femei – între 50 și 100 kg; bărbați – între 55 și 110 kg

pulsul: 60 – 100 bătăi pe minut

să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase etc.)

să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile

să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (suplimentele alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, sunt acceptate)

să nu vă fi tatuat și să nu vă fi pus piercing în ultimele 6 luni

să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după)

să nu consumați alcool cu 48 de ore înaintea donării.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax