Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scandalul revocării din funcţie a şefului ATI de la Spitalul Judeţean Alba. Cum a ajuns o decizie administrativă motiv de dispute

Publicat

spital alba

paturi spital Decizia recentă a conducerii Spitalului Judeţean Alba, de demitere din funcţia de şef secţie la ATI a medicului Ionel Mucea, cu o experienţă de 40 de ani în profesie, a generat discuţii în comunitatea locală. Dacă medicul contestă argumentele administrative ce au stat la baza acestei hotărâri, alţii consideră că la mijloc ar fi implicaţii politice.

Cert este că medicul, care mai are câţiva ani până la pensie, a fost revocat din funcţie şi se va adresa instanţei, în contencios administrativ, considerând că decizia nu îndeplinit condiţiile legale.

Ce spune medicul Ionel Mucea

Contactat de Alba24, medicul Ionel Mucea a relatat contextul în care s-a ajuns la această situaţie. Potrivit acestuia, conducerea spitalului i-a comunicat luni decizia de revocare din funcţie, pe baza unui aviz al Consiliului Etic din cadrul unităţii medicale, fără să aibă posibilitatea de a-şi expune punctul de vedere sau cazul său să ajungă în atenţia Comisiei de disciplină din spital.

„După 13 ani de când am această funcţie (n.r. – şef secţie ATI), managerul spitalului mi-a spus că nu sunt în stare să conduc secţia. Luni mi s-a pus în braţe decizia, emisă în baza unui articol din contractul încheiat cu spitalul, în 2014, referitor la neîndeplinirea unor indicatori şi cheltuieli. Sunt obligat să contest decizia în contencios administrativ. Am aproape 40 de ani experienţă de medic şi mai am 2-3 ani până la pensie. Am condus o secţie grea din spital şi am dat concurs pentru post, de fiecare dată când a cerut regulamentul. Aş fi acceptat o mustrare sau chiar o sancţiune cu diminuarea veniturilor, dar nu o decizie luată în acest fel”, a declarat medicul Ionel Mucea, pentru Alba24.

Ce s-a întâmplat de fapt? Medicul a explicat că în secţie s-a produs un incident, la sfârşitul lunii iunie, în care a fost implicat el şi aparţinătorul unei paciente care beneficiază de serviciile secţiei ATI de un an şi şase luni, cu o pauză în care a fost internată şi la Cluj, după ce a suferit un AVC. Soţul pacientei şi-a exprimat de mai multe ori nemulţumiri legate de activitatea personalului medical din secţie, inclusiv a medicului Mucea, potrivit sursei citate.

„Avea chei de intrare în secţie, spunea că are OK de la conducere, intra la orice oră, făcea noaptea scandal, având pretenţii de la personalul medical, pe care l-a jignit nu o dată. Şi noi avem obligaţii, dar şi ei (n.r. – aparţinătorii pacienţilor) trebuie să respecte reguli minime. Mai mult, la ATI regulile sunt mai stricte, date fiind cazurile grave de care ne ocupăm”, a spus Mucea.

Starea de tensiune a culminat la sfârşitul lunii iunie, când s-a produs o altercaţie între cei doi, o „agresiune verbală”, după cum a relatat medicul, în urma căreia la spital a ajuns şi Poliţia, care i-a dat doctorului un avertisment. Ionel Mucea recunoaşte că situaţia putea fi evitată, dacă nu ar fi existat starea de tensiune între cei doi, dar consideră incorectă atitudinea conducerii spitalului în acest caz, care, în loc să aplaneze conflictul, i-a sugerat că nu este potrivit pentru funcţie şi „ar fi mai bine să plece”, pentru că nu i-ar fi făcut pe plac celuilalt, potrivit sursei citate.

Medicul şi-a exprimat dezamăgirea şi pe reţeaua de socializare, despre situaţia din spital.

“Profit de posibilitatea oferită de internet de a adresa un mesaj <de mulţumire> întregului corp medical superior a spitalului judeţean Alba pentru atitudinea de „susţinere” a demersului meu vis-vis de abuzul cras la care am fost supus, de o echipă managerială de tip securisto – comunist.

În afară de dr. Sbera, nimeni nu a avut curajul să-şi exprime poziţia, oare din frică? Vă amintesc că de aceea au murit oameni la Revoluţie, ca să nu ne mai fie frică. Mai mult, unii din Dvs. au mulţumit <din inimă partidului> pt. încrederea acordată, iar alţii au afirmat că bolnava pt. care eu am fost revocat „poate să stea în secţia lui şi 100 ani. Îi doresc să supravieţuiască bolnava atât pt. că îi garantez că el nu va supravieţui. Mâine s-ar putea să fie altcineva la rând. Asta merităm, pt. că nu ştim să fim uniţi şi solidari. Îmi pare rău că sunt coleg cu astfel de medici. Cu stima, dr. Mucea I.”, este mesajul postat de medic pe reţeaua de socializare.

În alt mesaj, medicul îşi exprimă nemulţumirea şi faţă de preşedintele CJ Alba.

“Nu numai noi avem obligaţii, ci şi pacienţi şi aparţinătorii trebuie să respecte programul secţiei, stabilit prin lege, să nu jignească personalul medical de orice nivel, să nu aibă pretenţii exagerate care depăşesc posibilităţile unui spital judeţean de categoria a 3-a. Aţi renovat o parte din secţiile spitalului, dar vă asigur că bolnavii nu vin la spital pt. condiţii hoteliere, ci pt. medicii aceia pe care Dvs. şi managera numită de Dvs. îi blamaţi. Vă întrebaţi de ce în ultimii ani au plecat atâţia medici, parte în străinătate, parte în sistemul privat? Vă întrebaţi de ce sunt cozi imense la policlinică, de bolnavii care nu au posibilităţi să acceseze sistemul privat, aşteapta la cozi de la 3-4 dimineaţa, de ce la urgenţă se aşteapta 5-6 ore ca să ţi se ofere o consultaţie? De ce credeti că adresabilitatea spitalului a scăzut drastic în ultimul an? Vă rog să solicitaţi de la spitalul „dvs” nr. intervenţiilor chirurgicale din primile 6 luni 2016 comparativ ceilalţi ani. Poate că atunci vă veţi da seama de deficienţele în manegementul spitalului, management îndreptat împotriva corpului medical”, precizează medicul, tot pe reţeaua de socializare.

De ce au fost aduse în discuţie conotaţii politice?

Incidentul de la spital l-a implicat pe un primar al unei comune din apropierea oraşului Alba Iulia, coleg de partid cu preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel. Consiliul Judeţean Alba a investit considerabil în ultimii ani pentru modernizarea unităţii medicale.

Preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel: Nu am avut nicio implicare în decizia de demitere a medicului din funcţia de şef secţie ATI

„Nu am avut nicio implicare în decizia privind demiterea din funcţia de şef secţie ATI la Spitalul Judeţean Alba a medicului Ionel Mucea”. Este reacţia preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, care a dat detalii pentru Alba24, în urma discuţiilor din spaţiul public referitoare la controversata schimbare la unitatea medicală.

„Îl apreciez pe domnul doctor, din punct de vedere profesional. Orice decizie pe partea administrativă, din acest punct de vedere, este luată de conducerea spitalului, nu am avut nicio implicare în acest caz. Nu m-am gândit că se poate ajunge la o asemenea situaţie. Repet, nu am avut nicio implicare şi nici nu voi interveni vreodată în ceea ce ţine de astfel de decizii interne ale spitalului”, a declarat Ion Dumitrel, pentru Alba24.

Acesta a precizat că întreaga preocupare a administraţiei judeţene este să fie create condiţii pentru servicii medicale de calitate la spitalul judeţean.

Am contactat şi conducerea Spitalului Judeţean Alba, dar şi alte părţi implicate, pentru detalii despre acest caz. Directorul spitalului, Nicoleta Coşarcă, nu a dorit să dea detalii, precizând că va organiza o conferinţă de presă, săptămâna viitoare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. maty

    duminică, 10.07.2016 at 20:40

    Am fost beneficiarul serviciilor medicului Dr.I.Mucea,prin internarea in sectia pe care o conduce a unei rude apropiate.Vreau sa-mi exprim multumirile pentru felul in care a fost tratata ruda mea in ac.sectie atat de Dr.Mucea cat si de intregul personal de aici.Nu merita sa fie tratat in acest fel un medic de a carui prestatii au beneficiat mii de pacienti.Cat despre colegii din spital tot doctori,acestia rectioneaza conform zicalei-painea se mananca cu unt si medicii intre ei.Medicii din spitalul judetean care se incapataneaza sa lucreze chiar si pana la pensie trebuie sa fie dati afara caci restul pleaca din proprie initiativa.Felicitari conducerii spitalului pentru tot ce face pentru pacienti,inclusiv pentru indepartarea personalului cu experienta din motive politice(?)puerile.

  2. corint

    luni, 11.07.2016 at 10:39

    Asta este TOVARASI!!! Superi Partidul!!! Conducatorul!!
    E bine ca nu e un Canal ori Rovinari. Redeschidem minele si la Baros cu intelectualii.
    Penibil ce se intampla in sec.XXI.
    Cum e posibil ca cei pe care noi ii punem sa ne Administreze Gospodaria continua sa ne alunge meseriasii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax