Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Schemă de ajutor de stat pentru crescătorii de animale. Ce sume se vor da și care sunt condițiile. PROIECT, la MADR

Publicat

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere un proiect de Ordonanță de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. 

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Cuantumul maxim al schemei de ajutor de stat pentru perioada 2023 – 2027 este de 561.571.180 lei, din care 173.901.190 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 387.669.990 lei pentru speciile ovine şi caprine.

Valoarea ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice este de cel mult 60 de lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine, de 35 de lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine, respectiv de 100 lei pentru porcine.

De asemenea, pentru testele efectuate de către terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, suma acordată pe cap de animal/an nu poate fi mai mare de 140 de lei – în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, de 60 lei – în cazul testării performanţelor producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline, de 35 lei – în cazul testării performanţelor producţiei de lapte, 35 lei – în cazul testării performanţelor producţiei de carne, 30 lei – în cazul testării performanţelor producţiei de lână, pentru rasele cu lână fină, respectiv 36 lei – în cazul testării performanţelor producţiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine.

Suma alocată ajutorului de stat pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023 este de maximum 39 milioane de lei credite de angajament, din care 16,926 milioane de lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, şi 22,074 milioane lei pentru speciile ovine şi caprine. Totodată, există 24 milioane de lei credite bugetate, din care 10,416 milioane de lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, şi 13,584 milioane de lei pentru speciile ovine şi caprine.

Conform documentului postat în dezbatere publică, intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menţionate anterior este de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice, respectiv de până la 70 % din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic a efectivelor de animale.

Ajutoarele de stat sunt furnizate sub formă de servicii subvenţionate microîntreprinderilor, întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care deţin atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de produse agricole.

Cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanţi, avizate de către Agenţia Naţională pentru Zootehnie (ANZ), se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat la centrele judeţene ale APIA, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.

Prin excepţie, pentru anul 2023, cererile iniţiale de solicitare a ajutoarelor de stat, aferente serviciilor realizate în perioada iulie-decembrie 2023, completate de către solicitanţi şi avizate de către ANZ, se depun în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă şi 31 iulie 2023, inclusiv.

sursa: agerpres.ro, madr.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax