Connect with us
Publicitate

POLITICA

Scandalul Geoană – Ponta. Președintele Senatului: „Zestrea electorală a PSD se micşorează dacă dispare un jucător important de pe scenă”


Publicat

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană a fost invitatul „Prime Time News”, marţi,  la Realitatea TV. Vă prezentăm transcriptul emisiunii moderate de Adriana Nedelea.

Rep.: Lămuriţi-ne, domnule Preşedinte, ce vi se întâmplă în acest moment. Rămâneţi în continuare la Senat? Rămâneţi în continuare în PSD? Ce urmează?

Mircea Geoană (MG): În primul rând, cred că suntem pe cale să ne facem de râs cu toată această bâlbâială cu rocada la şefia Senatului, care este imposibilă. Toată această discuţie cu referire la excluderea mea din partid pe un temei pe care nimeni nu îl cunoaşte, toată această discuţie în contradictoriu între liderii partidului nu face decât să întărească un sentiment de confuzie şi de lipsă de busolă cu referire la partidul nostru şi care afectează din păcate întreaga opoziţie şi şansele de a câştiga alegerile anul viitor.

Eu sunt tot mai convins că voturile care au fost date ieri în BPN al partidului şi în Biroul nostru din Senat au fost obţine prin prezentarea prin omisiune a unei situaţii. În primul rând, sunt convins că cei au prezentat ideea cu rocada, că este posibilă rocada fără să se meargă la votul plenului, această chestiune a indus în eroare foarte mulţi colegi din conducere partidului. Pentru că este clar că dacă se punea în balanţă pierderea funcţiei de la Senat faţă de înlocuirea lui Geoană, lumea ar fi fost mai circumspectă. Eu, la votul din Senat, pentru că acolo am participat, pentru că la BPN nu am fost invitat şi regret că nu am fost invitat pentru a spune colegilor mei, faţă în faţă, ochi în ochi, mulţi dintre ei mi-au fost colegi şi m-au sprijinit la Congresul precedent. În grupul din Senat discuţia a fost contradictorie şi majoritatea erau împotrivă, dar votul propus de Ilie Sârbu, cu Victor Ponta de faţă, a fost „sunteţi împotriva deciziei partidului sau sunteţi împotrivă”. Nu a fost un vot cu privire la această situaţie. Cred că această manipulare a unor colegi din partid trebuie să îşi găsească o rezolvare cât mai rapidă, din punctul meu de vedere singurul for care poate să decidă calea de urmat, modul în care ne luptăm cu adversarul politic, cum ne poziţionăm faţă de anumite situaţii conflictuale este Comitetul Executiv al partidului, forul ierarhic superior. Am transmis în această după-amiază o scrisoare colegilor din Comitet şi sper ca acolo să ne adunăm cu înţelepciune, cu calm şi să nu riscăm să ne ducem la sciziunea partidului, pentru că, dacă tot vorbim de excluderea lui Geoană, dacă îl exclud pe Geoană nu mă excluzi pe mine ca partid şi îl excluzi pe Geoană pentru ce reprezintă el pentru electorat, pentru opinia publică, oameni loiali din partid, oameni loiali din afara partidului, relaţiile pe care le-am construit în afara ţării de-a lungul anilor. Părerea mea obiectivă este că zestrea electorală a PSD se micşorează dacă dispare un jucător important de pe scenă, dacă acel jucător dispare.

Rep: Vă propun. domnule Preşedinte. să urmărim filmul zilei şi ne întoarcem la discuţii de îndată. „Să mă bată Dumnezeu dacă înţeleg!”, declaraţi ieri, domnule Geoană, astăzi înţelegeţi ce se întâmplă?

MG: Astăzi înţeleg şi mai puţin decât ieri, pentru că s-a pornit un război fără nicio şansă de reuşită. PSD nu are nicio şansă, zero barat. Votul merge în plen, iar majoritatea şi-a enunţat deja intenţiile, fiind două candidaturi posibile. Ceea ce mă deranjează cel mai mult este această perfidie, pentru că altfel nu pot să îi spun, în care se insinuează că eu aş face jocurile Puterii. Eu nu fac în niciun fel jocul Puterii. Dacă cedarea şefiei Senatului se va întâmpla, pe acolo vor trece principalele semnale ale terenului prin care se va trece pentru alegerile din anul viitor, vor trece chestiuni legate de regionalizări, chestiuni legate de comasarea alegerilor, vor trece chestiuni legate de proceduri electorale, de vot prin corespondenţă. Ceea ce ne propun aceşti lideri ai partidului, se pare mai izolaţi decât părea la început, hai să lăsăm acolo teren liber, să lăsăm tancului sovietic al Puterii teren liber să meargă cu şenilele peste noi şi noi să ne mirăm atunci că primarii noştri şi alegătorii noştri sunt tot mai dezorientaţi şi aleg să dezerteze.

Rep: Dar faceţi jocul puterii, domnule Geoană? V-a căutat cineva din partea Puterii?

MG: L-am auzit înainte să vin la dumneavoastră la un alt post de televiziune pe domnul Ilie Sârbu şi vreau să-i transmit, ca om care a lucrat cu dumnealui şi ca om care l-am pus ministru cu mâna mea, care îl credeam în echipa mea şi pe care îl aud spunând că ştie el sigur că eu m-am întâlnit aseară la un restaurant al armatei cu cei de la UNPR, vreau să-i spun: <Domnule Ilie Sârbu, minţiţi cu neruşinare!>, iar acest tip de intoxicare nu face bine nimănui, nici unui om cu părul alb care are pretenţia că a trecut prin multe în viaţă.

Ceea ce mi s-a reproșat mie în Biroul Permanent din relatări de la colegii mei care au fost acolo, că n-aș fi un om suficient de încredere dacă cumva este suspendat Traian Băsescu, să facă lucrurile care trebuie. Stau și mă uit în ochii celor care spun astfel de gogoriţe și spun: Păi cine a iniţiat dacă nu Mircea Geoană suspendarea lui Băsescu, cine era președintele partidului care a reușit singura moţiune de cenzură la adresa unui Guvern în perioada post-decembristă, dacă nu în mandatul meu? Are cineva o îndoială cu privire la lupta mea cu domnul Traian Băsescu?

Rep: Ieri v-a sunat cineva din partea puterii?

MG: Nu m-a sunat nimeni, m-au sunat câţiva colegi senatori, de la PNL pot să spun, nu spun nume, preocupaţi de ce se întâmplă. Pentru că ei sunt conștienţi că dacă se întâmplă o fractură ireversibilă în PSD și liberalii plătesc preţul. Sunt pe aceeași cracă și unii și alţii. În timp ce domnul Ponta taie cu bomfaierul la craca noastră care înseamnă șansa de a guverna și liberalii simt că aceasta poate să ducă la o ruptură și în cadrul USL.

Rep: Cu alte cuvinte, se rupe PSD?

MG: Dacă oamenii merg către o soluţie atât de aberantă, care cred că este pur și simplu o decizie greșită, pe care nu o încurajez și nu o împărtășesc. Dar dacă și-au pus în cap să excludă un om care a adus 5 milioane și ceva de voturi, un om care reprezintă ceva important pentru partid, cred eu, atunci să nu se mire că tendinţele de vot pentru USL se vor micșora în sondaje și să nu vină cineva să spună că eu fac acest rău pentru că mi-am oferit serviciile pentru acest partid, sunt dispus în continuare să pun umărul, am nevoie de puţin respect și consideraţiune. Cum poate să spună Ponta că am fost 5 ani de zile un lider șovăielnic, că liderul ală șovăielnic l-a făcut om pe Ponta. L-a ridicat împotriva dorinţei partidului.

Rep: V-aţi dori ruperea partidului?

MG: Nu-mi doresc pentru că este partidul meu și casa mea la care am pus și eu câteva cărămizi, cum să doresc răul colegilor mei, cum să doresc răul românilor care au nevoie de o alternativă la actuala putere. În clipa de faţă, pur și simplu cărţile nu sunt la mine, cărţile sunt la niște oameni care cred că un calcul obscur sau le-a rătăcit Dumnezeu minţile, nu știu ce s-a întâmplat cu ei. Să te apuci să dai șefia Senatului, a doua funcţie în statul român. Altă minciună sfruntată pe care nu pot să o las netaxată. Au spus că Geoană s-a întâlnit cu Fondul Monetar de capul lui. Păi noi decidem la Biroul Permanent al Senatului că acceptăm invitaţia Fondului să ne viziteze la Senat, cum am făcut de fiecare dată, au fost colegi din conducerea Senatului, social-democraţi şi liberali pe lângă ceilalţi democrat-liberali şi UDMR şi am participat cu toţii la discuţii foarte dure cu cei de la Fondul Monetar. Mai ales opoziţia spunea: „Domnule, nu vedeţi că măsurile de austeritate nu mai merg, nu vedeţi că oamenii se sufocă, nu vedeţi că moare businessul românesc?”. Ce se întâmplă în ziua în care era o decizie a Senatului să îi primim pe cei de la Fondul Monetar, primesc colegii mei instrucţiuni de la partid şi din păcate şi liberalii au intrat în acest joc absolut stupid, să nu vină la întâlnirea cu Fondul, astfel încât să rămână Geoană cu PDL-iştii şi cu puterea şi să arătăm că Geoană a bătut palma cu puterea. Adică eu imi fac obligaţia mea de preşedinte al Senatului, oferind colegilor mei o tribună în care să vorbească cu Fondul, să îi zică lui Jeffrey Franks: „Măi Jeffrey Franks, nu e aşa cum spui matale! Nu e un succes programul acesta, mor oamenii de foame, se omoară business-urile din România!”.

Rep.: În America aţi mers de capul dumneavoastră? Pe Emil Boc l-aţi invitat de capul dumneavoastră? De asta vă acuză colegii.

MG: Doamna Nedelea, a fost o discuţie şi o decizie în Biroul Permanent să îl invităm pe domnul Emil Boc. Aşa este normal şi este bine să vină în faţa Senatului, în faţa opoziţiei şi să aibă într-adevăr obligaţia să răspundă la întrebări inclusiv incomode. Faptul că domnul Emil Boc nu a anunţat pe nimeni şi a anunţat cu 15 minute înainte că vine la Senat, asta nu mai este vina mea. Este lipsa de politeţe a domnului Boc.

Rep: A deranjat că vreţi să candidaţi din nou la prezidenţiale, domnule preşedinte?

MG: Asta e posibil să fie adevărat. Dar vizita în America, vă spun încă odată, uitaţi-vă la produsul pe care l-am lansat dimineaţă cu Institutul Aspen, o Carte Albă de competitivitate, care este rezultatul vizitei în America unde am participat la boardul acestei instituţii.

Rep: Cică nu aţi fi anunţat partidul şi că aţi mers acolo în calitate de preşedinte al Senatului şi nu aţi anunţat nici Senatul.

MG: Eu mă duc în America de două ori pe an. Am fost toamna trecută în America exact pe acelaşi calapod. Am fost la boardul institutului din care fac parte, am fost la Washington, întâlniri cu conducerea Senatului American, cu Casa Albă, cu opoziţia, l-am întâlnit şi pe viitorul candidat republican la preşedinţie, Mitt Romney, am fost Fox Business la televiziune, mi-am făcut datoria. De fiecare dată când mă duc în America am avut acelaşi reflex de a vorbi de bine de ţara mea, de a spune şi ofurile şi păsurile opoziţiei şi de fiecare dată nu am avut nici un fel de problemă cu colegii de partid.

Rep: Dar v-aţi prezentat ca lider al opoziţiei acolo?

MG: M-am prezentat ca preşedintele Senatului român, ca al doilea om în statul român şi ca un social democrat aflat în opoziţie.

Rep: Vă doriţi un nou mandat la prezidenţiale?

MG: Ştiţi ce se întâmplă, am creat atât de multe discuţii şi nu aş vrea să dau dovadă de inamiciţie faţă de Crin Antonescu, dar am spus un singur lucru care consider că este valabil. Pe noi ne interesează să câştigăm Preşedinţia României la nivelul USL. Cel mai bine plasat dintre candidaţii noştri să meargă şi să câştige, acesta e crezul şi dorinţa mea. Dacă va fi altcineva mai bine plasat, voi face tot ce depinde de mine, cum Crin Antonescu după ce m-a criticat în turul I a pus umărul şi m-a sprijinit în turul II cu onestitate, dacă va fi cazul să candideze Crin şi să fie mai bine plasat voi pune umărul să îl ajut. Dacă cumva o şansă mai bună să meargă în turul II o are un social-democrat pentru că avem o bază electorală mult mai mare decât cea a liberalilor, atunci ne vom gândi şi o să facem o rocadă, nici o supărare.

Rep: Credeţi că domnul preşedinte Victor Ponta a fost deranjat în primul rând de această declaraţie, că veţi candida din nou la prezidenţiale dacă va fi cazul?

MG: Eu cred că este altceva, e ceva care îmi scapă. Cred că e o anumită nesiguranţă a unui tânăr lider de partid care se simte incomodat de cineva care ocupă o masă critică semnificativă în acest partid. Şi eu am avut acelaşi sentiment de disconfort uneori atunci când îl simţeam pe Iliescu sau pe Năstase sau pe Mitrea, care sunt personaje destul de robuste şi care nu întotdeauna au avut intenţii bune faţă de mine, dar care reprezentau ceva în partid şi atunci un lider înţelept care vrea să conducă partidul la victorie înţelege că e nevoie de toţi, chiar dacă întâmplător viziunile noastre nu se potrivesc. Eu nu am o viziune comună cu domnul Iliescu cu privire la social-democraţie sau cu privire la viitorul României, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să avem o existenţă civilizată într-un partid care are un singur interes, acela de a câştiga alegerile.

Rep: O schimbare radicală de opinie din partea domnului Ion Iliescu. Ieri spunea ceva, astăzi spune cu totul altceva, că aţi merita o simplă sancţiune dată de Comisia de Integritate a PSD.

MG: Cred că şi dânsul şi alţi colegi din conducerea partidului s-au lăsat influenţaţi sau păcăliţi de nişte pseudo-jurişti pe care îi avem prin partid, unii mai tinerei, alţii aşa-zişi mai experimentaţi, care la comandă au prezentat o situaţie care este artificială şi inexistentă, ideea acestei rocade. Nu există aşa ceva şi până şi un debutant în Senat sau în Camera Deputaţilor ar fi ştiut că acest lucru nu este posibil şi că are nevoie de vot şi cine are majoritatea rezolvă acest lucru. Faptul că au fost induşi în eroare, pe cele câteva capete de acuzare între ghilimele, atât de mulţi colegi de-ai mei, mă obligă şi pe mine, fără patimă, cu calm, cu înţelepciune să spun că aceste chestiuni sunt neadevărate, că nu există nici un reproş pe care mi-l poate face cineva cu privire la munca mea în Senat şi dacă în Senat a mai existat o brumă de rezistenţă la actuala putere, am avut minimele victorii politice din Parlament la Senat şi nu au fost exclusiv datorită faptului că eu conduc Senatul, dar au fost şi datorate mie şi faptul că am fost atacat şi acuzat de actuala putere pentru că încerc să blochez legea prestaţiilor sociale, că ne-am bătut pentru pensii, că am atacat la Curtea Constituţională de unul singur Legea Educaţiei, aceste lucruri sunt şterse cu buretele, aşa cum domnul Ponta încearcă să şteargă cu buretele 5 ani de preşedinţie pe care am avut-o la partid. Acest lucru nu este bun şi nu face bine partidului.

Rep: aţi fost acuzat că aţi face jocul puterii. Sunt şi alte zvonuri care au apărut pe piaţă şi aţi postat şi dumneavoastră pe Facebook:”Vreau să pun punct speculaţiilor, nu plec la nici un alt partid, încetaţi cu prostiile”. Treceţi la UNPR, vă faceţi un ou partid, că înţelegem că Marian Vanghelie îşi face planuri cu dumneavoastră pentru ruperea PSD?

MG: Numai cine doreşte răul opoziţiei şi răul naţiunii române poate să gândească aşa ceva. Repet, este o chestiune cel puţin simpatică, dacă nu cumva este chiar puţin perversă. Cei care mă atacă astăzi oferă actualei puteri a 2-a funcţie în stat şi ultimul bastion împotriva actualei puteri pentru motivele pe care le-am explicat, şi eu sunt cel care face jocul puterii?! Ei vorbesc despre excluderea lui Mircea Geoană, 5.200.000 de voturi, pentru numele lui Dumnezeu, acum 2 ani de zile şi nu ştiu câte or mai fi dintre ele, dar un 10, 20, 30% de simpatie pentru publicul care m-a votat tot mai am. Deci ei vorbesc de scoaterea din partid a unui om care a contribuit la victorii electorale şi uneori la eşecuri electorale, dar care a adus ceva acestui partid şi care reprezintă un nume în ţară şi în străinătate şi ei vorbesc că eu fac jocul puterii?! Ei vorbesc de mine că eu sparg partidul, când ei vorbesc despre excluderea mea?! Acest lucru e atât de cusut cu aţă albă, e atât de mare gogoriţa, încât au început să se prindă şi oamenii obişnuiţi. Vreau să vă spun că au început să se prindă şi oamenii de la baza partidului, că, dacă eu aş fi atât de iresponsabil încât să dau drumul la un chibrit în această atmosferă incandescent, am porni o vâlvătaie care nu se mai stinge niciodată. Cum pot eu să fac aşa ceva partidului care m-a creat, pentru care am candidat şi în ale cărui valori cred? Dacă cineva vrea să mă elimine din jocul politic, eu am dreptul la supravieţuire politică, aici să nu îmi spună nimeni că pe Geoană dă-l afară din partid şi a terminat-o cu politica. Nu ştiu ce fac, dar din punct de vedere a ceea ce reprezint sunt un om care are dreptul la respect din partea colegilor, la propria mea identitate politică, rămân social-democrat toată viaţa. Dacă nu mai au nevoie de mine în partid, să o spună, să meargă la Comitetul Executiv Naţional să spună că „noi vrem să-l dăm afară pe Geoană, cu Senat cu tot”.

Rep: Vă gândiţi să treceţi în barca puterii?

MG: Cum să trec în barca puterii? Mă lupt de atâţia ani de zile, am vorbit de suspendare, de moţiunea de cenzură care a trecut, am câştigat alegerile din România, hai să spunem la nivel naţional să nu mai intrăm în alte conversaţii, eu sunt cel care pentru jumătate de Românie sunt reprezentantul principal al stângii româneşti şi în sondaje se vede acest lucru. La nivel ţării lumea nici nu ştie că Ponta este preşedintele partidului, pentru că durează, publicul nostru este inerţial.

Rep: Dacă nu veţi fi exclus din partid, veţi susţine următoarele proiecte ale PSD?

MG: Uitaţi-vă pe istoricul meu de vot, nu este un vot care să fi fost în afara liniilor de partid.

Rep: Dar tensiunile vor rămâne în partid.

MG: Vor rămâne dacă doresc să le amplifice, eu am spus-o şi cu alte ocazii, eu le-am oferit contribuţia mea pentru succesul nostru şi pentru revenirea PSD la guvernare şi cred că cei care încearcă să minimizeze existenţa mea în partid fac o greşeală pentru că îmi creează un avantaj. Din punctul meu de vedere, dacă cineva doreşte cu tot dinadinsul ca USL să nu facă peste 50% , daţi-l afară pe Geoană şi chit că mă duc acasă şi scriu o carte şi nu fac nimic vă garantez că partidul va pierde 10-20%. Dacă cineva îşi asumă această răspundere, dacă domnul Ponta îşi asumă această răspundere ca prin revocarea sau demiterea mea sau votul PSD împreună cu PDL să scape de Geoană, vă puteţi închipui mârşăvie mai mare decât cineva să spună că PSD votează cu PDL ca să scape de Geoană, este ceva de neînchipuit.

Rep: O ultimă întrebare. Va scăpa PSD de dumneavoastră?

MG: Până la urmă decizia nu mai este a mea. Eu sunt dispus să ajut, dacă nu au nevoie de mine în partid, să o spună şi vom vedea după aceea ce se întâmplă. Eu cred că este o imensă greşeală, nu vreau să o încurajez, tonul meu a fost ferm, pentru că am dorit să răspund unor atacuri care nu sunt adevărate şi necolegiale şi inclusiv lui Ilie Sârbu, care spun încă odată că este o minciună şi că nu se face la vârsta lui, bunic cu nepoţi în casă, să meargă şi să se scălămbăie cu minciuni de acest gen. Eu sunt dispus să pun umărul în continuare şi, dacă au nevoie de mine, să spună, dacă nu, iar să spună, asta e viaţa.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

 1. TH

  luni, 14.11.2011 at 09:58

  Iliescu a dat un diagnostic bun: „PROSTANAC” (mare gresala sa pleci la drum lung cu astfel de oameni………si mare gresala sa-i mai pui si in frunte….).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Servicii medicale gratuite, timp de doi ani, pentru 165 de vârstnici din Blaj. O nouă licitație, lansată în SEAP

Publicat

165 de persoane vârstnice din Blaj aflate în risc de excluziune socială și grade diverse de dependență vor beneficia de servicii medicale gratuite, pe o perioadă de doi ani.

Prin proiectul „O viață mai bună pentru seniorii din Mica Romă”, vârstnicii vor beneficia de servicii de telemedicină, consultații de specialitate și analize medicale. 

Primăria Blaj a lansat miercuri, 14 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), a doua licitație pentru achiziția unui pachet servicii medicale pentru 165 persoane vârstnice, în cadrul Proiectului „O viață mai bună pentru seniorii din Mica Romă”.

Prima licitație a fost lansată în luna februarie, procedura fiind anulată după ce au fost depuse numai oferte inacceptabile și/sau neconforme.

Valoarea totală estimată este de 152.519,4 lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, proiectul „O viață mai bună pentru seniorii din Mica Romă – municipiul Blaj, județul Alba” reprezintă un demers ambițios al administrației locale de a crea și consolida, într-o manieră integrată, inovatoare și calitativă, o capacitate administrativă de abordare pe termen mediu și lung a principalelor probleme de vulnerabilitate cu care se confruntă persoanele vârstnice din Blaj, care au împlinit vârsta de minim 65 de ani.

Este initiativa consistenta, gandita pe termen mediu si lung, de structurare a unei capacitati institutionale care sa raspunda provocarilor sociale, economice si psiho-socio-demografice cu care se confrunta persoanele varstnice din Municipiul Blaj.

Proiectul este implementat de UAT Blaj, furnizor acreditat de servicii sociale (anexat acreditarea) prin SAS subordonat, în spații aflate în proprietatea domeniului public municipal, în clădiri aflate în proprietatea UAT (a se vedea anexat) sau al altor institutii publice, respectiv la domiciliul seniorilor din GT.

Serviciile medicale/de sănătate solicitate vor fi prestate sub forma unui pachet de servicii medicale/persoană/an timp de 24 de luni.

Pachetul de servicii medicale pentru vârstnici constă în următoarele servicii:

 • Servicii de telemedicină – permanent pentru fiecare persoană
 • Consultație de specialitate: generală, nutriție – dietetică medicală, reumatologie, recuperare fizică – 1 consult/persoană/an
 • Consultație optometrie-optică medicală – 1 consult/persoană/an
 • Servicii de evaluare neurocognitivă – 1 consult/persoană/an
 • Analize medicale uzuale: Hemoleucogramă, glicemie, colesterol, trigliceride, uree, creatinină, TGO TGP – 1 set/persoană/an

Serviciile de telemedicină vor fi prestate printr-o Platforma Clinică Virtuală, ce poate coordona, monitoriza și interveni în timp real. În cadrul acestui serviciu se vor presta următoarele activități:

 • telemonitorizarea parametrilor biologici: temperatură, saturație oxigen, ritm respirator
 • posibilitatea de intervenție mai rapidă în cazul unei situații critice comparativ cu situația existentă
 • șansa de a identifica preventiv și interveni eficient în cazul unor situații de risc, chiar dacă persoana locuiește singură
 • posibilitatea de a identifica nevoile persoanei asistate și de a personaliza serviciile oferite în funcție de nevoile reale ale acesteia.

Consultație de specialitate: generală, nutriție – dietetică medicală, reumatologie, recuperare fizică. Se vor efectua anual, în scopul monitorizării, consilierii, îmbunătățirii stării de sănătate și a calității vieții persoanelor vârsnice.

Consultație optometrie-optică medicală: se va efectua o evaluare fiecărei persoane asistate, pentru determinarea dioptriilor și tipului corecției necesare (ochelari, lentile de contact) pentru rezolvarea problemelor de acuitate vizuală, care apar datorită tulburărilor de refracție, și educației pacientului prin recomandări privind sănătatea oculară și vederea, cu scopul de a încuraja obiceiurile sănătoase în viața de zi cu zi.

Servicii de evaluare neurocognitivă: se va efectua fiecărei persoane asistate o mini-evaluare a stării mentale, testul orologiului, scorul activităților cotidiene, scala Depresiei Geriatrice Yesavage (GDS) forma prescurtată pentru detectarea simptomelor depresive; evaluarea echilibrului static și dinamic (Tinetti): pentru diagnosticarea bolilor neuro-degenerative; evaluarea stadiului clinic al tulburărilor de memorie și a fragilității cognitive.

Fragilitatea este o condiţie clinică, asociată cu procesul de îmbătrânire patologică, şi reprezintă un risc major în apariţia afecţiunilor cronice netransmisibile. În cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, funcţia cognitivă este influenţată de numeroşi factori biologici, psihologici şi sociali care contribuie la dezvoltarea afecţiunilor neurodegenerative. Declinul cognitiv joacă un rol fundamental în sindromul de fragilitate la vârstnici, ceea ce a determinat apariţia unui nou concept – fragilitatea cognitivă. Cu ajutorul unor intervenţii specifice în procesul de apariţie şi a factorilor infuenţabili, fragilitatea, spre deosebire de majoritatea bolilor neurodegenerative, poate fi parţial reversibilă.

Un set de analize medicale uzuale: Hemoleucogramă, glicemie, colesterol, trigliceride, uree, creatinină, TGO TGP. Recoltarea probelor se va realiza de către personal medical autorizat/calificat.

Transportul probelor către laborator se va realiza cu vehicule autorizate conform legislației în vigoare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Consiliile judeţene trebuie să reducă numărul adulților cu dizabilităţi din centrele speciale. Situația din Alba

Publicat

directia de asistenta sociala alba

Consiliile judeţene trebuie să finalizeze până la sfârşitul anului planurile de reorganizare a centrelor pentru persoane adulte cu dizabilităţi cu mai mult de 50 de beneficiari.

Acestea urmează să fie desfiinţate, a precizat, miercuri, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, în cadrul discuţiei pe care a avut-o cu reprezentanţii consiliilor judeţene.

O altă variantă posibilă este aceea de a reduce numărul de beneficiari la sub 50.

Situația de la Alba 

Directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba, Valentin Frăcea, spune că în județ există un singur centru de acest fel, la Galda de Jos.

Acolo sunt în prezent 153 de persoane. Valentin Frăcea a declarat că până la sfârșitul anului, situația va fi rezolvată.

Acesta a mai precizat că instituția are în vedere acest lucru încă din 2018, când au apărut reglementările în acest sens.

În acest sens, în prezent este în lucru un centru de recuperare în orașul Ocna Mureș, unde vor fi mutați o parte dintre pacienți.

Turcan: planurile de reorganizare trebuie finalizate până la sfârșitul anului

„Una dintre priorităţile discutate este desfiinţarea centrelor pentru persoane adulte cu dizabilităţi cu mai mult de 50 de beneficiari şi identificarea de soluţii alternative pentru aceşti oameni, iar acest obiectiv nu mai poate fi amânat.

Am pus în vedere tuturor consiliilor judeţene ca până la sfârşitul acestui an să finalizeze planurile de reorganizare a acestor centre, iar Ministerul Muncii va veni cu soluţii de sprijin”, a menţionat Raluca Turcan, pe Facebook.

Ministrul Muncii a confirmat că la nivelul consiliilor judeţene există o presiune financiară puternică în ceea ce priveşte finanţarea serviciilor sociale.

„Ştiu că la nivelul consiliilor judeţene există o presiune puternică din punct de vedere financiar, într-o perioadă deja foarte dificilă, în ceea ce priveşte finanţarea serviciilor sociale.

Atunci când vorbim de servicii sociale trebuie să ne gândim întotdeauna la faptul că în spatele acestor servicii sunt de fapt oameni care, uneori, sunt în situaţii extrem de vulnerabile şi pentru care trebuie să asigurăm creşterea calităţii serviciilor oferite, precum şi măsuri integrate de sprijin.

Am pus astăzi acest subiect pe masa discuţiilor împreună cu preşedintele ANDPDCA, Florica Cherecheş, şi cu domnul secretar de stat Peter Makkai, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii consiliilor judeţene, pe care i-am asigurat de sprijinul nostru în dezvoltarea serviciilor şi creşterea calităţii acestora”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii le-a recomandat reprezentanţilor consiliilor judeţene să acceseze fonduri europene, prin PNRR, pentru finanţarea serviciilor sociale.

„De asemenea, plecând de la rezultatele campaniei naţionale de verificare a beneficiarilor de venit minim garantat, am cerut consiliilor judeţene mai multă implicare în rural, acolo unde primăriile sunt depăşite şi nu au capacitatea să asigure nici măcar servicii minimale pentru a susţine nevoile persoanelor vulnerabile.

Aceşti oameni, care trăiesc în condiţii extrem de dificile, au nevoie de servicii integrate, care să le asigure accesul la asistenţă medicală, socială, consiliere educaţională, consiliere psihologică, pentru a putea în timp ca unii dintre ei să iasă din această stare de vulnerabilitate şi de dependenţă de sistemul social.

Iar acest lucru este posibil prin parteneriate reale între consilii judeţene, primării şi agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, precum şi prin accesarea fondurilor europene pe care le avem la dispoziţie prin PNRR şi prin programele operaţionale.

Consiliile judeţene au imaginea de ansamblu a fiecărui judeţ şi cred că au un rol-cheie în ceea ce înseamnă dezvoltarea de servicii sociale adaptate nevoilor fiecărei comunităţi şi pentru creşterea ocupării, inclusiv prin activarea beneficiarilor de ajutor social apţi de muncă”, a notat Raluca Turcan.

sursa: agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

CJSU Alba: Noi măsuri restrictive pentru diminuarea cazurilor de COVID în Câmpeni, Teiuș, Cenade, Gârbova, Șibot și Stremț

Publicat

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba a decis sâmbătă măsuri ce trebuie respectate în orașele Câmpeni, Teiuș și comunele Cenade, Gârbova, Șibot și Stremț. Acestea intră în vigoare de duminică, 18 aprilie, ora 00:00.

HOTĂRÂREA nr. 106 din 17.04.2021 privind stabilirea unor măsuri de limitare și prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2 pe raza orașelor Cîmpeni și Teiuș, comunelor Cenade, Gârbova, Șibot și Stremț

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Alba, convocat în ședință extraordinară în data de 17.04.2021,

HOTĂRĂȘTE:

Art. 1 Se constată rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2, la data de 17.04.2021, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza județului Alba, conform Anexei la prezenta hotărâre.

Art. 2 (1) La nivelul comunelor Șibot și Stremț unde rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS–CoV-2 este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, începând cu data de 18.04.2021, ora 00.00, pentru o perioadă de 14 zile, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

a) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în zilele de luni, marți, miercuri și joi în intervalul orar 2200-0500, iar în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 2000-0500, cu următoarele excepţii:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;

deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

b) Operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, își vor organiza şi desfăşura activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 0500-1800. Prin excepție, în zilele de 23 aprilie 2021 și 30 aprilie 2021, activitatea se va putea organiza și desfășura în intervalul orar 0500- 2000.

c) În zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 1800-0500, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu. Prin excepție, în zilele de 23 aprilie 2021 și 30 aprilie 2021, activitatea se va putea organiza și desfășura în intervalul orar 2000-0500;

d) Unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară;

e) Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness;

f) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este interzisă;

g) Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

h) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

i) Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

j) Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

k) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este interzisă;

l) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;

m) Măsurile stabilite la lit. k) și lit. l) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

n) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

o) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. m), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

p) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este interzisă;

q) Instituțiile cu atribuții în domeniu, reprezentate în Grupa de coordonare și a comisiilor mixte de verificare a modului de respectare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, vor intensifica activitățile de verificare a respectării măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 în zonele de risc;

(2) Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există;

(3) Centrele de vaccinare și cabinetele medicale își vor desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară;

(4) La finalul perioadei stabilite la alin. (1), sau în funcție de modificările intervenite la nivelul unităților administrativ–teritoriale în ceea ce privește rata de incidență, măsurile dispuse vor fi reevaluate.

Art. 3 (1) La nivelul orașelor Câmpeni și Teiuș, comunelor Cenade și Gârbova unde rata de incidență cumulată la 14 zile a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, începând cu data de 18.04.2021, ora 0000, pentru o perioadă de 14 zile, se instituie măsuri pentru diminuarea impactului riscului, astfel:

a) Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului;

b) Se interzice organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private, sau a altor evenimente culturale;

c) Se interzice organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, etc.) atât în spații deschise cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, terase, etc.);

d) Se interzice desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private;

e) Se interzice circulația în interiorul localităților pentru persoanele aflate în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri;

f) Se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 2200-0500, cu următoarele excepții:

deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
deplasarea în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori decesul unui membru de familie;
g) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, este permisă în intervalul orar 0600-2200, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

h) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă în intervalul orar 0600-2200, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului;

i) Măsurile stabilite la lit. g) și lit. h) se aplică și operatorilor economici care desfășoară activități în spațiile publice închise care au un acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent;

j) Pe perioada în care activitatea operatorilor economici menționați anterior este restricționată sau închisă, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;

k) Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu excepția celor prevăzute la lit. i), cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor;

l) Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, cu obligația respectării orarului de lucru cu publicul între orele 0600-2200;

(2) Măsurile dispuse la aliniatul (1) se aplică operatorilor economici/instituțiilor menționate, acolo unde acestea există.

(3) La finalul perioadei stabilite la alin. (1), sau în funcție de modificările intervenite la nivelul unităților administrativ–teritoriale în ceea ce privește rata de incidență, măsurile dispuse vor fi reevaluate.

Art. 4 Pentru deplasarea la centrele de vaccinare sau cabinete medicale, motivul menționat pe declarația pe proprie răspundere va fi „deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente”.

Art. 5 Măsurile stabilite prin prezenta hotărâre se completează cu măsurile cu caracter general stabilite prin H.G. nr. 432/2021.

Art. 6 Hotărârile adoptate de CJSU Alba până la data adoptării prezentei hotărâri își mențin aplicabilitatea în măsura în care prevederile acestora nu contravin măsurilor stabilite în prezenta hotărâre.

Art. 7 Prezenta hotărâre se transmite membrilor Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, la toate U.A.T.-urile de pe raza județului Alba, în vederea aducerii la cunoștința populației, operatorilor economici și instituțiilor publice, prin toate mijloacele de comunicare avute la dispoziție. De asemenea, prezenta hotărâre se transmite la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și la Departamentul pentru Situații de Urgență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „UNIREA” al județului Alba. Totodată, hotărârea se va afișa pe site-ul Instituției Prefectului – Județul Alba.

 

Citeste mai mult
Publicitate

CÂMPENI

FOTO: Campania de ecologizare a albiei râului Arieș continuă la Câmpeni. O nouă acțiune este programată luni, 19 aprilie

Publicat

Campania de ecologizare a albiei râului Arieș continuă la Câmpeni. O nouă acțiune este programată luni, 19 aprilie. Punctul de întâlnire al voluntarilor este zona mocăniței (intersecția DN 75 cu DN 74A), începând cu ora 11:00. Aceștia se vor împărți mai apoi în echipe, pentru a acoperi o arie mai mare. 

Reamintim faptul că acțiunea de igienizare a albiei râului Arieș a demarat marți, 13 aprilie, fiind organizată de Primăria orașului Câmpeni. La eveniment au participat atunci peste 100 de persoane, care au adunat gunoaiele și deșeurile de pe malul râului Arieș.

Campania se va întinde pe parcursul a două săptămâni.

„Un mediu curat este esențial pentru o viață sănătoasă. Protejarea mediului înconjurător depinde de noi toți. Planeta noastră se confruntă cu provocări fără precedent în ceea ce privește mediul și clima. Depinde de noi să fim responsabili și să avem grijă de viitorul nostru și al generațiilor următoare”, a transmis primarul Cristian Dan Pașca.

Foto: Cristian Dan Pașca

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate