Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scandal cu înregistrări audio și reclamații la ANI, între secretarul și primarul comunei Șona. Funcționarul reclamă ilegalități

Publicat

Secretarul Primăriei din comuna Șona, județul Alba, a stârnit o adevărată revoluție la locul de muncă după ce a sesizat Agenția Națională de Integritate, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Prefectura despre faptul că în instituția unde lucrează ilegalitățile curg pe bandă rulantă.

Marian Bogdan Matei a trimis sesizările invocând Legea avertizorului de integritate, legislație menită să îi protejeze de eventualele represalii pe funcționarii care fac astfel de dezvăluiri cu bună-credință.

Primarul comunei, Teodor Florin Mărginean (PNL), a dispus mutarea forțată a lui Matei pe un post similar, la o primărie a unui coleg de partid și aflată la 70 de kilometri distanță.

Pentru că, cel puțin până acum, sesizările sale nu au avut vreun efect, Matei a trimis o ”Avertizare în interes public” și către G4Media, document în care sunt enumerate presupuse ilegalități din instituție și presiunile la care este supus.

Printre materialele furnizate se numără și înregistrarea unei convorbiri telefonice cu primarul, tema fiind aranjarea unui concurs de angajare în instituția condusă de liberal.

În replică, primarul Măginean afirmă că Matei a pornit ”un război personal” în care a apelat la ”provocări ieftine” și că, la rândul său, a depus mai multe sesizări legate de modul de lucru al secretarului comunei.

Într-un document întins pe opt pagini și trimis redacției G4Media la începutul acestei luni, Marian Bogdan Matei își justifică demersul invocând Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile și instituțiile publice care semnalează încălcări ale legii.

Matei afirmă că s-a ajuns la această stare de conflict după ce, anterior, în baza aceleiași Legi 571/2004, a transmis avertizări în interes public, despre pretinsele ilegalități care ar fi fost comise în primărie, către Agenția Națională de Integritate – 2 cazuri, Agenția Națională a Funcționarilor Publici și Instituția Prefectului – Județul Alba.

Pe de altă parte, pe plan local, Matei a refuzat să contrasemneze pentru legalitate, în prima jumătate a anului 2021, 35 de acte administrative, emise de către Primar sau adoptate de către Consiliul Local Șona și a întocmit referate, informări, adrese prin care a adus la cunoștința edilului aspecte referitoare la proasta funcționare a aparatului de specialitate al acestuia.

”Președinte comisie Matei: Alo!

Primar Mărginean: E totul în regulă?

Președinte comisie: La urbanism nu întrunește băiatul ăla condițiile.

Primar: Ce face?

Președinte comisie: Nu întrunește condițiile!

Primar: Păi cum nu le întrunește condițiile, dacă condițiile așa au fost făcute?

Președinte comisie: Păi, condițiile sunt urbanism, arhitectură sau construcții. El nu are construcții că e geodez sau topograf.

Primar: Domnu…, Doamne iartă-mă, dar… sunt consternat de-a dreptul, sunt consternat de-a dreptul…

Președinte comisie: Pentru?

Primar: Păi cum adică nu îndeplinește condițiile?

Președinte comisiei: Păi domn primar, eu nu lucrez la ANFP, dacă ANFP-ul zice că trebuie să fac conform art. 5 din Legea…..(inițiatorul apelului telefonic a întrerupt convorbirea).”

Primarul Mărginean, despre înregistrare:

”(…) orice fel de înregistrare nu poate constitui o probă decât dacă este realizată de organele abilitate ale statului. O astfel de înregistrare este o imixtiune în viața mea privată și am dreptul să mă adresez organelor abilitate în acest sens.

Mai mult, consider că nu pot fi avute în vedere interpretările realizate de o persoană, interpretări care au la bază doar o înregistrare care nu cuprinde întreaga stare de fapt și desfășurarea reală a evenimentelor referitoare la concurs” a spus primarul, citate de G4Media.ro.

Articolul complet pe G4Media.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax