Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scandal în USR: Dacian Cioloș a demisionat din fruntea partidului. Cătălin Drulă este președinte interimar

Publicat

Dacian Cioloș a anunțat demisia de la șefia USR în ședința Biroului Național al partidului, în contextul crizei interne pe care o traversează formațiunea. Interimatul funcției va fi asigurat de Cătălin Drulă. 

Dacian Cioloș și-a anunțat demisia din funcția de președinte USR, luni după-amiaza, în urma ședinței Biroului Politic Național, în care programul său de reformare a partidului a fost respins la vot.

„Nu mai candidez la funcţia de preşedinte. Nu are niciun sens”, a arătat el, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la sediul partidului.

Cioloş a declarat că s-a confruntat în repetate rânduri cu un vot de 11 – 14 în Biroul Naţional, aspect care a indicat o falie în partid.

„Nu puterile mi-au lipsit mie, ci încrederea că putem colabora împreună. Puterea nu trebuie să o concentreze un singur om. Şi în USR nu cred că va reuşi nimeni, niciun om, nici din afară, să concentreze puterea şi de unul singur să ducă partidul într-o anumită direcţie. Dar fără încredere că putem colabora unii cu ceilalţi şi avem interese comune, fără acea încredere (…) va fi greu. Şi atunci când ai sistematic în Biroul Naţional un vot 14 – 11, asta arată că e acolo o falie care e greu de depăşit. Şi sper eu colegii mei să o poată depăşi”, a spus Cioloş.

Obiectivul formațiunii: „să rămânem uniți”

Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a făcut precizări:

„E un moment complicat, dificil pentru partid și îmi pare rău ca s-a ajuns aici atat de repede după alegerile de anul trecut. Am încredere în înțelepciunea colegilor, e important să rămânem uniți. Dacian Cioloș rămâne în partid, a făcut multe pentru politică și va aface multe în continuare.

Cer înțelepciune de la colegi, să rămânem uniți și trebuie să ne păstrăm suflul și energia cu care ne-au cunoscut românii. Cioloș ne-a zis că va depune eforturi să țină partidul unit, asta e obiectivul nr.1”, a declarat Moșteanu, la Antena 3.

Știrea inițială:

Biroul Național al USR a respins luni proiectul de reforme și schimbări propus de Dacian Cioloș, iar acesta anunțase încă de joia trecută că va demisiona, dacă Biroul Național îi respinge propunerile.

Biroul Național este format din 25 de membri, din care 14 fac parte din conducerea fostului USR, iar 11 din conducerea fostului PLUS. Se pare că este exact numărul de voturi cu care proiectul lui Cioloș a fost respins.

Cele trei mari schimbări cerute de Dacian Cioloș și respinse de majoritatea din Biroul Național, potrivit G4Media.ro:

  • O comisie externă care să facă propuneri de politici și ministri pentru guvernul din umbră. Echipa Barna susține că este nestatutară
  • Oprirea excluderilor pe motiv de delict de opinie. Echipa din vechiul USR arată că nu există un astfel de fenomen, fiind vorba mai ales de excluderea unor membri care nu au respectat statutul
  • Schimbarea secretarului general al USR, apropiat de Dan Barna. Dacian Cioloș vrea înlocuirea acestuia, deși în statutul partidului se arată că acesta e numit de o majoritate de două treimi din membrii Biroului Național

În aceste condiții, nu este exclus ca Dacian Cioloș să-și dea demisia din această funcție, așa cum a și avertizat, iar interimatul să fie preluat de Cătălin Drulă.

După o ședință care a durat 4 ore, cele două tabere din USR nu au ajuns la nici o înțelegere.

În partid sunt 2 grupări, una în jurul lui Barna și alta în jurul lui Cioloș, pe structura fostelor partide USD și PLUS, de dinainte de fuziune.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    luni, 07.02.2022 at 16:28

    Ori cu el,ori fără el, sunteţi în cădere liberă ca liftul fără frână.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax