Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Scenariu hibrid la Universitatea din Alba Iulia. Cum se va desfășura activitatea pentru studenți și ce măsuri au fost luate

Publicat

universitatea alba Iulia UAB

Anul universitar 2020-2021 la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) va începe în data de 1 octombrie, cel mai probabil în scenariul hibrid, pentru primul semestru. Adică activitate preponderent online, cu excepția anumitor lucrări practice, laboratoare și proiecte.

UAB va anunța oficial, cu 7 zile înainte de începerea cursurilor universitar, scenariul ales, în funcție de evoluția epidemiologică. La începutul anului universitar, va organiza o festivitate de deschidere specială, online.

Potrivit reprezentanților universității, în semestrul I, cursurile și seminariile teoretice de la toate programele de studiu se vor desfășura, cel mai probabil, preponderent online (licență, masterat și doctorat, toți anii de studiu), cu excepția anumitor lucrări practice, laboratoare și proiecte care presupun, cu necesitate, prezența fizică a studenților pentru activități față-în-față (în special la programe din arealul științelor exacte și inginerești și al specializărilor vocaționale).

Universitatea va face cunoscute (pe site și în paginile de social-media) programarea / orarul întâlnirilor față-în-față, acolo unde este cazul (program modular sau standard), precum și orarul activităților teoretice desfășurate exclusiv online, transmite instituția de învățământ, într-un comunicat de presă.

În prima zi a noului an universitar vor avea loc întâlniri online cu tutorii fiecărui program de studii, în cadrul cărora se vor comunica aspecte concrete privitoare la orare, accesarea platformelor de instruire activ-participativă, accesul la bazele de date-suport, la cursurile în format electronic etc.

Studenții vor avea la dispoziție, în acest sens, și un Ghid informativ.

Tot în prima săptămână, studenții UAB vor beneficia și de consiliere tutorială directă, din partea Microsoft, cu privire la folosirea eficientă a platformelor educaționale în format online.

”Încă de la începutul pandemiei, printr-o mobilizare rapidă a întregii comunități academice și beneficiind de platformele și de resursele de învățare de care dispune, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a luat măsurile necesare și a implementat un program educațional care să plaseze în centrul de interes performanțele studentului și să îi asigure acestuia instrumentele moderne de pregătire alternativă (în sistem online), fără a face rabat de la calitatea educației, în condiții de maximă securitate sanitară.

Întrucât evoluția nefavorabilă a infectărilor cu SARS-CoV-2 la nivel național (și nu numai) presupune luarea în considerare, înainte de orice, a sănătății comunității academice (prin aceasta înțelegând studenții și personalul UAB, dar și colaboratorii și partenerii instituționali care contribuie constant la bunul mers al activității noastre), UAB a analizat, cu sprijinul DSP Alba, variantele cele mai potrivite pentru desfășurarea activității în primul semestru al anului universitar 2020-2021.

Desigur, s-a ținut cont de opțiunile studenților și ale cadrelor didactice (care își doresc intens revederea față-în-față cel puțin în cadrul unor activități practice și de cercetare), de baza materială generoasă de care UAB dispune, dar și de situațiile de risc, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile.

Ne-am fi dorit cu toții, fără îndoială, să ne revedem constant în sălile de curs și în laboratoare, să demarăm tradiționalele evenimente științifice și culturale în varianta lor cunoscută, însă, dată fiind situația infectărilor cu COVID 19, alarmantă la nivel național, UAB va opta, cel mai probabil, în primul semestru al noului an universitar, pentru un program educațional conform scenariului 2 prevăzut în ORDINUL nr. 5.487/1.494/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 804 din 1 septembrie 2020.

În urma vizitei DSP și a analizei sistematice a structurii sălilor de curs, seminar și  laborator și a întregii baze materiale de care UAB dispune, s-a concluzionat că instituția poate asigura toate facilitățile necesare și un mediu de învățare în condiții de maximă securitate sanitară pentru grupele restrânse de studenți care urmează să desfășoare activități față-în-față (cu respectarea integrală a normelor de conduită și a distribuției studenților în săli).

De asemenea, UAB poate asigura condiții de cazare conforme protocoalelor naționale MEC și DSP, cu reducerea numărului de studenți cazați în fiecare cameră și cu respectarea, în întregul campus, a tuturor procedurilor de triaj epidemiologic și de protecție sanitară specifice. În consecință, studenții vor beneficia de cazare în căminele studențești (dar într-un număr redus, care să respecte standardele DSP), UAB urmând să afișeze (potrivit calendarului anunțat) listele cu studenții care, conform Regulamentului în vigoare, au obținut un loc de cazare în unul dintre cele patru cămine de care Universitatea dispune în momentul de față”, potrivit sursei citate.

Studenții care se vor înmatricula și în actuala sesiune de admitere, aflată în plină desfășurare, își pot depune cereri pentru cazarea în căminele studențești.

”De la începutul pandemiei, UAB a implementat și a respectat integral recomandările privitoare la siguranța studenților și a personalului instituțional, inclusiv pe durata Admiterii, de la verificările epidemiologice primare și crearea unor circuite securizante în interiorul instituției, până la asigurarea rezervelor de măști, mănuși și substanțe dezinfectante și popularizarea normelor de conduită intrainstituțională.

UAB va reveni cu detalii privind deschiderea anului universitar 2020-2021 și îi încredințează pe toți studenții că distanțarea preventivă, în plan social, nu va afecta apropierea academică, Universitatea albaiuliană intenționând să rămână un pol de excelență în educație, dar și o instituție-simbol prin spiritul de echipă, dinamismul activităților, cultul prieteniei și al valorilor, echitate, echilibru și dorința fermă de a ne implica, împreună, într-un învățământ de calitate și în activități culturale, științifice și de divertisment care să împlinească frumusețea vieții de student în Cetatea Marii Uniri”, mai transmit reprezentanții UAB.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax