Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scandal la Arhiepiscopia Alba Iulia: Unul dintre cei mai apreciați preoți a fost suspendat de ÎPS Irineu. Care ar fi motivul

Publicat

Un scandal a izbucnit în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia și este departe de a se termina. Unul dintre cei mai apreciați preoți din Alba Iulia, dar cunoscut și la nivel național, părintele Jan Nicolae, a fost suspendat pentru 30 de zile.

Actul de suspendare a fost făcut public de către directorul editorial al publicației ”Lumea Credinței”, Răzvan Bucuroiu, care condamnă ferm această decizie. 

Jan Nicolae nu mai are voie să slujească în biserica la care este paroh, timp de 30 de zile. Decizia de suspendare ar fi fost luată de către arhiepiscopul Irineu.

Reporterii alba24.ro au solicitat, telefonic, un punct de vedere, purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Alba Iulia, Oliviu Botoi.

Acesta a spus ca reporterii trebuie să formuleze o cerere scrisă și să o depună la sediul instituției, iar, după ce va fi analizată, ziarul va primi un răspuns.

Motivul pentru care preotul Jan Nicolae a fost suspendat este acela că ar fi oficiat o liturghie în timpul nopții, în Postul Adormirii Maicii Domnului, a scris directorul editorial Răzvan Bucuroiu.

Tot Răzvan Bucuroiu susține că denunțul ar fi fost făcut de un preot cu care Jan Nicolae este coleg de altar.

Jan Nicolae este de 19 ani preot paroh la Biserica Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom, din cartierul Micești din Alba Iulia.

Este directorul școlii doctorale de teologie din cadrul Facultății de Teologie a Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și este specialist în antropologie, istorie și etnologie religioasă.

UPDATE: Răspunsul Arhiepiscopiei

Răspunsul Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia a venit după câteva ore. Îl redăm mai jos:

”Ca urmare a apariției în spațiul public a unor opinii personale referitoare la sancționarea părintelui Jan Nicolae, paroh al Parohiei Cartier Nou 2 – Alba Iulia, cu oprirea de la săvârșirea unor lucrări sfinte timp de 30 de zile, precizăm faptul că această măsură disciplinară temporară a fost aplicată pe fondul unor probleme mai ample de natură administrativă, liturgică și sacramentală.

Această sancțiune prevăzută de regulamentele bisericești nu a fost aplicată doar pentru oficierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în timpul nopții, începând cu ora 23:00, așa cum s-a afirmat în mediul online.

Regretăm faptul că aceste interpretări au provocat tulburare în rândul credincioșilor și ne dorim ca în viitorul apropiat să se instaureze un climat de liniște și comuniune frățească în Parohia Cartier Nou 2 – Alba Iulia.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei”

Ce a spus directorul editorial al publicației ”Lumea Credinței”

”Patriarhul Noului Ierusalim a oprit de la slujire un preot al lui Hristos

Arhiereul Irineu de la Alba Iulia, fost adept al rătăcirii numită “Noul Ierusalim de la Pucioasa“ (de care s-au dezis până și întemeietorii ei), a comis un act pe care mintea mea refuză să-l înțeleagă.

Astfel, numitul ierarh a suspendat pe termen de 30 de zile unul dintre cei mai cultivați, activi, serioși și harismatici preoți: Jan Nicolae. Sacerdot și profesor universitar la Alba Iulia, prieten și sfătuitor al multor intelectuali români, intim al unor sfinți încă necanonizați (Ioan Iovan, Maica Siluana), ctitor al unuia dintre cele mai frumoase, uimitoare și inedite proiecte arhitectonice și iconografice îngemănate în Arca Noetica, acest vrednic preot al lui Hristos a săvârșit o liturghie în timpul nopții, în Postul Adormirii Maicii Domnului.

Pe lângă faptul că Hristos însuși a frânt pâinea (adică a întemeiat concret practica liturgică) seara, pe lângă faptul că Sf. Apostol Pavel (vezi în Fapte, 20) după ce a vorbit cu ucenicii săi până la miezul nopții, a frânt pâinea iar apoi a plecat în zori, însuși Muntele Athos ține liturghia în puterea nopții – deși acolo sunt urmărite ceasurile bizantine, dar afară tot noapte neagră este.

Așadar, ce motiv real de suspendare avea Irineu?

Și repet întrebarea ținând cont și de anvergura persoanei preotului care primește sancțiunea.

Nimic imposibil de trecut cu vederea, dacă la mijloc nu ar fi apărut torsiuni sufletești aduse de vârstă, de frustrări, de nărav.

Și de starea sufletească a vlădicului care știm că este inegală, ca să nu zic aproape ciclotimică.

Cu toate astea, în momentele de luciditate creștinească, evacuezi gândul abject de a-i face rău, public și personal, unui om ca părintele Jan Nicolae.

Aștept, pe bune!, reacția profesorilor de liturgică și drept canonic dar și reacția Mitropoliei Ardealului, de care aparține nefericita Arhiepiscopie a Alba Iuliei…

Doar un for superior celui care se poartă arbitrar și nepărintește poate regla zăpăcelile produse cu atâta seninătate administrativă.

Iar în ceea ce-l privește pe colegul de altar al părintelui Jan, picat acolo fără concurs din cerurile biroului eparhial – adică omul care semnalează “abatarea“ – nu ne putem exprima decât forma de dezgust public care este întâlnită în versurile Prohodului, în Vinerea Mare:

“Urmaşii lui Iuda,

Din izvor adăpaţi

Şi cu mană săturaţi demult, în pustiu,

În mormânt îl pun pe Hrănitorul lor.“, a scris Răzvan Bucuroiu pe Facebook.

sursă foto: Facebook, Jan Nicoale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. ion ionescu

    miercuri, 13.09.2023 at 13:05

    Desi apreciez mult prestanta la catedra a parintelui profesor Jan Nicolae, elocinta discursului sau teologic si imensa sa cultura, nu numai teologica ci si generala, nu cred ca la baza suspendarii de la slujire a sfintiei sale sta acea Liturghia de noapte pe care a savarsit-o. Trebuie sa mai fie si alte cauze care noua ne scapa si care dealtfel nici nu ne intereseaza. Sau nu ar trebui sa ne intereseze.

  2. Enoriasu’

    miercuri, 13.09.2023 at 13:53

    Drac impielitat Bucuroiu asta, numa’ bunatate si suflet curat nu transmite

  3. Manuela

    miercuri, 13.09.2023 at 15:34

    neagra invidie…

  4. Ana

    miercuri, 13.09.2023 at 15:58

    Este urit sa săpăm groapa altuia nu credeți că puteți cădea în ea!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax