Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Schemă de ajutor de la stat în valoare de 300 milioane lei pentru fermieri. Condițiile de acordare

Publicat

O schemă de ajutor de stat pentru fermierii afectați de seceta de anul trecut a fost aprobată miercuri de Guvern. Suma totală prevăzută este de 300 de milioane de lei.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt producătorii agricoli care au înființat culturi de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre în primăvara anului 2022 ce au fost afectate de seceta pedologică în perioada martie – septembrie 2022. Gradele de afectare trebuie să fie de peste 30% până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturi.

Categorii de beneficiari

  • a) producători agricoli persoane fizice
  • b) producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familial constituite potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare
  • c) producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare.

Schema se acordă următoarelor culturi și care au fost afectate de seceta pedologică în grade de afectare peste 30% și până la 100% inclusiv, conform proceselor-verbale de constatare și evaluare a pagubelor:

  • a) porumb;
  • b) floarea-soarelui;
  • c) soia;
  • d) mazăre

Condiții de acordare a ajutoarelor de la stat

Beneficiarii sunt eligibili la solicitarea schemei dacă:

  • a) dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020, cu modificările și completările ulterioare, pentru culturile de porumb și/sau floarea – soarelui și/sau soia și/sau mazăre, înființate în primăvara anului 2022 și suprafețele calamitate de seceta pedologică
  • b) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în primăvara anului 2022, respectiv porumb și / sau floarea – soarelui, și/sau soia și/sau mazăre precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi;
  • c) nu sunt în dificultate, cu excepția beneficiarilor a căror dificutate este cauzată de secetă pedologică și dovedită prin consemnarea în procesele verbale a procentelor de calamitare de peste 30% și până la 100% inclusiv.

Valoarea ajutoarelor

Cheltuielile eligibile prevăzute în proiectul de schemă de ajutor sunt următoarele:

  • a) porumb – 4.503,30 lei/ha
  • b) floarea – soarelui – 4.259,20 lei/ha
  • c) soia – 5.369,0 lei/ha
  • d) mazăre – 6.396,30 lei/ha

Ajutorul de stat sub forma de grant unitar este în cuantum maxim de 335 lei/ha aferent unui grad de calamitare de 100%, care este prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru oricare dintre culturi.

Dacă procentul de calamitare prevăzut în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor este de peste 30% și până la 100%, cuantumul grantului unitar care se poate acorda se diminuează corespunzător.

Pentru oricare dintre culturi, sumele totale reprezentând grantul care se poate acorda unui beneficiar se stabilesc prin înmulțirea cuantumului grantului unitar cu procentul de calamitare și cu suprafața calamitată, menționate în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar rezultatul obținut se împarte la o sută.

Resursele financiare necesare aplicării schemei prevăzute sunt în sumă totală de 300.000 mii lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax