Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scandalul FORMALDEHIDEI de la Sebeș : Declaraţii „discrete” la întâlnirea cu Prefectura, ONG-uri, instituţii publice şi Kronospan


Publicat

IMG_4118Prefectul Gheorghe Feneșer a avut o întâlnire, joi dimineaţa, cu reprezentanți ai ONG-urilor și grupurilor implicate în protestele de la Sebeș, privind fabricile de formaldehidă din oraş, reprezentanți ai Kronospan Sebeș SA, ai APM Alba și DSP Alba. În cadrul întâlnirii, s-au căutat soluții pentru problemele semnalate. Însă nu au fost oferite răspunsuri clare întrebărilor formulate de ONG-uri, iar ideea comună a fost doar de deschidere spre dialog. O parte dintre cei prezenţi s-au şi abţinut de la unele declaraţii, „de faţă cu presa”.

La întâlnire au fost prezenți prefectul județului Alba Gheorghe Feneșer, directorul DSP Alba Horea Timiș, directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Alba, Mihaela Mih Dehelean, comisar șef al Gărzii de Mediu Alba Dan Hălălai, reprezentanții ai Primăriei Sebeș, din partea Centrului Independent pentru Protecţia Mediului Sebeş – Mircea Matei și Ioan Căldare, preşedintele Iniţiativei Civice Reghin, Iulius Făgărăşan, membri ai Asociației PrimaNatura și ai Grupului de inițiativă Sebeș și reprezentanți ai Kronospan Sebeș SA.

”În acest moment cred că transparența este totală. Oricine, din Sebeș sau de oriunde, poate să intre pe site-ul Agenției de Mediu și să vadă poluarea cu formaldehidă. În plus, pe cele două panouri sunt afișate valorile formaldehidei, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent. Nu îmi fac absolut nici o problemă că acele panouri nu pot indica realitatea”, a declarat prefectul Gheorghe Feneșer.

Citește și APM Alba, despre fabricile de formaldehidă de pe platforma Kronospan Sebeș. Concentraţiile substanţei, afişate din 15 ianuarie

Mircea Matei (Centrul Independent pentru Protecţia Mediului Sebeş) a spus că instituțiile statului nu au în dotare aparatura necesară pentru monitorizarea formaldehidei.

Eu nu pot să dau declarații de față cu presa fără circulara doamnei ministru, care îmi spune clar că nu pot să dau comunicate de presă în ceea ce privește orice societate comercială, a precizat directoarea APM Alba, Mihaela Mih Dehelean.

Ioan Căldare, reprezentantul Centrului independent pentru protecția mediului Sebeș, a apreciat deschiderea spre un dialog civilizat. ”Mitingul organizat de tineri pe facebook a avut succes, concentrațiile de formaldehidă au fost afișate, lucru pe care noi l-am cerut demult”, a declarat acesta.

”Trebuie să găsim calea dialogului, fără amenințări directe. Îngrijorarea oamenilor trebuie înțeleasă, pentru că fiecare are pe deoparte dreptatea lui”, a mai precizat Ioan Căldare.

IMG_4129”Din discuțiile pe care le-am avut cu mulți sebeșeni am aflat lucruri de care am fost uimit. Am aflat că nu se știa de faptul că, dacă începe această fabrică, peste 7 luni, fabrica este obligată să achiziționeze toată aparatura în vederea monitorizării. Nu s-a vorbit absolut nimic despre asta. Am luat legătura cu Agenția pentru Protecția Mediului și am rezolvat ca în aceste două statții să apară monitorizarea pe ecran”, a precizat prefectul Gheorghe Feneșer.

”Concentrația de formaldehidă se anunța pe site-ul APM. Concentrația de formaldehidă apare pe buletinul de monitorizare zilnică”, a intervenit directoarea APM, Mihaela Mih Dehelean.

IMG_4131Iulius Făgărăşan (preşedintele Iniţiativei Civice Reghina) ridicat problema că ”o viitoare fabrică sau o instalație nouă de formaldehidă cu capacitate de 60.000 t/an se raportează la o Hotărâre de Guvern și nicidecum la Directiva SEVESO, cea care reglementează activitățile cu impact major și risc major pentru populație, ori HGE 287/2007 are de-a face cu emisiile.”

”Dacă ne raportăm la un cadru legislativ mai permisiv cu unele emisii, normal că ne păcălim singuri. Considerăm că o astfel de activitate ar trebui să fie relocată la o zonă în afara orașului, o zonă suficient de mare, să ofere minimul de siguranță pentru locuitori. Să nu uităm că și investitorul are nevoie de angajați și comunitatea are nevoie de locuri de muncă.

Rămânem șocați de faptul că sunt societăți comerciale care nu sunt acreditate de Ministerul Sănătății, printre cei care fac aceste raporturi de sănătate a populației sau studii ale impactului asupra sănătății populației, regăsim oameni care nu au dreptul să facă astfel de studii. Trebuie să găsim soluții corecte, să facem o procedură corectă, să fim siguri de ceea ce autorizăm”, a precizat preşedintele Iniţiativei Civice Reghin, Iulius Făgărăşan.

”Atâta timp cât avem scăpări de formaldehidă în natură nedeclarate către Garda Națională de Mediu dar recunoscute ulterior, care, raportat la legislația noastră ar fi trebui să suspende autorizația de funcționare, până la elucidarea impactului, cum putem noi să dormim liniștiți atâta timp cât instituțiile nu își fac treaba”, a mai subliniat Iulius Făgărăşan.

În momentul de față cea mai bună soluție pe care am solicitat-o la Ministerul Mediului este un control al Corpului de Control, la nivel de agenție, pentru evaluarea procedurilor atât la activitățile existente, cât și la revizuirea făcută în 2014”, a declarat Iulius Făgărăşan.

”S-au făcut primii pași. Eu sunt convins că cei de la Agenția de Mediu au respectat legislația”, a spus prefectul Gheorghe Feneșer.

Iulius Făgărăşan a mai precizat că este deschis la discuții, însă ”nu văd ce să reconciliem, juridic vorbind. Cerem ca Kronospan să renunțe la acest mod de abordare”.

”Garda de Mediu nu are în dotare aparatura în vederea controlării măsurilor care sunt implementate în autorizația de mediu. La toate sesizările pe care le-am primit de pe site, comisarii noștri au luat legătura cu firma Kronospan și au luat rezultatele monitorizării. Asta e tot ce putem să facem noi în momentul de față”, a precizat comisarul șef al Gărzii de Mediu Alba, Dan Hălălai.

”Am început să răspundem sesizărilor primite. Oamenilor o să le răspundem pe baza datelor din buletinului de analiză. Este singura modalitate de a prezenta ceva palpabil oamenilor, tehnic. Am dat amenzi pentru această societate, societate care a plătit aceste amenzi și a înțeles că a greșit, a mai completat Dan Hălălai.

IMG_4122”Direcția de Sănătate Publică Alba are aparatura acreditată, omologată pe partea de zgomot, poluare fonică”, a precizat directorul DSP Alba, Horea Timiș.

Am participat la cazul de mediu, iar de la DSP Alba nu s-a dat aviz, deoarece nu este un aviz obligatoriu. Am cerut studiul de sănătate a populației, fiind în curs de efectuare. Noi nu avem niciun fel de date de sănătate care să arate o modificare de morbiditate la populație, a precizat dr. Ileana Văcaru, DSP Alba.

Conform legii, DSP Alba este o instituție avizatoare, nu evaluatoare. Noi nu ne putem pronunța asupra datelor, fiindcă sunt niște date pe care noi le colectăm și le furnizăm unor insituții acreditate științific să interpreteze aceste date. DSP Alba a cerut acel studiu de impact asupra sănătății”, a completat directorul DSP Alba, Horea Timiș.

ioan caldare”Cerem dotarea Gărzii de Mediu cu echipamente de ultimă generație pentru măsurarea tuturor tipurilor de poluanți, pentru zona Sebeș. Am trimis solicitarea înainte și domnului Ministru, înainte de montarea filtrelor, și nu s-a rezolvat nimic”, a precizat Ioan Căldare.

”Am discutat cu conducerea ministerului săptămâna trecută și am cerut necesarul de echipamente pentru monitorizarea calității aerului în municipiul Sebeș. Sper ca în cel mai scurt timp să le avem. Am avut o discuție și cu primarul Dăncilă, iar Consiliul Local Sebeș poate să comande studii”, a declarat prefectul Gheorghe Feneșer.

”O singură stație de monitorizare nu este relevantă pentru nivelul de poluare din Sebeș, iar numărul panourilor de afișaj trebuie înmulțit. Cerem Ministerului Mediului reactivarea comisiei de monitorizare specială al impactului surselor de poluare ale SC Kronospan Sebeș SA asupra mediului, de la Agenția Națională de Protecția Mediului”, a precizat Ioan Căldare.

”Vreau să spun că s-a luat decizia de revizuire a autorizației integrate de mediu, iar pe perioada mediatizării deciziei s-au depus contestații. Aceste contestații au fost depuse la doamna ministru, la comisia de rezolvare a contestațiilor. Eu personal săptămâna trecută m-am deplasat la București cu toată documentația Kronospan Sebeș SA și se verifică absolut tot. Eu pot să vă spun că e în conformitate cu legea, are toate avizele și s-a respectat absolut tot. Decizia nu s-a luat fără bază legală. Autorizația integrată de mediu încă nu am semnat-o, este doar decizia de revizuire a autorizației integrată de mediu”, a declarat Mihaela Mih Dehelean.

”Vă pot spune că am solicitat Ministerului și Agenției să nu fie o singură stație, să fie minim patru stații care să fie amplasate în funcție de curenții de aer. Există în țară un laborator mobil. Acel laborator mobil se pare că o să vină în scurt timp și la Sebeș, dar nimeni nu-și permite să țină un laborator mobil aici. O să existe atunci cele patru puncte de măsurat chiar pe platformă și nu o să mai existe probleme. Cine încalcă legea plătește. Trebuie să fim conștienți că s-au făcut primii pași”, a precizat prefectul Gheorghe Feneșer.

Reprezentanții Kronospan au lansat o invitație celor care doresc, pentru data de 23 ianuarie, ora 10.00, la sediul companiei, pentru a oferi și a pune la dispoziția celor interesați documentațiile tehnice.

”Am lansat o invitație pentru toți sebeșenii și cei care doresc să afle nu numai anumite cifre, idei sau concluzii, ci vor să afle starea echipamentului, ce tip de echipament, cum este comparabil la nivel tehnic cu echipamente din Europa sau din lume, chiar tipurile specifice pentru fiecare, cât ne permite legea internă, din ce dată este montat, ce standare corespunde. Mâine la ora 10.00 putem să punem la dispoziție, pe baza tehnică, o documentație de rigoare la noi la sediu”, a declarat directorul de producţie al Kronospan Sebeş, Alexandru Băcilă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Ambasada României la Beirut, avarii minore după explozia care a spulberat o parte din oraș. 73 de morți și 3500 de răniți

Publicat

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, în urma exploziilor produse marţi seară, imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar intreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Republica Libaneză, s-a autosesizat în urma exploziilor produse în seara zilei de 4 august în zona portuară a oraşului Beirut şi a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru informaţii cu privire la cetăţenia şi identitatea persoanelor afectate.

MAE precizează ca imobilul Ambasadei României la Beirut a suferit avarii minore, iar intreg personalul misiunii diplomatice este în afara oricărui pericol.

”Până la acest moment, autorităţile locale nu au notificat ambasada cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul misiunii diplomatice nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară”, arată MAE.

Două explozii succesive, extrem de puternice, au zguduit marți Beirutul, în urma cărora, potrivit unor bilanțuri provizorii, cel puțin 37 de persoane au murit și circa 3.700 sunt rănite, scrie AFP.

Imaginile difuzate pe rețelele sociale arată o primă explozie urmată de o a doua, care a provocat un imens nor de fum.

Bilanțul parțial de marți vorbește despre 73 de morți și 3.700 de răniți în explozii. Autoritățile au anunțat că spitalele din Beirut și împrejurimi nu fac față.

„Este o catastrofă în toate sensurile termenului”, a afirmat Hamad Hassan, în fața ziariștilor, în timp ce vizita un spital din capitală.

Ministrul de Interne a declarat că exploziile s-au produs la un depozit unde era stocat azotat de amoniu.

Ambasada Statelor Unite din Beirut îndeamnă persoanele aflate în zona deflagrației să „rămână în case și să poarte măști dacă au acces la ele”, în condițiile în care există informații că în urma exploziei au fost eliberate gaze toxice în atmosferă.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Afaceristul care i-ar fi dat ”mega” șpaga de un milion de euro, fostului director de la Apele Române, este din Alba

Publicat

Omul de afaceri care i-ar fi dat un milon de euro mită fostului director general al Administrației Naționale ”Apele Române”, Victor Sandu, este din județul Alba.

Este vorba despre C. S. Emanoil, ce deține o firmă de construcții, care până în 2018 a avut punctul de lucru în Blaj, dar între timp și-a schimbat denumirea și s-a mutat cu sediul social în Bistrița-Năsăud, potrivit bistritabusiness.ro.

De asemenea a mai deținut o firmă în județul Alba, tot la Blaj, în care era asociat 95%, dar pe care a închis-o.

Procurorii DNA au dat publicității un comunicat în care au anunțat că luni, Sandu a fost reținut pentru 24 de ore, alături de un omul de afaceri căruia nu i-au dat numele, dar, cererea de arestare preventivă a celor doi este vizibilă pe portalul instanțelor de judecată.

Ce s-ar fi întâmplat, potrivit procurorilor DNA

” (…) Sandu Victor, la data faptei director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de luare de mită,

Persoana fizică, om de afaceri, reprezentant al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de dare de mită.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu începere de la data de 3 august 2020, față de două persoane, administratori ai unor societăți comerciale, pentru infracțiunea de complicitate la luare, respectiv complicitate dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de director general al Administrației Naționale “Apele Române”, în perioada 17 mai – 6 mai 2019, inculpatul Sandu Victor ar fi pretins sume de bani și ar fi primit, de la un om de afaceri, coinculpat, suma totală de 4.830.464 lei, reprezentând mită în schimbul alocării de fonduri necesare executării unor contracte încheiate de societatea comercială administrată în fapt de omul de afaceri cu Administrația Națională “Apele Române”.

Banii ar fi fost virați de societatea omului de afaceri în conturile a două firme controlate de un apropiat al directorului general.

Concret, banii ar fi fost pretinși și primiți de inculpatul Sandu Victor în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la alocarea de fonduri pentru executarea unor contracte având ca obiect amenajarea unor râuri ori înlăturarea efectelor calamităților produse pe râuri din județul Bihor.

Banii primiți drept mită ar fi fost justificați cu facturi fiscale emise de cele două firme controlate de apropiatul inculpatului Sandu Victor, reprezentând contravaloarea unor lucrări și servicii care în realitate nu au fost executate”, se arată în comunicatul de la DNA.

Sursele junaliștilor de la bihoreanul.ro susțin că firma bărbatului din Alba nu a avut contracte directe cu ABA Crişuri, ci a subcontractat lucrări în Bihor, chiar şi la a treia mână, adică de la firme angajate de titularii contractelor de execuţie. De altfel, pe site-ul ABA Crişuri nu este publicat niciun contract de lucrări cu firma respectivă.

Astăzi, cei doi au fost prezentați magistraților de la Tribunalul Bacău, cu propunere de arestare preventivă, dar judecătorii au respins cererea procurorilor.

Sandu și omul de afaceri din Alba au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.

(…) respinge ca neîntemeiata cererea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău, având ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Sandu Victor şi C. S. Emanoil(…) dispune luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile începând cu data de 04.08.2020 pâna la data de 02.10.2018, inclusiv faţă de inculpaţii: – Sandu Victor, c(…) şi – C. S. Emanoil, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, (…)” se arată în minuta pe scurt de la Tribunalul Bacău.

 

 

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Spadă celtică ornamentată cu foiță de aur, descoperită la Aiud, simbol al unei confrerii de războinici prezente în Transilvania

Publicat

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia deține în colecțiile sale un important artefact apaţinând epocii celtice din Transilvania (sec. IV-III a. Chr.), iar ornamentele ei ar putea fi semnul unei confrerii de războinici.

Unele elemente ornamentale, cum este cazul perechilor de dragoni afrontaţi care sunt figuraţi şi pe spada de la Aiud, au cunoscut o răspândire europeană largă, ceea ce a determinat avansarea ipotezei că simbolurile respective au reprezentat „insigne” ale unei confrerii de războinici întinse de la un capăt la altul al Europei temperate. 

Este vorba despre o spadă de fier care a fost descoperită în anul 1912 în parcul oraşului Aiud, alături de alte obiecte care au făcut parte din inventarele unor morminte (probabil de incineraţie) distruse de intervenţiile de amenajare a zonei efectuate în anul respectiv.

Spada este din fier şi se păstrează împreună cu o parte din teacă. Ea a fost îndoită ritual în momentul depunerii sale în groapa mormântului.

Partea superioară a tecii, în partea dinspre mâner, a fost ornamentată pe partea ei anterioară, cea vizibilă.

Astfel, breteaua care ranforsează teaca în partea sa superioară a fost modelată sub forma a două cercuri concentrice în relief. Apoi, deasupra şi sub această bretea, a fost executat prin incizie un decor cu motive vegetale şi cu imaginile a doi dragoni sau grifoni afrontaţi, cu gurile larg deschise, dispuşi de o parte şi de alta a nervurii mediane longitudinale a tecii.

De asemenea, partea superioară a tecii a fost decorată suplimentar cu o foiţă de aur care acoperea breteaua de ranforsare, dar probabil şi întregul decor incizat. Ornamentul de aur se mai păstrează astăzi doar pe alocuri.

Lungimea totală a spadei este de 73 cm, din care 12 cm reprezintă mânerul. Lăţimea spadei este de 5 cm. Diametrul cercurilor de pe breteaua de ranforsare măsoară 2,7 cm.

Spada, în general, a constituit una dintre cele mai importante arme ale panopliei elitei războinice din vremea la care ne referim. Nu este întâmplător faptul că într-un număr mare de situaţii ele au fost îndoite (distruse ritual) în momentul depunerii lor în morminte.

Unii cercetători au considerat că astfel de atitudini au avut raţiuni practice, dictate de necesitatea depunerii pieselor respective în gropile unor morminte de incineraţie care aveau un diametru mai mic decât lungimea spadelor.

Însă o privire generală asupra complexelor funerare de incineraţie ilustrează faptul că gropile sepulcrale erau în general ovale sau rectangulare, cu dimensiuni suficient de mari pentru a permite depunerea unei spade fără ca lama acesteia să fie îndoită. Prin urmare, explicaţia îndoirii spadelor trebuie căutată în domeniul spiritual.

Spada, ca armă simbolică şi însoţitoare a războinicului era investită cu puteri magice şi constituia prelungirea braţului acestuia în luptă. Uneori arma însăşi era percepută ca având un „suflet” propriu. Este suficient în acest sens să ne amintim de celebra spadă Excalibur a legendarului rege Arthur.

Rolul simbolic important jucat de spade este sugerat şi de ornamentarea tecilor acestora. În mediul celtic sunt documentate numeroase spade decorate cu motive specifice artei La Tène, unele dintre aceste ornamente simbolice fiind caracteristice în special anumitor regiuni, de unde şi denumirile atribuite de către istoricii de artă diverselor „curente” stilistice (spre exemplu „stilul săbiilor ungare” etc.).

În alte situaţii, unele elemente ornamentale, cum este cazul perechilor de dragoni afrontaţi care sunt figuraţi şi pe spada de la Aiud, au cunoscut o răspândire europeană largă, ceea ce a determinat avansarea ipotezei că simbolurile respective au reprezentat „insigne” ale unei confrerii de războinici întinse de la un capăt la altul al Europei temperate.

Toate aceste ornamente ilustrează încă o dată importanţa pe care o aveau spadele în ansamblul panopliei. Investită cu astfel de puteri magice, uneori spada depusă în mormânt era distrusă ritual prin îndoire, adică era „ucis” spiritul ei odată cu cel care a folosit-o.

În alte situaţii însă spadele au cunoscut o utilizare îndelungată şi au fost transmise urmaşilor odată cu puterile magice şi simbolice cu care armele respective erau investite. Una dintre spadele celebre din acest punct de vedere a fost descoperită în necropola celtică de la Pişcolt. Ea a fost ornamentată succesiv în trei etape diferite. În prima etapă a fost realizat un decor tipic „stilului săbiilor ungare”. În a doua etapă, în partea superioară a tecii au fost incizaţi doi dragoni afrontaţi. În sfârşit, în cea de a treia etapă, a fost aplicat un ornament ajurat longitudinal. Aceste ornamente succesive demonstrează o utilizare îndelungată a armei în discuţie. Ele s-au datorat probabil nevoii de a reînnoi, de mai multe ori, eficacitatea magică a imaginilor de pe teaca spadei.

Spada de la Aiud este importantă şi pentru faptul că a fost ornamentată cu o foiţă subţire de aur. Astfel de ornamente sunt rare în întreaga lume celtică. Pe de altă parte, un coif descoperit la Apahida, lângă Cluj-Napoca, datat în aceeaşi perioadă, a fost decorat la rândul său pe calotă prin aceeaşi tehnică. De aceea, nu ar fi exclus ca piesele în discuţie să ateste exploatarea aurului transilvănean în epoca respectivă. Această ipoteză va trebui însă verificată prin analize metalografice viitoare.

În concluzie, spada celtică de la Aiud aflată în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia constituie un martor important al societăţii şi spiritualităţii celtice din Transilvania în sec. IV-III, constituind în anumite privinţe un unicat printre artefactele de acest fel de pe plan european.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: ACCIDENT RUTIER la ieșirea din Alba Iulia spre Sebeș în zona ”Trei Poduri”. Două mașini s-au ciocnit

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți, 4 august, în jurul orei 19.00, pe sensul de mers Alba Iulia- Sebeș, în zona giratoriului de  la ”Trei Poduri”.  Traficul este blocat.

UPDATE: în jurul orei 20.00, traficul în zonă a fost reluat.

Potrivit IPJ Alba, în accident au fost implicate două autovehicule și două persoane ar fi fost rănite ușor. Cauza probabilă ar fi o pătrundere pe sens opus.

La fața locului au intervenit pompierii de la ISU Alba, pentru acordarea de prim ajutor. Potrivit acestora în urma impactului dintre cele două automobile, au rezultat două victime (un bărbat și o femeie), conștiente și cu răni ușoare. Acestea au fost transportate la spital.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate