Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Schimb de experienţă româno-francez la Aiud. Discuţii pentru sprijin în proiectul pregătirii tinerilor pentru a deveni cetăţeni cu drept de vot

Publicat

Municipiul Aiud găzduieşte, în perioada 22-30 octombrie, un schimb de experienţă la care participă Martine Moulin, responsabilul pe cooperarea descentralizată din Primăria Cusset, localitate cu care oraşul din judeţul Alba este înfrăţit din anul 2000. Până la sfârşitul acestui schimb de experienţă, se vor trasa coordonatele precise ale unui parteneriat care să aibă beneficii atât pentru Aiud, cât şi pentru Cusset.

Motivul prezenţei în municipiul Aiud a reprezentantei oraşului Cusset este stabilirea de comun acord a direcţiilor viitoare înspre care se îndreaptă parteneriatul româno-francez, mai ales că, de la integrarea României în UE, proiectele trebuie derulate în spiritul reciprocităţii.

Luni, în prima zi de lucru, la iniţiativa sa personală, Martine Moulin l-a invitat la Aiud pe François Panouillé, responsabilul cu cooperarea descentralizată şi programele europene din cadrul Ambasadei Franţei la Bucureşti. În cadrul întâlnirii, au fost prezentate o serie de idei de proiecte ce pot fi construite pe viitor în comun, fiind dezbătut în special proiectul privind democraţia participativă iniţiat de consilierul local Andreea Katona.

Reprezentantul Ambasadei Franţei în România a asigurat atât partea franceză, cât şi partea română că instituţia pe care o reprezintă se va implica în proiecte, cum este şi cel care aparţine Andreei Katona şi că le va susţine, inclusiv prin prezentarea lor la Bruxelles, în scopul obţinerii finanţării.

“Proiectul propus se adresează tinerilor care se pregătesc să devină cetăţeni cu drept de vot. Scopul lui este de a-i arăta acestei generaţii de tineri cât de important este să-şi exercite dreptul de vot, cum pot să facă distincţia între diversele oferte politice, dar şi de a o ajuta să înţeleagă cum se poate implica în viaţa publică, ce o afectează ulterior în mod direct. Există un dezgust faţă de politicieni, dar, de fapt, acei politicieni nu sunt decât rezultatul felului în care lumea se raportează la exerciţiul votului şi al opţiunii politice până la urmă. E un proiect care a convins că e necesar atât în România, cât şi în Franţa, după discuţiile avute, mai ales că nu se pune problema orientării votului în vreo altă direcţie, decât înspre aceea în care se găsesc secţiile de votare” a declarat consilierul local Andreea Katona.

În cei 11 ani de parteneriat, Aiudul a beneficiat de atenţia şi preocuparea autorităţilor locale franceze, care au susţinut comunitatea aiudeană inclusiv financiar, după inundaţiile din 2005, dar şi prin proiectele finanţate, cum ar fi amenajarea Parcului Municipal şi elaborarea documentaţiei tehnice pentru reabilitarea acestuia, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic pentru investiţia “Alimentare cu apă în localitatea Sîncrai – Municipiul Aiud”. Municipalitatea din Cusset a suportat şi o parte din cheltuielile necesare pentru realizarea documentaţiei tehnice de lucrări exterioare şi asigurare cu utilităţi pentru primul bloc ANL din Aiud şi a finanţat elaborarea documentaţiei privind extinderea reţelelor de alimentare cu apă în localitatea Măgina. Implicarea partenerilor francezi a vizat de asemenea proiectul de alimentare cu apă a localităţii Gîmbaş, unde aceştia au plătit documentaţia tehnică necesară alimentării cu energie electrică a staţiei de pompare-clorinare. Finanţările oferite în diversele proiecte ale Aiudului de către autorităţile din Cusset depăşesc 30.000 de euro, iar contribuţia partenerilor francezi la viaţa comunităţii se exprimă şi în schimburile de experienţă de care au beneficiat, Direcţia Tehnică a Primăriei Aiud şi Biblioteca Municipală “Liviu Rebreanu”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax