Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Scenariul surpriză: Klaus Iohannis ar putea pleca mai repede de la Cotroceni. Cine ar putea prelua mandatul de președinte

Publicat

Președintele Klaus Iohannis ar putea pleca mai repede de la Cotroceni. Locul acestuia ar putea fi ocupat de cel de-al doilea om în stat, adică de Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al Partidului Național Liberal (PNL).

Scenariul surpriză, care presupune plecarea lui Klaus Iohannis la președinția Consiliului European, începând cu 1 iulie 2024, după vacantarea funcției de către Charles Michel, actual președinte, care va candida la Parlamentul European, a fost discutat recent în coaliție.

Președintele actual al Consiliului European, Charles Michel, a luat recent decizia de a părăsi funcţia în luna iulie. În cazul în care nu se găsește un succesor, procedurile Uniunii Europene prevăd ca, în cazul în care mandatul președintelui Consiliului European se încheie, acesta este înlocuit temporar de liderul european a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

În luna iulie, în această poziţie se va afla premierul naţionalist ungar Viktor Orban, recunoscut pentru declarațiile anti-UE. Viktor Orban este singurul lider dintre cei 27 care este prieten cu Vladimir Putin, ceea ce nu este o perspectivă agreată de liderii Uniunii Europene.

O altă cutumă este alegerea celui mai longeviv politic lider. Cei mai vechi membri ai Consiliului sunt, în ordine, Orban și Iohannis, scrie Digi24.ro.

Astfel, evitarea lui Viktor Orban i-ar aduce șanse reale președintelui României, Klaus Iohannis, care are o imagine bună la nivel european.

Dacă Iohannis va pleca la Bruxelles, funcția de președinte al României devine vacantă și, potrivit Constituției, va fi ocupată de cel de-al doilea om în stat. Este vorba despre președintele Senatului, Nicolae Ciucă, cel care este și președinte al Partidului Național Liberal.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. unu

    miercuri, 10.01.2024 at 15:22

    pentru Romania este rau si daca ramane si daca pleaca. Ne vinde din ambele pozitii.

  2. pilu

    miercuri, 10.01.2024 at 16:18

    Mare brânză.Pleacă aşa cum a fost şi apare unul aşa cum a fost plecatul.Cum îşi bat joc de noi sforarii. Mai bine fără.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax