Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scandal pentru un teren, la Mihalț. Un bărbat a fost reținut după ce și-a agresat un consătean

Publicat

Un bărbat din comuna Mihalț a fost reținut de polițiști. Pe fondul unui conflict legat de proprietatea asupra unui teren, și-ar fi agresat un consătean.

La data de 23 noiembrie 2021, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 35 de ani, din comuna Mihalț, județul Alba, care este cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în seara zilei de 22 noiembrie 2021, în timp ce se afla pe o stradă din Mihalț, ar fi agresat un bărbat de 36 de ani, din aceeași comună, în contextul unui conflict mai vechi, legat de proprietatea asupra unui teren.

În cursul zilei de azi, 24 noiembrie, persoana reținută va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de inundații în ALBA și în alte județe din țară, de sâmbătă până luni. Zonele vizate

Publicat

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis vineri atenționări Cod Galben de inundații valabile pentru județul Alba și alte zone din țară, de sâmbătă dimineața până luni.

”Având în vedere situaţia hidrometeorologică actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele 72 de ore, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, propagării şi cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană ȋnaltă, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție”, potrivit INHGA.

Atenționare COD GALBEN – de sâmbătă, 10 decembrie, ora 6.00 până luni, 12 decembrie, ora 12.00

pe râurile din bazinele hidrografice:

 • Arieş – bazin amonte S.H. Baia de Arieş (judeţul Alba)
 • Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gelmar (judeţele: Hunedoara şi Arad)

 • Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad)
 • Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad)
 • Vişeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Iza – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Lăpuş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Maramureş)
 • Tur (judeţul Satu Mare)
 • Someşul Mare – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Bistriţa Năsăud)
 • Someşul Mic – bazin amonte Ac. Gilău (judeţele: Bihor şi Cluj)
 • Someş – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Dej (judeţele: Cluj, Sălaj, Maramureş şi Satu Mare)
 • Crasna (judeţele: Sălaj şi Satu Mare)
 • Bega – bazin amonte S.H. Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Făget – amonte S.H. Chizătău (judeţul Timiş)
 • Timiş – bazin amonte S.H. Sadova şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş)
 • Caraş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin)
 • Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin)
 • Jiu – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţul Gorj)
 • Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din judeţele: Maramureş, Satu Mare, Bihor, Alba şi Timiş.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Decizie în dosarul unei morți suspecte la spitalul din Galda de Jos, pe care polițiștii l-au vrut închis. Concluzia procurorilor

Publicat

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au clasat un dosar penal, deschis în cazul unei morți suspecte a unui pacient internat la spitalul de neuropsihiatrie din Galda de Jos. 

Este vorba despre un dosar care până să fie clasat de procurorii din Alba, polițiștii din Galda de Jos, au vrut să îl închidă de două ori.

Mai exact polițiștii de caz au trecut peste procurorul de caz la un moment dat și  au încercat să închidă ei ancheta. Toate datele au fost făcute publice pe portalul rejust.ro, după ce sora victimei a contestat durata anchetei. 

După ce magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis contestația femeii, au dat și un termen de soluționare a dosarului până în data de 12 decembrie. Procurorii de caz au soluționat dosarul în data de 28 noiembrie 2022.

Au clasat dosarul după ce au concluzionat că nu ar exista suspiciuni cu privire la modalitatea în care s-a produs decesul pacientului internat la Galda de Jos. Momentan soluția de clasare nu este defnitivă și poate fi atacată de familia victimei.

Ce s-a întâmplat: prima decizie la Tribunalul Alba

În prima fază sora pacientului a contestat durata anchetei, iar un proces a fost deschis pe rolul Tribunalului Alba, o soluție fiind dată 30 august 2022.

Citeste ce au scris reporterii alba24.ro, prima dată despre caz, pe link-ul de mai jos.

CITEȘTE ȘI: Moarte suspectă la spitalul din Galda de Jos: Sora unui pacient decedat în condiții incerte contestă ancheta procurorilor

În motivarea instanței, stă scris că: ”în urma decesului fratelui său decedat la data de 12.07.2020, în condiţii incerte în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Galda de Jos, s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă.

Precizează că la momentul decesului, fratele contestatoarei era internat în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie Galda de Jos, având diagnosticul de schizofrenic. De asemenea, a precizat că înainte de deces starea acestuia părea că se ameliorează, însă la scurt timp acesta a decedat.

În esenţă, contestatoarea a arătat că în urma autopsiei s-a constat că acesta suferise o lovitură în partea frontală a capului, afecţiune care s-ar fi putut produce în urma unei lovituri din partea unui îngrijitor”. 

Mai exact la momentul respectiv trecuse mai mult de un an, de când în anchetă nu au mai fost efectuate urmăriri. 

Atunci, în august, Judecătorii Tribunalului Alba au analizat rapid cauza și deoarece era deschis un dosar pentru ucidere din culpă au declinat cauza către Judecătoria Alba Iulia, pentru soluționarea cererii făcută de sora pacientului decedat.

Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Alba Iulia: Polițiștii de caz, de la Galda de Jos, au încercat să închidă cazul

Magistrații Judecătoriei Alba Iulia i-au dat dreptate surorii pacientului și au precizat că perioada de timp scursă de la moartea bărbatului și până la momentul acțiunii în instanță este, perioadă în care ancheta nu a avansat, este nejustificată.

Mai mult de atât, după ce au admis contestația femeii și au dat termen de finalizare a anchetei în 12 decembrie 2022, motivarea a devenit publică.

În motivare este descris faptul cum polițiștii de caz de la Galda de Jos au încercat să închidă dosarul de două ori.

Alba24.ro a scris despre cum polițiștii au vrut să închidă de două ori dosarul, iar articolul poate fi citit mai jos.

CITEȘTE ȘI: Polițiștii au vrut să închidă de două ori dosarul unei morți suspecte la Galda de Jos. Au ignorat ordonanțele procurorului de caz

Nu numai că au vrut să închidă cazul; mai mult de atât, după cum susțin judecătorii, polițiștii din Galda de Jos au făcut cercetări doar în anul morții, în 2020, iar apoi nu au mai făcut nimic.

Judecătorul precizează că polițiștii au ”nesocotit” ordonanțele impuse de procuror și de asemenea se arată surprins că nu au mai făcut nimic în caz și au vrut să îl închidă.

Polițiștii din Galda de Jos au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. În data de 13 iulie 2020, la o zi de la moartea pacientului, a fost emis certificatul medico legal, iar polițitșii au audiat 4 martori.

În 27 iulie 2020, procurorul de caz de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a emis o dispoziție prin care a precizat ce acte de urmărire penală trebuie realizate în cauză.

Extras din motivarea instanței: 

Prima încercare de clasare

Un an mai târziu, polițiștii din Galda de Jos au încercat să claseze cazul, dar procurorul nu a fost de acord.

”La data de 25.06.2021, organele de cercetare penală au întocmit un referat cu propunere de clasare, soluţia care nu a fost împărtăşită de procurorul de caz, context în care la data de 30.07.2021 a fost întocmită ordonanţa de restituire a cauzei către organele de cercetare penală în vederea continuării cercetărilor, respectiv pentru audierea personalului medical din cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Galda de Jos”, se arată în motivarea instanței.

A doua încercare de clasare a cazului

Deși procurorul de caz a dat o ordonanță de continuare a cercetărilor, câteva zile mai târziu, polițiștii rurali, fără să facă ceea ce a ordonat procurorul, au încercat iar închiderea cazului.

”Fără a se efectua niciun act de cercetare penală şi fără a fi respectate dispoziţiile procurorului de caz, la data de 30.06.2022, organele de cercetare penală din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Galda de Jos au întocmit un nou referat cu propunere de clasare.

Din nou, dosarul de urmărire penală a fost restituit organului de cercetare penală, fiind întocmită în acest sens ordonanța din data de 09.08.2022. În cuprinsul ordonanţei se menţionează actele de cercetare penală ce se impune a se efectua în cauză în vederea lămuririi situaţiei de fapt”, se arată în motivarea instanței.

Polițiștii au nesocotit ordonanțele impuse de procuror

”În cauza de faţă, judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că cercetările au debutat în anul 2020, acte de cercetare penală fiind efectuate exclusiv în anul 2020. Ulterior, judecătorul nu mai identifică niciun act procedural efectuat în vederea lămuririi situaţiei de fapt.

Mai mult, organele de cercetare penală investite cu efectuarea urmăririi penale în cauză au nesocotit dispoziţiile de îndrumare primite de la procurorul care se ocupa cu supravegherea acestuia.

Surpinzător este că, deşi organele de cercetare penală nu au respectat notele de îndrumare din cuprinsul ordonanţei emise în data de 20.07.2021, prin care s-a dispus restituirea cauzei, un an mai târziu au întocmit un nou referat cu propunere de clasare, fără a efectua în acest interval de timp nici măcar un singur act de cercetare penală în vederea lămurii stării de fapt.

Astfel, raportându-se la elementele indicate de legiuitor, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că activitatea de urmărire penală depăşeşte o durată rezonabilă şi au existat perioade nejustificate de inactivitate ale organelor de cercetare penală”, se arată în documentul consultat și citat de alba24.ro.

Clasarea de către procurori

În data de 28 noiembrie 2022, procurorul de caz a clasat dosarul, nefiind suspiciuni cu privire la moartea pacientului. Momentan decizia poate fi atacată de către familia victimei.

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mituri și beneficii ale telefoanelor mobile pliabile (P)

Publicat

Smartphone-urile pliabile reprezintă o categorie de dispozitive mobile care, încă de la lansarea lor în 2019, au captivat prin design, versatilitate și funcționalități eficiente, schimbând modul în care îndeplinim nenumărate sarcini din palma mâinii.

Acest lucru se reflectă în cererea creșterii de smartphone-uri pliabile Samsung Galaxy pe piața smartphone-urilor, care până în 2021 a ajuns la aproape 10 milioane de livrări globale, o creștere de 300% față de 2020.

Samsung are în prezent două referințe: Galaxy Z Flip și Galaxy Z Fold, dispozitive pliabile, dar concepute pentru publicuri diferite. Samsung Flip este un dispozitiv creat pentru exprimarea de sine prin realizarea de fotografii într-un mod nou, cu ajutorul modului Flex. Galaxy Fold este un dispozitiv de productivitate maximă, cu capabilități multitasking de pe un ecran care își dublează dimensiunea.

Samsung Galaxy Folds a schimbat modul în care folosim dispozitivele mobile și s-a adaptat la diferite stiluri de viață pentru utilizatorii din întreaga lume. Așadar, iată câteva mituri și beneficii pentru a vă risipi îndoielile cu privire la aceste dispozitive.

Mit: Telefoanele pliabile nu sunt rezistente – FALS

Cu fiecare serie, telefoanele cu clapetă au devenit mai rezistente. În cazul Fold3 și Flip3, structura acestora constă într-o ramă de aluminiu Armor foarte rezistentă, dar ușoară, ceea ce o face cu 10% mai durabilă decât predecesoarele sale pentru a proteja părțile interioare ale dispozitivului.

Samsung a dezvoltat echipamente cu materiale precum Gorilla Glass Victus, extrem de rezistent, folosit pentru a acoperi atât spatele, cât și partea frontală a smartphone-urilor, ceea ce contribuie la reducerea numărului de zgârieturi și, la rândul său, reduce deteriorarea în timpul unei căzături.

Mit: Ecranul este foarte delicat – FALS

Pentru a le demonstra durabilitatea, dispozitivele Samsung au fost supuse unei serii ample de teste, inclusiv un test de durabilitate la pliere. Acestea sunt clasificate pentru o utilizare sigură până la 200.000 de pliuri, ceea ce echivalează cu 5 ani de utilizare continuă și au fost verificate de Bureau Veritas, lider mondial în servicii de testare, inspecție și certificare.

În plus, la interior, aceste dispozitive sunt dotate cu Ultra Thin Glass, un strat de film și un panou de protecție rezistent, flexibil, care oferă o rigiditate suplimentară la atingere.

Mit: Un smartphone pliabil nu se poate uda – FALS

Fiind o categorie nouă de dispozitive, există un sentiment de fragilitate. Cu toate acestea, sunt certificate IPX8, pe baza unor condiții de testare în care telefoanele sunt scufundate în apă dulce până la 1,5 metri, timp de până la 30 de minute. Balamaua respinge chiar și murdăria și se simte foarte bine la atingere în timpul procesului de deschidere.

Mit: Bateria acestor dispozitive nu ține foarte mult – FALS

Samsung inovează și dezvoltă în mod constant noi produse pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor săi, astfel că verifică fiecare detaliu pentru a oferi dispozitive performante. Bateriile de la Samsung Fold 3 (4400 mAh) și Samsung Flip 3 (3300 mAh) au o funcție inteligentă care își adaptează puterea la obiceiurile utilizatorului pentru a oferi cea mai bună performanță a dispozitivului.

Mit: Un flip cu ecran mare nu este util pentru productivitate – FALS

Contrar credinței populare, dispozitivele cu un ecran mare, precum Samsung Fold 3, reprezintă instrumentul ideal pentru creșterea productivității. Datorită dimensiunii lor, este posibil multitasking-ul cu ajutorul funcției de divizare a ecranului, care vă permite să interacționați cu până la 3 aplicații deschise și 5 ferestre pop-up în același timp.

Acestea dispun, de asemenea, de funcția Samsung DeX, care vă permite să conectați dispozitivul mobil la un televizor și să aveți o experiență desktop ca și cum ar fi un computer.

În schimb, la capitolul beneficii așe telefoanelor Samsung Flip putem trece următoarele:

– Răspundeți la apel fără a deschide sau prin simpla deschidere a dispozitivului.

Utilizatorii pot răspunde la un apel fără a deschide dispozitivul Samsung Flip; ecranul secundar are o rezoluție de 300 x 112 pixeli, ceea ce permite oamenilor să interacționeze cu ușurință pe ecranul telefonului mobil atunci când acesta este închis, iar atunci când răspund la apel, difuzorul este activat.

O altă caracteristică interesantă este că se poate răspunde prin simpla deschidere a smartphone-ului și închidere, pliind din nou dispozitivul.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un tânăr din Blaj care a făcut probleme prin oraș, reținut de polițiști: A bătut o persoană, iar pe alta a amenințat-o

Publicat

politie noaptea

Un tânăr din Blaj a fost reținut de polițiști, iar vineri 9 decembrie va fi prezentat în fața magistraților, după ce în ultimele zile, a cauzat mai multe probleme prin oraș.

Mai exact, la sfârșitul lunii noiembrie ar fi agresat un alt tânăr de 28 de ani, iar în seara zilei de 6 decembrie a amenințat un alt tânăr. A fost identificat de polițiști, fiind bănuit de loviri și alte violențe, dar și amenințare.

Polițiștii din Blaj au reținut un tânăr care este cercetat pentru amenințare și lovire. Va fi prezentat în fața procurorilor.

La data de 8 decembrie 2022, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Blaj, au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr de 20 de ani, din municipiul Blaj, care este bănuit de săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și amenințare.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în seara zilei de 28 noiembrie 2022, în timp ce se afla într-o zonă publică pe raza municipiului Blaj, l-ar fi abordat pe un tânăr de 28 de ani și l-ar fi agresat, provocându-i leziuni pentru a căror vindecare, potrivit concluziilor medico – legale, sunt necesare 4 -5 zile de îngrijiri medicale.

În seara zilei de 6 decembrie, în timp ce se afla în incinta unei societăți comerciale din Blaj, tânărul l-ar fi amenințat pe un alt tânăr, în vârstă de 18 ani, cu acte de violență.

În cursul zilei de azi, 9 decembrie, persoana reținută va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax