Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Scenariul scumpirii carburanților din România ”tras la indigo” în Bulgaria, cu 7 zile înainte. Cozi și panică la fel ca la noi

Publicat

foto: novinite.com

Panica generată miercuri seara în România de anunțurile și postările pe facebook a unor imagini cu prețuri de 10 și 11 lei la pompe , care sugerau o posibilă creștere a prețurilor la benzinării a fost înregistrată, cu o desfășurare aproape identică, exact cu o săptămână înainte, în Bulgaria.

Isteria a fost provocată de postări pe Facebook și rostogolirea acestora în mediul online pe modelul bulgărelui de zăpadă. La fel ca în România, benzinăria „zero” de la care a pornit totul, a fost una particulară, care a umflat prețurile și i-a speriat pe bulgari.

Cu o săptămână înainte, panică și cozi la stațiile de benzină din Bulgaria

Interesant este că, în urmă cu fix o săptămână, aceeași situație s-a produs în Bulgaria. Scenariul a fost fix aceleași produs în România șapte zile mai târziu.

”Zvonurile de pe rețelele sociale declanșează cozi mari la benzinăriile din Bulgaria” titra sofiaglobe.com în 2 martie 2022. Pe rețelele sociale s-au răspândit zvonuri despre creșterea bruscă a prețurilor la combustibil și despre problemele de aprovizionare, ceea ce a declanșat cozi mari la benzinăriile din Bulgaria în noaptea de 2 martie 2022, arată sursa citată, potrivit DCNews.ro

Teamă de explozia la prețuri și de perturbarea aprovizionării

Șoferii doreau să-și alimenteze mașinile ”de teamă că prețurile la carburanți vor crește brusc în curând – chiar și după miezul nopții – având în vedere creșterea bruscă a prețului petrolului pe piețele mondiale, ca urmare a războiului din Ucraina”.

Alții se temeau că războiul Rusiei împotriva Ucrainei va perturba aprovizionarea cu petrol, inclusiv în Bulgaria, ceea ce va duce la o lipsă de aprovizionare la stațiile de alimentare în următoarele zile, mai arată sursa citată. În unele benzinării, combustibilul a costat mai mult de 3 leva/litru, adică în jur de 7,5 lei. Un protest spontan pentru creșterea prețului la combustibil a blocat Drumul Internațional E-79, la Vratsa.

Panică fără motiv, spuneau oficialii

”Nu există probleme cu aprovizionarea cu combustibil în Bulgaria și nu se așteaptă nicio creștere șoc a prețurilor”, a transmis atunci Asociația Bulgară de Petrol. Svetoslav Benchev, din partea asociației citate, a afirmat:

”Ceea ce se întâmplă astăzi este că oamenii intră în panică, ceea ce este complet nefondat.” ”Vreau să-i rog pe oameni să nu se aprovizioneze cu combustibil. Chiar dacă unele locuri rămân fără combustibil, ceea ce este foarte posibil, acestea vor fi aprovizionate cât mai curând posibil. Problemele sunt pur logistice”, a mai spus el.

Protecția consumatorului, trimisă să verifice cine și cum speculează

Într-un mesaj la miezul nopții (2 spre 3 martie), premierul bulgar Kiril Petkov declara că ”fără niciun motiv, în aceste momente este creată o panică în privința combustibilului”. El dădea asigurări că-n 3 martie va cere Comisiei pentru Protecția Consumatorului să investigheze ”cine și cum” speculează cu privire la combustibil.

În 3 martie, zi liberă pentru bulgari, a fost coadă la intrarea în Turcia, unde lira este ieftină și combustibilul de asemenea. Novinite.com scria că sunt mașini din Haskovo, din Plovdiv, din Sofia, cu miile, la punctul de trecere a frontierei Kapitan Andreevo-Kapakule.

Din nou, un scenariu care s-a văzut și-n România, românii trecând granița în Ungaria, unde prețul la carburant a fost plafonat la 6,2 lei. În Edirne, prețul per litrul de carburant era undeva la 2,16 – 2,20 leva (adică undeva la 5,5 lei), în condițiile în care în Bulgaria sărea de 3 leva. În plus, Edirne este vizitată de mulți bulgari, mai ales în weekenduri, fiind atât o destinație turistică, cât și o ”piață”.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 11.03.2022 at 14:16

    Cum îşi bat joc multinaţinalele de proştii din Balcani.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax